Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacja monitorkow pianocraft

EMiL

Rekomendowane odpowiedzi

>> eMiL

Z obliczeń wychodzi mi, że w oryginale skrzynka dostrojona była na 50 [Hz] albo ciut powyżej (52-54 [Hz]), a obecnie jest o 10-12 [Hz] niżej (poprzez zmniejszenie przekroju rury). Tylko jest tu małe ale, ponieważ nie wiem do końca jak przeliczyć takie zmniejszenie przekroju. W zestrajaniu b-r ważne są dwie wielkości (odnosząc się tylko do skrzynki i pomijając właściwości głośnika, po prostu samo w sobie pudło z otworem to rezonator), pierwsza to objętośc wewnętrzna, druga to masa powietrza w rurze określana przez światło przekroju i jej długości. Ty zrobiłeś tak, że ograniczyłeś swiatło tylko na częsci długości (na wyjściu) i nie wiem jak to przeliczyć (jeszcze :). Rozważając, to powstały dwa rezonatory. Pierwszy nie działajacy jak należy (czyli stare światło i ta długość, której nie objęło zmniejszenie rury) i drugi w który wtłaczane jest ciśnienie z pierwszego (mniejsze światło i jej długośc rury, czyli o wiele wyżej zestrojone, niż w obliczeniu powyżej (i wyżej niez pierwotnie), które zakłada zmniejszone światło przez całą długość). Na chłopski rozum to mogło dać dwa zjawiska, czyli częściowe odciążane głośnika względem większego światła rury ale z kompresją przepływu, czyli względem starego strojenia, które nie działa efektywnie i drugie odciążenie, gdzie głośnikowi pozwala się już rezonować, ale też nieefektywnie, bo otrzymuje ciśnienie nie ze skrzynki, ale z objętości pomiędzy (starej części rury).

Ponieważ nie mam pewności, jak to działa obecnie :), to należy brać pod uwage dwie możliwości. Pierwsza, uproszczona, to niższe zestrojenie przy zmniejszonej objętości skrzynki, czyli wprowadznie kompresji na niższym basie (głośnik pracuej w mniejszy przekrój, cyzli ciut się "dusi" iidzie w strone obudowy zamkniętej) przy jednoczesnej próbie wyprowadzenia go (tego niższego basu), co daje efkt jak na rysunku 1. Druga mozliwość, to powstanie dwóch dziwacznych rezonatorów, które wyprowadzają wyższy bas niż pierwotnie, czyli rysunek 2. A ludziki które robią kolumeny zawsze chcą uzyskać coś co przedstawia rysunek 3, czyli stopniowe i równomierne opadanie ze strony dołu (chociaż czasami specjalnie robi się inne motywy, czyli z 1 i 2, aby na przykład zrekompnesować wielkość skrzynki).

Pozostaje jeszcze kwestia zmian dobroci o której pisałem powyżej, czyli wpływu dodania wytłumienia i też jednocześnie zmniejszenia objętości przez jego dodanie, którego dla uproszczenia nie wziąłem pod uwagę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9955-100008845 1184032139_thumb.jpg

post-9955-100008846 1184032139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie słuchanie bez wytłumienia, ale z matami, nie pasowało, bo grało dudnienie i ekspozycja wyższego basu, a wytłumienie to ogranicza (dusi, znosi, czy jak tam zwał).

Wymiana elektrolitów w torze tweetera daje poyzytwne skutki, ale najprościej ujmując elektryczne, a przy akustycznych to już różnie. Często po wymianie na foliowe, należy albo delikatnie stłumić wysokiego, albo zmienić punkt odcięcia (najlepiej jednocześnie dac delikatne tłumienie i puścić ciut, ciut niżej wysokiego).

Co do tego pytania o filc, to tak próbowałem, ale przecież Ty nie wytłumiasz filcem tylko włókniną (sztuczną wełną, watą, czy jak tam zwał) to co innego. Bawiłem się wytłumianie różnymi (pianką, włókniną, pakułami, wełną itp.) i najlepiej wychodzi ze sztuczną watą szklaną a juz super gut jest wełna owcza (najlepszy apsorber).

Zawsze przy dokłądaniu wytłumiena należy wziąć pod uwagę, że wkładane wytłuminie zabiera pewną objętość i to skompensować. Tak samo z matami bitumicznymi. Chdozi, o to, że jeżeli ktoś opracował dostrojenie b-r we fabryce, to ciężko domowymi sposobami to przeskoczyć. Lepiej jest tak jakby nie ruszać dostrojenia, czyli dając różne wytłumienia od wewnątrz (maty czy też miękkie na wędrówki fal) skompensować to odpowiednim powiększeniem skrzynki. Każde wytłumienie ma jakąś gęstość własną, z której przy znanej ilosći mozna obliczyć zajmowaną objętość. Najlepsze efekty, bez burzenia struktury długości ścianek (czyli już zastanych rezonansów), daje nawiercenie odpowiedniej ilosći otowrów w jednej ze scianek i danie na nią dodatkowej płyty.

W monitorkach Piano jest o tszczeólnie łątwe, gdyż one swoją okleiną udają lakier fortepianowy, czyli po prostu dodajemy ścianke z mdf na zewnąrz i lakierujemy czarnym z połyskiem i bezbarwnym w celu uzyskania tego samego.

aha, najważniesze :)

Jakiś rok temu modyfikowałem kolumienki od PC (koleżance), tyle, że te mniejsze. Wtedy jeszcze nie miałem doświadczeń i wiedzy ze zwrotnicą, więc ograniczyłem się tylko do skrzynek. Starałem się nie ruszać dostrojenia. W skrzynkach dałem czetry wzmocnienia (idące od ścianki do ścianki sąsiadującej, czyli coś w rodzaju trójokątów, ale bez końcówek rogów kątów prostych, które przyprostokątnymi klejone były i dokręcane do scianek oraz przesuniete względem siebie w płaszczyźnie, aby nie tworzyły wspólnie drugiej komory). Dodałem też wytłumienie z watoliny (tej sztucznej białej i maty bitumiczne na przednie ścianki od wewnątrz). W tylnej ściance wywierciłem otworów o średnicy 10mm w ilości, która odpowiadała objętości włożnych wzmocnień, mat i waty. A na to, czyli na tylną ścankę dałem 1 [cm] mdf (z otworem na terminal i otworem na wyjście rury, ale ten otwór na wyjście rury był większy niż jej średnica i ze skoskami aby jej nie przedłużać).

Skutki: zmniejszenie nerwowości w brzmieniu poprzez redukcję wibracji ścianek (mdf szczególnie niekorzystnie dodaje zabawrwienia w zakresie kilkuset herców, ale skupiłem się tylko na redukcji tych przekazywanych bezpośredno przez kosze głośników, czyli ścianka przednia, z pozostawieniem drgania bocznych) oraz uzyskanie subiektywnie ciut bardzej mięsistego basu (z dłuższym wybrzmieniem), ale tak ciut, ciut. Więcej się nie odważyłem wtedy. Kondensatorów nie ruszałem, gdyż były już i tak MKT, więc wymianę na MKP uznałem za szajbę w tej klasie cenowej. Prawdę mówiąc to było dla rozrywki i doświadczeń - wykorzystałem ufność koleżnaki :), ale wsio skończyło się pomyślnie, czyli na plus bez minusów. Szczególnie przy wyższych natężeniach głośności zauważlane były pozytywne skutki.

Chruper,

to kolezanka musi Ci wyjatkowo ufac:) W zwrotnice malego pianocrafta sa elektrolity, na pewno u niej byly MKT?

Tez modyfikowalem te kolumny, z tym, ze wymienilem w galezi wysokotonowego na mkp kondensator i zmniejszylem rezystor z 3,3ohm do 2,7+ lepsze kable. Wlasciciel zadowolony, wg mnie tez jest nieporownywalnie lepiej.

Odnosnie zamieszczonych przez Ciebie rysunkow, pierwszy przedstawia fajna kolumne do malego pokoju, lagodny spadek charakterystyki, bas bylby podobny do OZ, dobry impuls. Drugi to widok typowy dla kolumn komercyjnych, ktore maja grac z tzw "wykopem", wysokie strojenie BR podbija sredni bas. Trzeci natomiast to nieczesty widok wsrod kolumn firmowych:)

Filc to tez wytlumienie tylko tlumi cos innego niz wloknina, ktorej mam tylko kawalek na dnie. Dales mi do myslenia, matami zmiejszylem objetosc netto o 10%, filcem tez troche. W sumie przy tak malej obudowie to byc moze za duze zmiejszenie objetosci i spora gorka na wyzszym basie. Ale jak napisalem wczesniej, z lepszym odtwarzaczem nie mam takiego wrazenia.

Co do czesciowego zmniejszenia rury BR to jest to praktyka stosowana przez kilka firm, najczesciej w postaci twadej gabki z otworem w srodku np:

Ukryta Zawartość

wiec prawdopodobnie te czarne scenariusze nie maja miejsca a poprostu otrzymalem nizsze strojenie.

Troels Gravesen na swojej stronie napisal, ze na strojenie ma tylko wplyw srednica wlotu tunelu BR, czyli obnizenie mozna uzyskac poprzez wlozenie filcu w pierwszym odcinku rury, z drugiej strony wytlumiony caly tunel gra inaczej;)

Prospero,

rozumiem o co Ci chodzi, tez uwazam, ze najwazniejsze jest doswiadczenie zdobyte na tych zabiegach. Ale gra lepiej:)

Zapytam dla pewnosci, czy jak wymieniales konda dla tweetera na mkp to zmniejszyles rezystor?

Ukryta Zawartość

No dokładnie nie pamiętam, ale był kwadratowy taki w plastiku, wyglądał jak MKT. Chyba, że coś mi się miesza z Liberty 1+, bo wtedy u niej bawiłem się obydwiema.

No właśnie, rozpracowania tego motywu ze zmniejszeniem przekroju na wylocie mi brakowało, tylko jeszcze dla pewności co nazywasz wlotem tunelu, tę część do śordka skrzynki czy od zewnątrz?

Bo jeżeli rozważania odnośnie tego zmniejszania przekroju poprawne, to obnizyłeś jednak strojenie względem pierwotnego o 10 Hz około.

Aha i co do filcu, to przecież na zdjęciach, które załączyłeś jest sztuczna wata (moze nie potrzebnie nazywam to włókniną) a nie filc.

Z tą odpowiedzią impulsową przy pierwszym schemacie to nie wiem, coś chyba najlepsza jest przy trzecim. Przecież przy pierwszym schemacie jest zobrazowanie strojenia poniżej możliwości głośnika (ponizej fs głośnika).

Witam

Dopiero wieczorem będę miał czas, żeby coś więcej napisać. Schemat zwrotnicy M2 z podaniem wartości elementów znajdziesz w wątku, jeśli dobrze pamiętam: "Upgrade zwrotnicy Tannoy M2 pomocy".

Pozdrawiam

Prospero

Chruper, przyjrzyj sie datom wpisow poszczegolnych wpisow:)

Tak jak na zdjeciu jest wloknina, obecnie mam filc. A wiec zabiera on sporo objetosci, 4mm warstwa po bokach, na dnie i nad zwrotnica az do scianki gornej.

Wlot BR od srodka, wylot BR na zewnatrz:)

Impuls najlepszy bylby w przypadku obrazka nr 1, jest on najbardziej podobny do OZ. szerzej kilkukrotnie pisal o tym misiomor.

>> Prospero

dzięki, znajdłem

>> eMiL

No to rzeczywiscie pojechałeś z tym filcem, przecie on gęsty i twardy, czyli dodał się do zmniejszenia objętości.

Więc skoro wlot jest od środka, to podane przez Ciebie powołanie się na informacje odnośnie działania wkładania takiego rulonika się wykluczają bo w CM1 rulonik wkładany jest od strony wylotu, a wspomniany Troels Gravesen pisze o znaczeniu przekroju wlotu. Póki co i mi się wydawało, że znaczenie ma wlot (wlot widzi skrzynka), czyli kolo przy recenzji CM1 albo nie wiedział albo uprościł, ale oni zrobili pomiary, i im wychodzi niższe zetrojenie ze stratami (nieświadom długości filcu w rurze sam tak wyliczyłem odnośnie Towich PC :), więc może to oni mają rację???.

Dlatego też, wydaje mi się, że rzeczywiście takie dodane rulonika na wylocie jest czymś, co opisałem powyżej, czyli wykres pierwszy (rozważąnie uproszczone). Tyle, że mi nie chodziło dokadnie o to, czego się tam chyba dopatrzyłeś, czyli zejścia na basie jak w OZ. Zamieszczam poniżej powiększony efekt, czyli, że o to mi chodzlo i jakoś nie jestem pewien, czy takie zestrojenie daje lepszą odpowiedź impulsową. Idzie wi kierunku OZ, czyli rozciągnięcia zejścia z 24dB/oktawę ku 12 dB/oktawę. Co do odpoewiedzi imulsowej, to jeszcze brak wiedzy.

Trochę sie rozsupłało zależności, trzeba teraz jakoś to podsumować i wypunktować :), ale może zawtra się podejmę po trochu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Troelsa, to wyrazilem sie nie precyzyjnie, najczesciej spotykane sa rury BR o srednicy delikatnie zwiekszajacej sie przy wylocie, tak aby zmniejszalo to szum turbulencyjny. Troelsowi wyszlo, ze na strojenie ma wplyw tylko dlugosc tunelu i srednica wlotu, wiec przy obliczaniu strojenia obudowy nie nalezy uwzgledniac srednicy(rozszerzonego)wylotu tylko wlot.

Troels nie uwzglednial natomiast sytuacji jaka ma miejsce w B&W z linku i u mnie, czyli znacznego ograniczenia srednicy wylotu. Zaprzeczenia wiec nie ma. Z rysunku charakterystyki monitorow B&W wynika, ze rulonik filcu obniza strojenie i stanowi panaceum na zmniejszenie obj. za pomoca mat czy wytlumienia np. filcu.

Co do charakterystyki z Twojego rysunku. Jak wiadomo najlepszy impuls jest z obudowy zamknietej, ta charakterystyka jest bardzo podobna (lagodny spadek) wiec impuls bylby w takiej sytuacji swietny. Bas wprawdzie nie pasowal by brzucha ani nie uderzal poteznie stopa perkusyjna, ale w "gestych" nagraniach nie gubilby sie. Taka sytuacja bylaby swietna do malego pomiszczenia, ktore podbiloby bas i umozliwilaby relatywnie bliskie przysuniecie kolumny do sciany bez buczenia. Szerzej o tym pisal misiomor, jego wypowiedzi maja bardziej naukowy charakter:)

Pozdr.

Cosik mi nie pasuje to założenie, że zależy tylko od średnicy wlotu i długości rury. Teoretycznie możnaby dać na wlocie na przykład 50 mm i na długości 120 mm rozszerzyć tunel do średnicy 10 mm przy wylocie i wydaje mi się, że to nie zadziała. Na pewno trzeba jakoś uwzględnić kąt otwierania się (on, w takim układzie, ustawia przecie objetość powietrza w rurze i opory przepychania go).

Mam w domu rury, które kupiłem swego czasu w Tonsilu, delikatnie się rozszerzają na całej długości by na końcu przyjąć formę czaszy trąbki i opisane są jako 50 mm średncicy 145 mm długości, a przy wlocie mają 43 mm średnicy.

Może ktoś wie jak to przeliczać? :)

Pomieszaly mi sie dwie sprawy, Troels:

Ukryta Zawartość

ale gdzies czytalem, ze powinno sie zwracac uwage tylko na dlugosc i srednice wlotu(przy niewielkim rozszerzeniu wylotu, pomijamy ekstremalne sytuacje:))

Co ciekawe na rysunku 9, ta sama obudowa i dl. tunelu, po wytlumieniu strojenie obniza sie. Wiec po zmniejszeniu objetosci wytlumieniem efekt jest taki jakby zastosowalo sie wieksza obudowe!

Ukryta Zawartość

i jeszcze co nieco o materialach tlumiacych:

Ukryta Zawartość

i linki do poszczegolnych materialow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i najdrozszy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa dyskusja na temat wytłumienia i chruper w przeważającej części ma rację po za małym szczegółem, w praktyce wychodzą czasami różne jaja, jednak filcu nie polecam za gęsty zmniejsza objetośc obudowy a dławi tylko najwyższy bas tak w skrocie może póżniej napisze teraz musze trochę popracować )))

Jednakże występuje filc twardy sprasowany , bardzo dobry do tłumienia wibracji i nie odbiera kopa głosniką , jak to często bywa z materialami objętościowymi.

Jeżeli coś napisałem nie do końca na temat to przepraszam , bo nie przeglądałem wątku.

Ten moj filc jest twardy, porzadnie sprasowany i rzeczywiscie kopa basowi nie odbiera:)

konkretniej:

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Yolaos i marko3t, moze podzielicie sie swoimi wrazeniami zwiazanymi z filcem?

Tez mam odczucia, ze teoria i praktyka nie bardzo ida w parze. Czy takie twarde materialy tlumiace jak filc, dodane na scianki, powiekszaja wirtualnie objetosc widziana przez glosnik, czy ja raczej zmiejszaja?

To raczej materiały objętościowe takie jak włóknina , wełna owcza czy naturalna powiększają wirtualną objętość jaką widzi głośnik.

Wystarczy się rozejrzeć jak tłumione są obudowy OZ często wypchane są po brzegi takim materiałem stratnym.

Twardy sprasowany filc (ja używam o gr. 1cm) zmniejszy objętość skrzynki , bo powietrze nie ma tam możliwości swobodnie "przepływać" , ale znakomicie tłumią .

W konstrukcjach 2dr podłogowych jakie ja budowałem stosowałem kombinacje filc na ścianki boczne ,gąbka falista na tył , ale też nie na cały i na dole , oraz czasem na górze też ta gąbka. Bardzo rzadko używałem wełny , bo nie wpisuje się do mojej szkoły dźwięku.

Powiedzmy że miałem to przetestowane na różne sposoby i nie jest to gotowa recepta dla innych.

Kolumny 2dr. to niestety kompromis dlatego trzeba eksperymentować żeby osiągnąć zadowalające rezultaty.

Możliwości otwierają się dopiero przy 3dr.

A się rozpisałem

Pzdr.

w/g mnie skoro juz wykleiłeś matami wnętrze to powinieneś zastosowac to samo wytłumienie co miałeś , ale być może w mniejszej ilości , może uda Ci sie uzyskać wiekrza dynamikę bez wzbudzania ścianek, to już musisz sprawdzać doświadczalnie dokładając coraz więkrzą ilość waty, ale uwaga tak aby nie zapchać BR , na moje oko tam problemy z basem tkwią w tych kilometrach tego kabelka i tych ceweczkach wielkości naparstka a konkretnie jednej nie widze , ale chyba rdzeniowe ojojoj

pozdrawiam

Filc , ten twardy oczywiście tłumi wibracje , ale i nie pozostaje obojętny na powietrze. Inaczej mówiąc działa na dwa sposoby (mata bitumiczna tylko na jeden) przy czym filc jest lepszy na niskich częstotliwościach , na bas.

Jak juz pisałem 2dr. to pewien kompromis i najlepiej będzie przetestować odsłuchowo.

W Twoich paczka ja zrobił bym tak. Na te maty przykleił bym na wszystkie ścianki filc twardy o gr. 5mm na dół , góre oraz tył gąbke falista.

Jak będzie źle to wtedy możesz dołozyć waty , ale na pewno nie w takich ilościach jak na zdjęciu.

To jest oczywiście takie gdybanie , bo może się okazać że ten midwoofer ma takie parametry , ze w kombinacji z litrażem skrzynki potrzebuje silnego wytłumienia obudowy.

Yolaos,

na zdjeciu to monitorki kolegi, u mnie jest ogromniasta cewka powietrzna i bardzo krotnie kable, nawet troche za krotkie;)

Marko3t,

a co powiesz na: warstwa 5mm filcu na dnie i gornej sciance+ filc 5mm tylna scianka, konkretniej od zwrotnicy do gornej scianki?

Nie mam takiej gabki, niestety.

Obecnie mam kawalek waty tylko na dnie. Na bokach, dnie, i ponad zwrotnica mam 5mm filcu.

Czyli tak jak pisałem , wszędzie filc. Zmniejszy to nieco litraż obudowy , co samo w sobie już może wpływać na poczucie dynamiki , ale ... .

Gąbke można tanio kupić na allegro przyda się przy eksperymentach.

Ja Ci nie mogę do końca powiedzieć co gdzie rozmieścić musisz próbować jak Ci się bardziej podoba , co lepiej gra.

Pzdr.

Zrobilem wg przepisu marko3t, i jestem doslownie polowicznie zadowolony:)

W jednej kolumnie dalem na dno dwa kawalki filcu(okolo 4mm grubosci) i dudni w sposob podobny do calkowitego braku wytlumienia, natomist na dno drugiego monitorka wlozylem 6mm filcu i jest ok, te 2mm zawazyly na efekcie.

Jak widac filc rowniez tlumi, rezonansu na basie nie ma a roznica to tylko 2mm materialu tlumiacego!

Brzmienie laczy plusy dzwieku bez wlokniny, czyli szczegolowosc, naturalnosc wokali i taka "swobode grania" z twadym basiorkiem charakterystycznym dla filcu.

Pozbylem sie tym sposobem "zamulacza"-wlokniny.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.