Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Musicala Fidelity A2

Ziutek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam prośbę do posiadaczy Musicala A2, którzy już zmodyfikowali swój sprzęt o podzielenie się doświadczeniami i radami z mało doświadczonym użytkownikiem lutownicy :)

Przeszukałem już Forum i mam nadzieję, że nie powielam już opisanego tematu.

Troszkę było tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a w wątku ALPSY i ich charakterystyki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolega mi$kin rozbudził moją wyobraźnię opisując (niestety bardzo ogólnie) swoje modyfikacje w swoim A2 i ich efekty!

mi$kin napisał:

"http://www.zeuslab.newmail.ru/MF_A2.htm

w najbliższym czasie zamierzam wprowadzić "w życie" większość zaproponowanych tam zmian!

Kondensatorki BlackGate i rezystory MILLs są już w drodze ;-)"

w opisie kolegi wyczytałem:

mi$kin o sobie: Mój obecny zestaw to: Musical Fidelity A2 mocno tuninngowany

--------------------------------------------------

Przez wiele miesięcy miałem tylko nowe kondensatory z zasilaczu 22000uF, ale od tego czasu zmieniłem już parę innych rzeczy:

1.nowe kondensatory w zasilaniu w stopnia sterującego Nichicon MUSE seria FX

2. rezystory emiterowe MILLS

3.bocznikowanie kondensatorami MKP Solena

4. kondensatory wejściowe końcówki - BlackGate N 4,7uF

5, usunąłem cały pre-amp na jakimś paskudnym op-ampie i zrobiłem pasywkę na tym cudnym BLUE ALPSie ;-)

I co? Zmiana kolosalna! Wydawało mi sie, że GaniClone będzie moim docelowym wzmacniaczem, a tutaj masz... taka niespodzianka! Zmodyfikowany A2 bije GC na LM3875 na głowę!

Zamierzam podłączyć toroid o 2-krotnie większej mocy (mam akurat nadający się) i zobaczyć czy będzie jeszcze lepiej!

Gdy to przeczytałem, to gul mi skoczył i łza się w oku zakręciła: JAK TEŻ TAK CHCĘ!

Tyle, że elektronik ze mnie nie najlepszy i prosiłbym kolegów o w miarę "ludzkie" porady i konkretne rozwiązania.

Wiem, że mogę liczyć na Waszą pomoc :)

Udało mi się znaleźć coś takiego (w języku rosyjskim - dla mnie niestety nie do końca dostępnym)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może ktoś podjąłby się i zrobił z tego jakiś skrót/instrukcję postępowania...

Najwyżej poszukam jakiegoś znajomego elektronika, który mi pomoże w rozszyfrowaniu Waszych podpowiedzi ;)

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25371-tuning-musicala-fidelity-a2/

Witam!

Trochę zostałem "wywołany do tablicy", więc postaram się pomóc ale nie obiecuję ściśle systematycznego podejścia

do relacjonowania moich modów w A2, choćby dlatego, że nie mam cyfrówki, a i rozkręcać tego wzmaka nie chce mi się po prostu tak bez powodu bo jest trochę tych śrubek! ;-))

Generalnie jako drogowskaz słuzyła mi przytoczona strona rosyjska. Tyle, że w wersji oryginalnej a nie "mirror".

Ja jestem jeszcze kształcony za starych czasów i rosyjski znam na poziomie wystarczającym do zrozumienia tego tekstu ;-))

Pierwszy mod to usunięcie wzmacniacza operacyjnego z przedwzmacniacza i wykonanie układu pasywnego.

Na stronie są wszystkie rysunki i fotki, które myślę wyjaśniają to bardzo dokładnie i nie da się tego wg mnie opisać lepiej. Wg mnie modyfikacja warta grzechu - dźwięk bardzej bezpośredni, żywszy, namacalny.

Może inny układ na lepszym wzm. operacyjnym coś lepszego mógłby zdziałać ale póki co tak jest O.K.

Reszta modów dotyczy zasilania i kondensatorów w ścieżce sygnałowej samej końcówki mocy i rezystorów tranzystorów końcowych.

Załączam fotki, które pokazują gdzie co jest.

1a.Dodatkowe kondensatory filtrujące za mostkiem - im większ pojemnośc tym lepiej ;-)

1b. Zmienione kondensatory filtrujące za mostkiem (równolegle do tych z pkt 1a.) - j.w.

2. Wejściowy kondensator końcówki w torze sygnału - bipolarny elektrolit

(tutaj Blackgate seria N 4,7uF) 1szt.na kanał

3. Mostek prostowniczy - pierwotnie jest jedna kostka z radiatorem - zmienione na MUR1520 4szt.

z radiatorami każda (polecam te diody!). Można też dać gotowy mostek np. firmy IXYS. z radiatorem!

4. Pre-amp wejściowy dla wkładki gramofonowej (pozostawiony bez zmian).

5. Kondenstory filtrujące zasilanie stopienia sterującego końcówki mocy - u mnie Nichicon Muse FX 3300uF

- dać jak najlepsze o jak największych pojemnościach (uwaga z miejscem na płytce); polecam tutaj

np. Panasonic FC, bo są wąskie i wysokie! ;-) Są na allegrou Javoreczka! Jeszcze lepsze są serii FA

ale już ich nie produkują :-( Może ELNA RJH 1200uF/35V? (takie również były na allegro u kogoś!)

6. Rezystory tranzystorów samej końcówki - zmienić koniecznie na bezindukcyjne MILLS MRA-5 0R22

4szt. na kanał (takie jak na zdjęciu)

7. Kondensator eletrolityczny bipolarny 100uF w pętli sprzężenia zwrotnego - zmienić na jak najlepszy

(na zdjęciu jest BlackGate seria N)

Wszystkie kondensatory eletrolityczne w układach zasilania trzeba zbocznikować jakimiś dobrymi foliowymi

o pojemności około 100nF. Rosjanin zastosował Soleny i ja również, ale wg mnie mogą być np. takie ERO:

Ukryta Zawartość

albo takie ERO:

Ukryta Zawartość

albo WIMA - może taka?

Ukryta Zawartość

To tyle teraz, bo pora wracać do pracy! ;-)

P.S. Ograniczenie na rozmiar pliku załącznika na lukarze dobija mnie za każdym razem jak wysyłam

coś takiego! :-((

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> mi$kin

Wielkie dzięki - lepiej chyba nie mogłeś tego zrobić, bo nawet ja załapałem i przygotowuję się do swoich pierwszych własnych przeróbek! Zdaję sobie sprawę, że pewnie lepiej by było poszukać czegoś lepszego na wtórnym rynku, ale mi się podoba charakter i dźwięk z tego wzmacniacza (a żonie jego wygląd :). Więc dopóki nie będzie mnie stać na coś nowego, to postaram się wykrzesać co się da, z tego co mam!

mi$kin - możesz jeszcze zdradzić ile mniej więcej kosztował Cię ten tuning?

> senicz napisał:

no chyba nie macie zamiary sluchac tych wzm bez zmian w koncowce? i nie chodzi mi o zmiany kond. bo to wydaje mi sie smieszne ale o powazne przebudowanie stopnia koncowego!!!!

A może masz jakieś konkrertne propozycje? I ciekaw jestem jak bardzo tak daleko idące zmiany wpłynęłyby na charakterystyczne brzmienie tego angielskiego klocka...?

Ziutek>

NIe jestem teraz w stanie podać kosztów łącznych tunningu, bo zakupy były prowadzone przez dłuższy okres, chyba coś ponad 9 miesięcy. Trochę z rezerwą podchodziłem do zmian i na początku kręciłem nosem, ale teraz niczego nie żałuję ;-)

Jeżeli chodzi o rynek wtórny i inne alternatywy, to musiałbyś zainteresowac się wzmakami wyraźnie powyżej 2tyś., żeby odczuć skok jakościowy. Wg mnie stuningowany A2 gra lepiej od GC zrobionego na najlepszych częściach.

Nie brakuje mu tej energii w basie (nie chodzi mi tutaj tylko o moc, ale raczej o subiektywne odczucie, że duży prąd płynie przez kable a nie jakiś tam prądzik ;-)) ). Góra i średnie - po zmianie kondensatorów na mikowe w filtrze wejściowym i w pętli sprzężenia - też nie są gorsza niż w GC. Zresztą po tunningu ten wzmak to zupełnie inna "konstrukcja"! ;-))

Myślę, że ostetecznym szlifem jego tunningu powinna byc wymiana trafa na zdecydowanie mocniejsze,ale do tego etapu jeszcze nie doszedłem :-(

Co do Senicza - moja rada: traktuj go jak idealny wzmacniacz - nie istnieje w torze sygnału! ;-))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.