Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft - kable raz jeszcze

petro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Poruszam przerabiany już temat (czytałem wpisy),ale nadal nurtuje mnie pytanie:czy zmiana okablowania w moim przypadku ma sens.

Pudełkowe kable głośnikowe zamieniłem na Real Cable TDC 250 ( wydaje mi się,że zyskał na tym bas i przestrzeń) natomiast po wymianie kabla sygnałowego na Profigolda PGA 4201 nie słyszałem różnicy- czy to niedoskonałość mojego słuchu, czy kabel niskiej jakości, nie wiem. Nadmieniam, że nie chcę kupować interkonektu za cenę 50% sprzętu (realną jest kwota 150-250 zl). Tutaj właśnie oczekuję pomocy.

Lubię w muzyce bas i szczegółowość,nie tracąc przy tym średnicy i wysokich tonów-raczej nie zależy mi na zbytnim ocieplaniu dżwięku. Słucham jazzu (spokojne utwory w stylu Hendersona,Hadena, czy A.M.Jopek),klasyki, weteranów rocka.

https://www.audiostereo.pl/topic/25394-pianocraft-kable-raz-jeszcze/

kabelki to idz do sklepu audio i pozycz to chyba nie jest takie trudne a jakie proste i kosztuje 0zł

twoje ucho jest najlepszym wyznacznikiem

jedni nie slysza roznicy miedzy interconnectami (ja slysze)

a inni slysza roznice jak maja lepsze kable sieciowe i bezpieczniki audiofilskie® ;D

jak jestes z poznania to moge ci pozyczyc IC zrobione na kablach ze szpuli (cordial,gotham,klotz)

Niestety,ten Profigold to jedyny interkonekt,jaki mogłem u siebie kupić (ta prowincja ;))

Wczoraj w nocy jeszcze raz zrobiłem porównanie- Profigold PGA 4201 / zwykły kabel "pudełkowy", płyta A.M.Jopek "Upojenie". Teraz usłyszałem.

Profigold jakby przefiltrował nieco góry,dżwięki stały się rozróżnialne, mogłem usłyszeć poszczególne instrumenty, nawet odgłos nabieranego oddechu. Bas również wyodrębnił się z tła i może nie zszedł zbyt nisko, ale stał się wyrazisty. Zmieniła się również "głębia" - nie wiem jak to nazwać, ale muzyka nabrała jakby dodatkowego wymiaru, dżwęki "rozszerzyły" się .

Podsumowując:

góra-lepsza analityka,nieco mniej szumiacych,zlewających się dzwięków

środek- dokładniejsze oddanie barwy, uwidocznienie nowych dżwięków (np dyskretne uderzenia w struny, czy

talerzy)

dół- lepsze zaakcentowanie basu, niezbyt niski ale dokładny i szybki

Wcześniejsze odsłuchy nie były aż tak spektakularne- może sprzęt był zbyt nowy a może w miarę wsłuchiwania się w muzykę zaczynam rozumieć o co chodzi;).

Tak więc na niektóre pytania sam sobie odpowiedziałem, dziękuję za zainteresowanie.

Nurtuje mnie wciąż jeszcze jedno-czy droższe(lepsze?) kable sygnałowe wniosą coś w sprzęcie tej klasy?

Tutaj właśnie proszę o poradę

czytałem na wcześniejszych wpisach-znalazłem jednak informacje (HFM) że ten kabel spłyca bas. Czy tak jest u siostrzeńca? W moim mieście znalazłem tylko ten PGA 4201. Ten nawet nieco podciągnął basik jednak bez przesady.

jak dorwę to spróbuję. w Melomanie polecili Tara Labs Prism 100/200. Nie mogę nic znależc o tych kablach

szukam tez w necie Shark Wire ( bardzo dobre opinie w HFM) ale jest niedostępny. Kiedyś miała go firma Voice, ale aktualnie brak w ofercie

jak kolega chce kupic kable to znaczy ze ma jakis budzet nie?

wiec co za problem pozyczyc, widac nigdy tego nie robiles

wchodzisz gadasz sobie, pozyczas dajac rownowartosc kabla, i zwracasz po np. tygodniu ;p

poza tym nigdzie nie napisalem ze za zero zł

wiec skoncz trolowac

jak zyzio- nie nalezy przesadzac ale nalezy kilka przesluchac-ja mialem na swoim na tapecie audioquest type 2-kiepsko to gralo wiec kupilem(40zl za metr) kabelek profigolda a ten gra jeszcze gorzej. Dopiero jak kupilem porzadnyinterconnect okazalo sie ze on i profigold ladnie sie "składają. Takze radze sobie dobrze dobrac zeby byc na dlugo zadowolonym.

Petro, wypozycz na tydzien kilka kabelkow i poprostu sluchaj muzy. Gdy minie euforia zwiazana z nowoscia moze okazac sie, ze roznicy pomiedzy nimi nie ma:)

Moim zdaniem duzo sensowniejszym sposobem na wydanie pieniedzy jest zakup standow.

Pozdr.

dlatego właśnie nie szalałem,tylko kupiłem kabel w cenie ok 60 zl. Zakup czegoś innego uzalezniłem od wpisów na tym forum .Niestey nie mam możliwości porównania różnych interkoneków- w sklepach audio w moim mieście znalazłem jedynie mojego Profigolda 4201 i Tech+linka ( w cenie ok. 30 zl). Dopiero mając już jakichś "faworytów" miałem zamiar pojechać,posłuchać i ewentualnie kupić.

Dziękuję więc za zainteresowanie

nawiasem mówiąc to nie spodziewałem się aż takiego dżwięku z tak małyc klocków (znowu działaly stereotypy)- na Pianocraft zdecydowałem się po porównaniu z dużo większymi/droższymi zestawami - żródło podłączone do amplitunera AV- jednak stereo przeważyło i nie żałuję. Myślę, że w dalszym "rozwoju" podążę w kierunku systemów dwukanałowych.

Polecam zajrzeć tutaj, testowałem wprawdzie w innym układzie ele efekt był niezły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Maniekbe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.