Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Technicsa Su-810 hehe ;)

Canti

Rekomendowane odpowiedzi

nowy wzmak będzie w drugiej polowie roku, narazie zrobie upgrade tego więc pytam się speców

co warto wymienić, czego nie warto i jakie elementy zastosowac

zmak jest bardzo stary ~10lat

narazie w planach

- wymiana wzmaka operacyjnego - podstawka a na nia ad797 lub 8066 i kondensatorów wokół na panasonic FC

- obejście niepotrzebnych trzeszczących przycisków

- wymiana głównych kondów 6800uf - 50v ale tutaj jest problem nie moge znalezc takich panasonicow fc ani nic innego co wiedziałbym że jest dobre, co polecacie i gdzie znaleźć?

- wymiana zacisków na kable głośnikowe

chciałbym też wymienić potencjomentr volume, ale nie wiem jaki potrzeba, ani skąd go wziąść i czy jakiś dobry wejdzie

jakie jeszcze operacje dałyby wymierne korzyści?

bebechy w pliku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25384-tuning-technicsa-su-810-hehe/

Kondensatory filtrujące możesz zrównoleglić jakimiś MKT, MKP po kilkaset nF-kilka uF (do 10-15uF MKT). Mozna też dodać małe kondensatory foliowe równolegle do elektrolitów przy końcówce SVI lub wymienić je na foliowe - zwłaszcza sprzęgające NP. Można poprawić okablowanie - do przekaźnika do wyjśc głosnikowych, lub go wogóle pominąć.

Przedwzmacniacza gramofonowego nie opłaca się wogóle ruszać, jeśli go nie używasz.

Reszta elektroniki do tuningu znajduje się na płytce z potencjometrami i przełącznikami. Tam warto poprawić zasilanie, np. dołożyć kondensatory Panasonic FC, zmienic wzmacniacz operacyjny na taki z serii OPA2xxx Burr-Brown.

- Kondensatory masz miejsce na większe daj np. 10000/50V lub więcej (czasem większe maja większy odstęp wyprowadzeń) kup coś markowego o niskiej impedancji Philips/ BC seria 051 lub coś japońskich producentów (allegro)

- mozesz zmienić diody na inne - szybsze , uważaj zeby były na ponad 100V najlepiej 200V i więcej.

albo wpakować do tego GC jak tylko da się tam upchać jakieś dodatkowe trafko ( z orginalnego trafa napiecie będzie pewnie za duże, szacuje ze okolice 40V i teoretycznie po usunięciu tych 6800 mozna zrobić by GC, ale max. napiecie LM3875 to 42V a (podobno) lepiej gra przy niższych napięciach, nawet do testów z GC potrzebujesz dobre kondensatory)

Dzieki wam za odpowiedzi :) zaczynalem watpic czy ktos cokolwiek napisze

Molbiden

nie jestem do końca obeznany w konstrukcjach wzmacniaczy, wiem tylko jak sie poslugiwac lutownica i tyle co wyczytalem, mam tez kumpla co w serwisie rtv pracuje i razem to bedziemy robic

dlatego mialbym prosbe czy moglbys w chwili wolnego czasu oznaczyc w paincie ktore dokladnie wymienic/zbocznikowac

a dla pewnosci przez zbocznikowanie rozumiemy przylutowanie drugiego konda (foliowego) w to samo miejsce np. na odwrocie plytki tak ze sa dwa majace piny w odpowiednich miejscach

no i tez sie zdziwilem bo narazie nie do konca rozbieralem go: przedniego panelu jeszcze nie, mody bedziemy robili w przyszly weekend, i nie wiedzielame ze tam siedzi wzmacniacz operacyjny, dziwnym trafem myslalem ze ten przedwzmacniacz to operacyjny majacy wplyw na stereo (wiem wiem ;p lamer jeszcze ze mnie hehe ale kazdy sie uczy)

przedwzmacniacza nie rusze w takim razie

ogolnie jesli chodzi o kondy to myslalem aby spanasonicowac (fc) ten wzmak wiec tutaj sie rozumiemy ;)

mam tutaj jednak problem

nie moge znalezc nigdzie panasonicow fc wystarczajaco duzych aby zastapic te 6800uf, javoreczek z allegro nie ma i nie mial i raczej miec nie bedzie jedyne co ma to

Ukryta Zawartość

i na dodatek na wkrety a ten technics raczej jest lutowany

jesli już znajduje jakies znane low esr to maja napiecia po 6-25v a tutaj jest 50v i nie chce zadnych eksplozji ;)

wiecie moze gdzie moge znalezc dobre kondy o takich wysokich parametrach?

no i pytanie czy te duze kondy musza miec te same parametry

jak bardzo moga odbiegac i jakie moga byc efekty dla dzwieku przy wiekszych/mniejszych kondach niz "referencyjne" hehe ;)

na allegro te "bc" sa 4700 i 22000 i maja napiecia po 10-35 heh

aha i olbrzymich modow nie bede robil, to nie tak wspanialy wzmak aby topic w niego mase kasy, ma grac lepiej niz teraz poprostu :) ale nie nakladem wiekszym niz ~100zl :D

Ukryta Zawartość

bardzo fajny kondensator i w dobrej cenie, na allegro faktycznie w tym momencie z lutowanych są tylko samwhy 10000/50 ale nie polecam ich, poczekaj az trafi sie cos lepszego - w innych źródłach zapłacisz więcej, poza pojemnością ważna jest jakosć, kondensator wpływa na cały dzwięk, powinny poprawić sie skraje pasma ... i ogolnie wszytstko, przejrzyj wątek ranking kondensatorów

Bez schematu trudo któreś szczególnie wyróżnić, ale znjaąc Technicsa - zasadniczo wszytkie elektrolity nalezy zbocznikować = dolutować równolegle foliowe. Tak sądzę, że z przodu będzie jeszcze jakiś 1-2 wzm. op. w regulatorze barwy i jako bufor.

Jeśli basu masz dość i dobrej jakości to nie trzeba wymieniac kondensatorów głównych w zasilaczu, możesz np. dołożyć po 3300uF. Miejsca jest dosyć.

Miałem na myśli tylko pre gramofonowy, ten koło wejść CINCH, dalej jest jeszcze trochę układów...

Możesz użyć kondensatorów ELNA RJH, myślę że są bardzo dobre, ale nikt z Forum jakoś ich nie stosuje. Większa pojemność -> więcej basu (do pewnego stopnia oczywiście).

pba

rozumiem ze fajny ten co dalem aukcje, moglbym go kupic ale on jest na sruby a nie lutowany, sa jakies wyprobowane metody na takie cos?

w watku rankingu nic praktycznie nie ma o kondensatorach wysokiej pojemnosci i V

ani nie ma zadnych sklepow gdzie moznaby takie dostac

Molibden

bas chyba nie jest zly, ale mam cos wrazenie ze te kondy juz powysychaly, bo wzmak lubi sobie sssssyknąć

"mozesz np. dołożyć po 3300uF. Miejsca jest dosyć. "

co przez to rozumiesz? wymienic na takie czy "zbocznikowac" ?

ELNA RJH

jest w elfie ale max 2200uf przy 50v

biorac pod uwage ze teraz mam 6800uf to chyba w basie by sie braki zrobily nie?

aha i bocznikowanie kazdego elektrolita to troche roboty ale do zrobienia tylko jakimi kondami je zbocznikowac? (mysle o wimach ale jaka pojemnosc i V)?

p.s.

tyle specow diy na tym forum ale jak jakies konkrety napisac to tylko 2 osoby sie znalazly ;) hehe

kup lepiej normalny - będzie szybko i elegancko - te z srubami trzeba by dobrze zamontować zeby nie odpadly przez swój własny cięzar - moze tu : www.compact.gda.pl kiedyś kupowalem tam Nipon Chemi Con serii SMH takie 10000/50-80V bedzie (pewnei max30pln) ew. www.tme.pl moze cos mieć,

jak bardzo chcesz o niskim ESR typu FC lub RJH to mozesz zastosować kilka równolegle np. FC 2200/50 3-4szt. zamiast jednego 6800 ,ale powinny być wlutowane w ścierzki zasilania ( a nie przewody biegnące z miejsca gdzie byl wcześniej 6800) i z tym moze byc problem (moze od spodu jest miejsce ?). Można przeciąć scierzki zasilania za prostownikiem i od prostownika puścic kabelki do takiej baterii FC (lub przymocowanego gdzieś tego na śruby) a nastepnie przewody te podłaczyć dalej za wykonanym przecięciem (połączenie Kelvina)

Te Wimy najlepiej 1u/63V im większe tym lepiej :)

Tak to jest na tym forum, a temat zresztą nie nowy - sporo informacji znajdziesz w innych wątkach o wzmacniaczach-taki tuning po omacku często powoduje ze sprzęt moze zagrac za jasno - ale do nauki będzie ok

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.