Skocz do zawartości
IGNORED

klotz la grange gold / la grange neutrik

MarcinQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Znalazłem na allegro takie oto kabelki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Warto dopałcac te 40 zł do wersji gold? Jaka różnica w dzwieku bedzie miedzy nimi?

Acha, kabelki połączą arcama delte 290 ze zrodłem - najprawdopodobniej bedzie to pioneer PD-S 705.

pozdrawiam

marcin

ps tak patrze na te ceny i jakies niskie sie wydają... ale po co przepłacac ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25362-klotz-la-grange-gold-la-grange-neutrik/

Zdecydowanie nie warto. Różnicy nie usłyszysz, nie ma mowy. Za 40 zł można trafić fajną płytę, tak bym sugerował.

Zresztą, zamiast kupować taki IC, lepiej go wysmażyć samemu. Dużo taniej, efekt taki sam, a ile frajdy! Nawet ja to umiałem :-)

zwolennik łagodności

Prawdziwy facet powinien posiadać lutownicę, wiertakę, komplet wkretaków ... itp itd :-))) Nigdy nie widomo kiedy nam się to może przydać, jak trzeba będzie powiesić jakąś półeczkę czy zlutować jakiś gówniany przewodzik co się oderwał...

>MarcinQ

Ty weź się nawet nie przyznawaj na tym forum, że nie posiadasz lutownicy :-)

A serio - może warto zainwestować ten jeden raz, nie kosztuje wiele, a zabawa przednia. Można sobie np. eksperymentować z różnymi kablami, końcówkami (banany albo widełki do kabli głośnikowych!), można się pobawić wymianą kondensatorów w zwrotnicy kolumn. To nawet potrafi taka elektroniczna oferma jak ja! Polecam.

zwolennik łagodności

>MarcinQ

He, he, nie tylko Ciebie zaskoczyła! Dopytaj się, może Ci złoży jakiegoś zgrabnego Gain Clona :-)

Wtyczki? Nie marnuj forsy, kup najtańsze solidnie wyglądające, Nakamichi albo jakieś niedrogie Neutriki. Nie więcej niż 10 zł za sztukę.

zwolennik łagodności

>>MarcinQ

>>jasne, ale lutownice musialbym kupic... a to by juz taniej nie wyszło chyba

Też tak myslałem - za prostą lutownicę zapłaciłem jakieś 12 zł, za porządne wtyki Neutrika 4 X 7zł + 1mb LaGrange 10zł = razem 50zł. Nic trudnego i faktycznie jest jakaś satysfakcja, że zrobiło się coś samemu i to naprawdę całkiem dobrze brzmiącego.

Pozdrawiam

to kupuje:

4 x

Ukryta Zawartość

1x

Ukryta Zawartość

1x

Ukryta Zawartość

dobry to wybór??

ps co niedrogiego z ich oferty (www.muzyczny.pl) byscie polecali na kabel głosnikowy? tak do 100zł za 5m?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam te wtyki, co prawda kosztuja koło 10zł, ale sa naprawde solidne i w tej cenie nie wiedzialem nigdzie lepszych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta fiolka na długo Ci wystarczy 3,5% srebra i tanio

Ukryta Zawartość

>MaricnQ

Jestem przekonany, że Twoja lepsza połowa doskonale wie, jak lutować. Więc popowiem Ci tylko, żebys nie popełnił takich błędów jak ja, na początku zabawy: przede wszystkim, nie rozgrzewać zanadto wtyku, bo roztopi się część plastikowa wewnątrz. Powierzchnia lutu powinna lśnić po zastygnięciu. Upewnij się, że kabel i wtyk mają odpowiednie wymiary (ten wtyk Nakamichi, który zamierzałeś kupić, ma zbyt mały otwór do Klotza LaGrange). No i może spraw sobie kalafonię jeszcze.

zwolennik łagodności

>>MarcinQ

Ienam ma racje - te nakamichi za 6 zł które chciałeś kupić mają za wąski otwór na Klotz'a - sam dlatego kupiłem Neutriki. Poza tym ten kabel do którego linka wkleiłeś to nie instrumentalny Y107 LaGrange tylko mikrofonowy Y106 - troche tańszy ale też niezły. Co do końcówek to tak jak wcześniej wspomniałem poleciłbym Ci Neutriki albo Nakamichi - te, które wskazał _Cypis_ są naprawdę niezłe.

hmmm, podliczyłem wszystko i wyszło mi ze samodzielnie robiony kabel bedzie kosztował ~60zł i jakies 2 godziny roboty. Gotowy razem z przesyłką to koszt 57zł i 5 minut klikania. Wiec chyba jednak kupie gotowy - zwyciezy brak czasu i zimowo/wiosenne lenistwo. Jedyne co mnie martwi to ze obiecałem komus ze sobie polutuje troche... trudno, w zamian pobawi sie wiertarka przy robieniu szfy w garderobie ;)

Po pierwsze, do tego kabla to wystarczające w zupełności są wtyki Nakamichi po 6 zł - daję gwarancję, że kupując cokolwiek innego nie będziesz w stanie zauważyć najmniejszej różnicy w brzmieniu. Czyli wtyki - 24 zł. Kabel Klotz z "muzycznego" to nie LaGrange, tylko IY106 a to nieco inny kabelek. LaGrange jest nieco ostrzejszy w brzmieniu i przynajmniej u mnie daje mocniejszy bas. IY106 jest za to kulturalniejszy, pasma nie są zbytnio wyeksponowane a wysokie nieco gładzsze niz w LaGrang. Poza tym, IY106 jest cienszy od LaGrange zatem do tych wtyków po 6 zł zmieści się be problemu. Wiem o czym mówie, bo mam i LaGarnge i IY106, w dodatku z wtykami po 6zł i tymi po 10 zł. Piszę zatem o praktyce, sprawdzałem wszystkie konfiguracje. Dodajemy zatem 11 zł. Dlaczgo 11? Tutaj też opieram się na doświadczeniu. W moim systemie słychać różnicę przy zmianie długości ic. Krótki - jest ostry z wyraznym podziałem na pasma i trzeba przyznać bardziej punktowym basem, dłuższy gra pełniej a granice pomiedzy zakresami się zacierają, bas jest nieco cieplejszy - warto zatem kupić 2m. Idźmy dalej. Lutownice taką jak ta z Allegro kupisz za 12 zł na dowolnej promocji w dowolnym markecie. Wiosenne chyba już się zaczęły i będą to głównie z działów - dom i ogród ( ...wiadomo wiosna = czas porządków i reperacji po zimie ) Do sensownego lutowania lepsza będzie jednak mała kolba, która nie wytwarza pola magnetycznego i elementy się do niej nie kleją. Koszt podobny. Zatem 12 + 3zł cyna + 2.50 kalafonia ( najlepiej w sklepie muzycznym taka do przecierania smyków ). Podsumujmy -

24zł

11zł

________

35zł

... to mamy faktyczny koszt kabla, dodajemy teraz - lutownica/cyna/kalafonia - pamiętając, że wszystko to zostanie w domu i służyć będzie do wielu innych drobnych napraw przez długi czas -

12zł

3zł

2,5zł

________

17,5zł

Ktoś powie - a co z kosztami przesyłki?! Tak naprawdę tylko lenistwo możę sprawić, by były większe niż 6 zł. Myślę tu o kosztach przesłania kabelka. O wtyczki można śmiało pytać w sklepach muzycznych. Tam kupują je estradowcy. W moim kiedyś wojewózkim wprawdzie, ale jednak niezbyt wielkim mieście, mam kilka takich sklepów, w których te Nakamichi kosztują nie 6zł a 4.5zł. W tym samym sklepie kupisz kalafonie. Cyna też bez problemu w dowolnym elektronicznym. Czyli na kabel wydamy właściwie 41zł, dodatkowe koszty rozłożą się też na inne zadania. Pamiętajmy, że wiele drobnych usterek do usunięcia w domu krótkim przytknięciem grotu lutownicy w serwisie kosztuje co najmniej równowartość trzech lutownic plus cyna. Zatem być może już przy pierwszej reperacji inwestycja zwróci się z okładem.

Czy warto? ... moim zdaniem nawet trzeba, ale każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Ja poniosłem te koszty i co?

Ano to, że w wielką przyjemnością dzielę się teraz zdobytym doświadczeniem, a to jest BEZCENNE! ( ... jak pełne uwielbienia spojrzenia oddanych polityków :) ... za całą resztę, płacę kartą ( ... ).

Pozdrawiam ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.