Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do jasno brzmiącego wzmaka

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wzmak ma brzmienie dość jasne - podobne nieco do Krella. Kolumny zatem muszą brzmieniowo do niego pasować. Całość ma grać w 23m2. Co polecacie? Chętnie używki do 3 - 4 tyś lub nowe do 5 - 7tyś. Pozdrawiam.

Re: discomaniac71, 24 Mar 2006, 09:58

>Wzmak ma brzmienie dość jasne - podobne nieco do Krella. Kolumny zatem muszą brzmieniowo do niego

>pasować.

uściślij proszę - czy chcesz zachowac ten jasny charakter brzmienia czy raczej skompensować jasność wzmacniacza "przyciemnionymi" kolumnami?

bo zwrot "pasowac brzmieniowo" w Twoim wpisie może oznaczac i jedno i drugie

pozdr.

graaf

23 m? Pewnie na pierwszym miejscu pomyslalbym o Dynaudio lub ProAc'ach. Jesli wzmak gra jasno to nie powinno byc zle. W przypadku Dynek dobrze tez, zeby byl dynamiczny i mial rezerwe pradu bo moga byc nieco ospale.

Pomysl tez o Trianglach, tyle ze to inny dzwiek i chyba bardziej lubia sie z lampa.

Mozna tez sprobowac SF z serii Concerto.

Pozdr.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MariuszJ - tranzystor dosc niezle wykonany choc moze nie najmlodszy oferujacy brzmienie jasne detaliczne z niezlym kontrolowanym basem i fajna scena - w moim systemie zostaje wiec szukam do niego kolumn. Pozdrawiam.

w moim odczuciu nie tyle "temperują" cokolwiek (góra bardzo precyzyjna i detaliczna), ile nadają ogólnie wyważony i elegancki szlif. Dźwięk ma swoją masę, ale nie traci nic z zalet jasno brzmiących wzmacniaczy.

Re: discomaniac71, 24 Mar 2006, 10:35

>Ktos proponowal mi B&W CDM 7 NT - co o tym myslicie?

o słodki jeżu!!! że ten proponent to wariat albo osoba z dużym osłabieniem czułości słuchu dla wysokich czestotliwości, nie mówiąc brutalniej

Dynaudio jak najbardziej, a bardziej jeszcze Spendor

ALE, ALE - żeby nie "wylać dziecka z kąpielą" - może lepiej kabelkami spróbować skorygować te mankamenty - próbowałeś?

-> Graaf

Zdecydowanie pod katem przyciemnienia charakteru i zachowania jako takiej muzykalnosci.

-> Discomaniac

Jesli wzmak jest ostry to polaczenie z CDM 7 NT pewnie przetnie Twoj pokoj na pol :-)

Ktos proponowal Spendory (Graaf?) - chyba nienajgorszy pomysl, pod warunkiem, ze mowa o 1/2 albo 2/3. Tansze 3/5 proponuje skreslic, przyjemna pupla ale dzwieki wydobywajace sie z nich z kontrola a co najwazniejsze z rzeczywistoscia niewiele maja wspolnego :-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

qb1 dzieki za ostrzezenie:):):) wzmak nie jest ostry jest po prostu jasny i detaliczny - bas jest punktowy i swietnie kontrolowany ladna scena detale itp - nie chcialbym tracic tych zalet...

Panowie proponujecie nowe kolumny czy raczej uzywane w tej cenie?

Disco, jestes z Krakowa zdaje sie, ale jezeli jestes zmotoryzowany to proponuje podskoczyc te 200 km na polnoc. W Lodzi w Beneficie na Kosciuszki 1 maja salke odsluchowa o Twoich gabarytach (szacuje jakies 4.5 m x 5.5 m x 2.8 m, kolumny stoja na dluzszej daleko od tylu i jeszcze dalej od boku). Na wyposazeniu maja m.in. polecane Dynki 72 i inne, z tylu widzialem Esy (chyba Ostinato), sa i SF Concerto Domus (mozesz sobie tez podlaczyc SF Cremony i zaspiewac If I were a rich man). Nie musisz wozic tego trupa, podlaczysz sobie Densena albo Creeka 5. Dogadaj sie z chlopakami telefonicznie, zeby Ci wszystko przygotowali, maja dobre ceny na nowki.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MariuszJ musze powaznie przemyslec Twoja propozycje... Nie taki trup znowu:):):) Jakby byl badziew to juz dawno byloby out - podejrzewam ze nawet nie byloby in wczesniej:):):)

>Disco

Rafał, to jednak odpuściłeś kolumny na zamówienie? Może trochę zbyt pochopnie. Po odsłuchu Gamutów zrobiłem sobie kalkulację i kwocie o jakiej piszesz można sklecić skrzynki z Revelatorami. A to już coś.

zwolennik łagodności

Disco, a jesteś pewny że wzmak gra jasno? Ja np myślałem że moje kolumny są jasne - a jak wymieniłem CD na neutralniejszy to się okazało, że jest wręcz przeciwnie - są przymulone na górze :) Może te Twoje tuningowane nie są neutralne?

Bo jeśli wzmacniacz już na wstępie mocno faworyzuje jakieś pasmo to ja tutaj zgadzam się z opinią p. z Harpia - nawet jeśli znajdziesz głośniki które będą muliły górę to w efekcie osiągniesz liniowość, ale jakość dźwięku (jeśli chodzi o impuls) będzie gorsza niż z połączenia dwóch neutralnych urządzeń - zresztą jaką masz gwarancję że pasmo się wygładzi dokładnie? wystarczy że powstanie górka przy kilku kilohertzach i na dłuższą metę będzie to męczyło...

Ktoś wspomniał o kabelkach - wg mnie trzeba odsłuchiwać sprzęt na najzwyklejszych neutralnych kablach (nie żadne tam audiofilskie srebrne sznurówki itp) - wybrać sprzęt który najlepiej na nich brzmi a dopiero potem ew. doszlifować brzmienie jakimiś innymi. Modyfikacje dźwięku kablami to wg mnie ślepa uliczka.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Sonus Faber owszem

a może lepiej kupić po prostu kolumny możliwie neutralne, przejrzyste i do czasu nabycia lepszego wzmaka skorygowac sobie to rozjaśnienie jednak kablem?

Bo jednak kiedyś się kupuje lepszy wzmak - bez rozjaśnienia - i wtedy będzie się znowu potrzebować nowych kolumn, bo stare zagrają "ciemno" i tak "w-koło-macieju"

Wzmacniacz ze skrzywiona rownowaga tonalna to ch...jnia.

Kolumny+pomieszczenie ze skrzywiona rownowaga tonalna to statystyczna norma.

Wnioski:

Kupuj kolumny jakie lubisz Ty i Twoje pomieszczenie, ma to byc razem melanz skrzywiony w strone Twojego gustu i smaku.

A wzmacniacz kupuj po prostu dobry.

Siema Rafał,

Graaf ma racje, kup kolumny możliwie w miarę neutralne, pewnie niedługo i tak zmienisz wzmaka, pomyśl może o Monitor Audio Silver 6i, w przedziale cenowym się mieszczą, myślę, że gdzieś w Krakowie można ich posłuchać.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.