Skocz do zawartości
IGNORED

Ancient Audio - odsłuch w Krakowie

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>adamhiend

aparat był ino nie było możliwości pstrykania - na początku wejście do pokoju i szybkie zgaszenie światła a potem szybkie zapalenie światła i wyjście

:)

Pan Waszczyszyn by sie zaczerwienil ze wstydu jakby uslyszal te monitorki chinskie na wstedze LCY i midbasie Morel.

Znacznie lepiej przemyslana konstrukcja i polaczenie przetwornikow. Morel pulsuje dynamika i szybkoscia, pasuje do dynamiki wstegi. Mam wrazenie ze tu ta wstega LCY zostala lepiej zaaplikowana jak Raven R1 w Holography :)))

>>>josef

druga tura byla lepiej traktowana, wszystko przy świetle, czekoladki, cukierki no i o godzinę dłużej i przy pożegnaniu był nawet czas na kontemplację poszczególnych elementów , ja podziwiałem jakość polożenia forniru (p.JW tłumaczył mi etapy powstawania obudowy mionitorów) zadałem pytanie henkowipiątek, dlaczego mnie tak nie polozył forniru, odpowiedzial krótko:bo niechciałem! dobre co!?

w naszej turze było po ciemku - tak samo mieliśmy dostać do rąk do pooglądania np. wstęge i inne duperelki i nic z tego - znaczy się pomacałem rozebranego lektora ale w mroku niewiele widziałem :)

Eee, tam po ciemku! Przecież lampki trochę świeciły! Wystarczyło gdzieś postawić aparat, czas naświetlania na 15 sekund i jazdaaa! No chyba że "fizjologiczny bas" spowodowałby drgania i w efekcie rozmazanie fotki... :) Jest jeszcze taki wynalazek jak lampa błyskowa :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Jałowa dyskusja z ktorej niewiele i tak wynika.

Ja hi-end porownuje z jedzeniem w bardzo drogich restauracjach. Jest sobie pan Szef kuchni ktory ma koncepcje, jest artysta i wszystko robi tak zeby smakowalo jego gosciom...ale ma tez swoj gust i robi potrawy wg swojej koncepcji. I jak pan szef uzna ze jajcznica ma byc na w pol żadka i slodka to taka bedzie. Jak uzna ze kurczak ma byc nie solony i na wpol surowy to tak bedzie. Dla niego jest to kwintesencja smaku, orgazm przy kazdym kesie.Od nas teraz od nas zalezy czy zjemy to co nam podal ze smakiem czy zaplacimy 400 zl i pojdziemy do domu i zaszcycimy tym "gownianym" zarciem nasz kibel.

Tak samo jest z audio. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania czegos co mu nie "smakuje" co nie znaczy ze nie moze tego krytykowac i nie moze "probowac". Wkoncu gdzies w tloku trafi sie na swoja "kanjpe" gdzie szef bedzie mial podobna koncepcje co my i trafi w nasz gust.

Widac AA nie trafia w gusta za wielu osob tak samo jak drogie jedzenie ale amatorzy znajda sie wszedzie Zestaw AA napewno ktos kupi kiedys.

Krytyka jest bardzo wskazana. Malo wskazane jest natomiast to jak mi niektorzy mowia i pouczaja jak ja powinismy odbierac dzwiek i jaki zestaw jest dla nas najlepszy! Ba stwierdza ze jestesmy glusi i lekko sutknieci bo nie wiemy co dobre a tak wogole to gowniarze z nas i gowno w zyciu slyszelismy. Takie odnosze wrazenie jak sie do siebie odnosicie. Powalone to jest troche. Wciskanie na sile gowna za niesamowite pieniadze to zadanie marketingowcow i menadzerow. Gowno tez mnie obchodzi na czym to jest zbudowane i kto to zrobil czy jest to Arum Cantus czy Eton czy Tonsil i gowno mnie obchodzi czym to jest podlaczone, moze byc nawet sznur od zalazka. WAZNE JAK TO GRA ! Jak ktos lubi sie obnosic to posel Misztal jest dobrym nauczycielem. Takich ludzi nie szanuje!

Proponuje skupic sie osobno na wrazeniach odsluchowych.

Ja lubie jak kontrabas gra jak altowka i co ? Nic komu do tego bo to ja place i ja wymagam i pisze dobra recenzje! Jak mi sie nie podoba to nie place i pisze gowniana recezje. Moj gust moje pieniadze i traca mnie to co mysla inni.Proste.

No troche zakrecilem;)

Dobranoc:)

A ktoś w ogóle pytał Waszczyszyna dlaczego nagle się uparł na monitory? Przecież podłogówki mu "wychodziły" bardzo dobrze - Aktiv Monitor i Harmony.

Monitory fajna rzecz, ale przy kilkunastolitrowej obudowie i 17 cm głośniku poprawne odtworzenie najniższej oktawy nie jest możliwe przy obecnym stanie techniki i szkoda się spierać. Po prostu nie wierzę, że ktokolwiek kupujący klocki po kilkadziesiąt tysięcy sztuka pomyśli o kupnie kolumn podstawkowych.

>>>electro

jest drugie dno cen sprzętu który wskoczył do high endu, to takie voo-doo cen,pamiętaj że ten sprzęt nie jest dla nas i dlatego rozważanie relacji ceny do jakości jest w tym przypadku dosyć abstrakcyjne, jest to sprzęt dla tej kategorii ludzi którzy kupują sprzęt do wystroju wnętrz i są na tyle bogaci, że sprzęt musi być drogi bo ich na to stac i podkresla to ich prestiż, a słuchu i tak niemają i jak cos gra jest sprawą drugorzędną (czesto nic nie słuchają), dam Ci pewien przykład który może wyjaśni o czym piszę, kiedyś w latach 80-ch Krzysztof Ścierański opowiadał mi taką historę jak to był ze swoją grupą Laboratorium na festiwalu Jazz'owym a Indiach i jakiś maharadża po wystepach zaproponował im przez swojego człowieka fuche, czyli granie u niego w pałacu, oczywiscie chetnie na to przystali, oczywiście przedstawiciel tego maharadży zapewnił ich że zapłata za występ będzie adekwatna do ich artyzmu, po koncercie zazadali zapłaty która w naszych kategorich i realiach wydawała się bardzo godziwa bo aż 2tys.$ no i bardzo obrazili maharadżę, że go tak nisko cenią, powinni zażadac 20tys.$,rozumiesz już w czym rzecz?

Wiedziałem że nasi jazzmani muszą mieć potężne kompleksy :-)

A maharadżowie to sobie zamawiają systemy multiroom od B&O i tym podobne a nie hi-end dla wtajemniczonych psujący harmonię wnętrza pękami kabli.

>>>Zbig

jesteś na tyle dorosły, żeby pamiętać, że w latach 80tych 2tys. baxów miało u nas siłe nabywczą większą niż obecne 20tys.$, tak że niebyły to kompleksy tylko brak znajomości pewnych realiów!

Gość rochu

(Konto usunięte)

Pozwolę sobie nieco zmienić temat.

Jak myślicie, jaki wpływ na stereofonię miał dość nietypowy sposób ustawienia kolumn?

Stały one mniej więcej na środku pokoju dość blisko miejsca odłuchu / w moim wypadku ok 1,5 m /, a zatem miały bardzo dużo miejsca za sobą.

Czy moze właśnie ten sposób umiejscowienia głośników nie miał decydującego znaczenia w budowie wielkości a zwłaszcza głębokosci sceny?

rochu -->

jest dokładnie tak jak mówisz ...

w KAIM próbowaliśmy różnych ustawień ...

przybliżenie monitorów do ściany tylnej powodowało w konsekwencji zmniejszenie głębokości sceny.

zdezintegrowany_3PO

Negatywnym efektem było jednak to, że dobrą stereofonię słyszała tylko jedna osoba - siedząca na środku kanapy :( Takie ustawienie ma chyba taką zaletę że pozwala zniwelować wpływ akustyki pokoju - dużo większa część fali dźwiękowej dociera bez odbić od ścian, stąd większa głębia...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

>>Avatar

naszej grupie zaraz na wstępie wyjaśnił, że zrobił je pod wpływem swojego przyjaciela Janusza S. (jest właścicielem monitorów Sonus Faber ze średniej półki)który zawsze mówił, że tylko monitory i powtarzał to tak długo aż odniosło skutek

70marcin>>

rozmawiałem z discomaniaciem, nie będzie go w tą środę w Krakowie, tak że chyba nici z naszego spotkania u Ciebie, bo jak bez "ojca założyciela" organizować to spotkanie? chyba dobrze nam zrobi 2 tygodniowy odpoczynek po ostatnim jak się okazało dosyć traumatycznym i kontrowersyjnym, zresztą nie widać jakiś wpisów na to spotkanie!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.