Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Rotelem RA-921

Cooger

Rekomendowane odpowiedzi

Od dwóch dni słucham u siebie wzmacniacza który dostarczył mi kuzyn w ramach sprawdzenia gdyż jak stwierdził coś z nim nie tak, dziwnie się zachowuje.

Pacjent: Rotelek RA-921 - fajny budżetowy klocek, IMO gra świetnie jak na wydaną kasę. W środku może nie ma za wiele, a jednak gra jak na komercyjny (nie DIY) klocek znakomicie :)

Stwierdzony problem: lewy kanał gra wyraźnie ciszej cały czas, w dodatku jest przytłumiony. Prawy kanał zazwyczaj gra dobrze, jednak od czasu do czasu zdarzają się "szarpania dźwiękiem" i spadki poziomu głośności.

Ogledziny optyczne nie wykazały widocznych uszkodzeń. Nie wymontowywałem jeszcze płyty żeby obejrzeć luty od spodu bo zajmuje całą powierzchnię i trochę grzebania przy tym będzie.

W tym momencie chciałbym poprosić grupowych speców o wzięcie do ręki szklanych kul i podanie prognoz i rad :) Co obejrzeć, co pomierzyć itd. Jeśli chodzi o moje umiejętności to umiem trzymać w ręku multimetr i lutownicę i znam podstawowe zasady. Od jakiegoś czasu powiększam moją wiedzę (na razie w sposób hmmm pasywny czyli dużo czytając) więc potrzebowałbym wskazówek do diagnostyki.

A więc Panowie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/25367-problem-z-rotelem-ra-921/

Dopiero dzisiaj miałem czas... nabyć nowy multimetr heh. Dokonałem pomiarów o których mówiłeś i raportuję co następuje.

Potencjometr sekcja pierwsza (max./(1/2)/min.): 31.10/8.46/0

Potencjometr sekcja druga (max./(1/2)/min.): 31.09/9.47/0

Z tego wynika, że i owszem różnica pomiędzy kanałami jest ale raczej to nie on jest winny takiego a nie innego zachowania. No chyba że się mylę. Na wszelki wypadek przeczyściłem go "kontaktem" w sprayu. Nie pomogło

pomiary zasilania TL072CP: Vcc+ +17.7V; Vcc--17.7V

Po przeczyszczeniu potencjometra testowałem wzmacniacz i co się okazało - w momencie gdy zaczął charcześ prawy kanał wyłączyłem i natychmiast włączyłem go z powrotem Problem ustąpił i jakiś czas grał poprawnie. Czy to daje jakiś hint co do dalszej diagnostyki ?

W tym Rotelu wszystlko jest lutowane do płyty, więc kabelków za wiela tam nie ma. Sprawdź jeszcze potka od balansu, na a później nie pozostanie nic innego jak jednak wyjąć tą płytę - to nie takie niemożliwe, chociaż trochę czasu mi zajęło :)

Może to jednak jakieś luty?

Gniazda nie są problemem - na słuchawkach jest ten sam efekt. Płytę obejrzałem od spodu - nic niepokojącego nie widać.

Nie wiem czy dzisiaj mi się uda ale pomierzę ten potencjometr od balance'u i jeszcze raz dokłądnie obejrzę płytę (nie trzeba jej wymontowywać - wystarcz zdjąć spodnią plastikową osłonę).

Wygląda na to że zlokalizowałem winnego. Przełącznik wyboru źródła. Pomiar rezyzstancji na poszczególnych parach wykazuje np. 0.4 Ohma dla pozycji Tuner (w obu kanałach a dla pozycji CD wykazuje w jedym kanale 4 Ohmy a w drugim ponad 40.

Teraz jest tylko pytanie - skąd wziąć taki przełącznik - w sklepach internetowych nie znalazłem. Wogóle wybór przełączników do druku jest mierny. Macie jakieś pomysły ?

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.