Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Unitra Tonsil ZG40C/9

hektor

Rekomendowane odpowiedzi

witam

posiadam kolumny takie jak w temacie postanowilem wymienic w nich glosniki niskotonowe z poklejonymi juz membranami na jakies altronic sp250 kupione na allegro po ich zamontowaniu bas jest bardzo plytki brakuje mu glebi nie taki jak na oryginalnych tonsilach i przede wszystkim graja ciszej ale potem okazalo sie ze charcza membrany bierne wiec wykrecilem je i szczelnie zatkalem dziury aby zrobic obudowe zamknieta bas lekko sie powiekszyl ale i tak jest do.... kolumny w tej chwili graja praktycznie z przewaga srednich i wysokich tonow prosze o jakies porady co z tym dalej robic bo nie mam juz zielonego pojecia w razie potrzeby moge zalaczyc potrzebne fotki

https://www.audiostereo.pl/topic/25393-kolumny-unitra-tonsil-zg40c9/

np. takie cusik:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wystarczy ze przelacze sobie to pokretlo na kolumnie na 0 albo - ale wtedy strace na przejrzystosci brzmienie ktore akurat mi bardzo odpowiada a i tak to nic nie da bo bas wystepuje w ilosciach sladowych chyba wypierdziele te altronice i zregeneruje stare

Tak się śmiesznie złożyło że byłem dziś u mojego dobrego kumpla - zapaleńca DIY i wielkiego wielbiciela UNITRY.. Niedawno kupił kolumny identyczne jak twoje i były w opłąkanym stanie, jednak widział w nich potencjał dlatego też poddał je gruntownej renowacji o której można pisać i pisać - efekt jak widać (sorry za jakość ale to z telefonu). Co do renowacji to ja cię gorąco namawiam - owszem nie jest to łatwa sztuka i wymaga dużego nakładu pracy ale się opłaca bo w połączeniu z topową Unitrą Altus gra to naprawdę szalenie przyjemnie... polecam Ci także kilka zabiegów przy zwrotnicy ale to już musiałby się sam "modyfikator" wypowiedzieć.

Hektor renowacja jest zawsze trudna ale szalenie satysfakcjonująca...chociaż ciężko będzie uzyskać parametry seryjne - inne mębrany zawieszenie jednak całościowo gra warta świeczki!!!

Miałem kiedyś takie same kolumny i powiem, że grały sto razy lepiej niż altusy. Bass zwarty i bardzo mocny aż się nie chcialo wierzyć, że to 40W. U mnie głośniki wysypały sie po roku użytkowania tzn. poodklejały się zawieszenia i cewki zaczeły charczeć. Żałuje, że je sprzedałem bo dla kogoś kto słucha ostrej muzy były w sam raz. A tak apropo były też wersje tych kolumn z głośnikami na licencji pioneera i słyszałem, że te to dopiero miały kopa niesamowitego. Taki wniosek z tego, że opłaca się włożyć dużo pracy w te kolumny, a wtedy będziesz zadowolony w 100% :)

• 5 tygodni później...

Witam na forum

Posiadam dokładnie takie same głosniki, na szczęście basy mam w prawie bardzo dobrym stanie. Natomist mam problem z środkiem - brakuje mi, jest przytłumiony przez bas. Posiadam wzmacniacz HK więc basu mam aż za dużo. Jeśli chodzi o wysokotonowy - gwizdki wymieniłem ostatnio na Nokie (grają troszkę lepiej niż Tonsile, które przepaliłem ze dwa razy - jeszcze na WS-303). Postanowiłem zmodernizować te kolumny i wymienić całe wewnętrzne okablowanie. Mam pytanie do znających temat - co powinienem wymienić (ew. dodać) w zwrotnicy by uwydatnić średnie tony i "wyczyścić" wysokie. Czy wimina podzespołów - głównie kondensatorów na jakieś firmowe ma sens (poprawi jakość )?

• 2 tygodnie później...

Mam zdaje się bardzo dobrą wiadomość dla niektórych z was. Otóż mam do sprzedania dwa głośniki niskotonowe Tonsil GDN 25/40/1 4omowe :) Są w bardzo dobrym stanie, zdaje się nigdy nie grały w kolumnie. Jeżeli jest ktoś zainteresowany to proszę o konkretne oferty cenowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.