Skocz do zawartości
IGNORED

Standy DIY z allegro

abtman

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, czy ktos z Was mial doczynienia z tym produktem?

jesli tak - sa jakies uwagi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25416-standy-diy-z-allegro/

Pewno elfan. miał do czynienia :)

Ukryta Zawartość

Na forum było kilka wpisów na ten temat. Poszukaj.

Ukryta Zawartość

Standy Elfana stoja u mnie w domu

Plusy:

-bardzo dobry kontakt przez maila i gg ze sprzedawca

-szybka realizacja

-mozliwosc dokladnego okreslenia wymiarow itp.

Minusy

-wykonanie nie bylo perfekcyjne ale poprawne (Elfan twierdzi ze od tego czasu sie poprawil)

co u mnie schrzanil:

-polaczenie gornej podtawy z rura powinno byc pospawane na calym obwodzie

-gorne podstawy powinny byc idealnie plaskie tak aby kolumna spoczywala na nich cala plaszczyzna i idealnie przylegala

-troche kiepsko polozony lakier (z bliska widac ale ogolnie nie rzuca sie w oczy)

Poniewaz (a mam na punkcie idealnie plaskiej podstawyskrzywienie bo sadze ze ma to decydujacy wplyw na "brzmienie standow" - wpisz w wyszukiwarke standy i moj nick to sie dowiesz co i jak :) nie obgadalem tego dokladnie na poczatku nie moglem miec pretensji. Tym bardziej ze wiekszosc kolumny klei na blutack.

Mysle ze jak dokladnie napiszesz czego wymagasz to otrzymasz dobre standy tym bardziej ze jak pisze wykonawca udalo mu sie dokonac postepu w technologii :)

W bardzo duzej mierze zgadzam sie z adamo_0, dzisiaj jednak wolal bym osobiscie sie zglosic po standy i samemu wszystko sprawdzic by nie bylo zadnych niejasnosci itp. Choc jesli sie to poprawilo to oczywiscie tylko sie cieszyc i kupowac :-)

też mam standy made by Elfan.

Plusy:

- solidne, ciężkie i stabilne (ok. 15 kg sztuka)

- estetyczne

- cena dobra

- odbiór lokalny :)

Minusy:

- górne podstawy wypukłe - minimalnie ale jednak - jeśli kolumna ma stać bez przyklejania to może się kolebać na boki

- materiały chyba z odpadów albo drugiego sortu - czasem widoczne wgniecenia, rysy - a wystarczyłoby to zaszpachlować i było by lux

jak Elfan popracuje nad szczegółami to standy będą naprawdę bardzo dobre

Josem pytanie tylko czy pracuje?

Ja zamawialem prawie rok temu a przynajmnie 0.5 r temu wyrazalem swoeje watpliowsci.

A kiedy Ty zamawiales? Bo jak nie dawno to znaczy ze nie nie uleglo poprawie :(

p.s. po czasie wydaje mi sie ze taniej (nie trzeba placic za kuriera) wyjdzie pojsc do lokalnego slusarza z rysunkiem technicznym

"A czy ktoś z Szanownych Kolegów wziął pod uwagę cenę tych podstawek?

Ja zapłaciłem połowę tego za samą robociznę stolarza, który zrobił mi gówniane podstawki z mojej płyty wiórowej."

a no własnie....pasowało by to przeanalozowac na spokojnie...Proponuje pujsc do slusarza niech Wam wykona takie podstawki,bez wydocznych spawów,z blachami min 6 mm i rurkami grubosciennymi...Zobaczycie ile za sama robocizne Wam policzy....Wszystko kazdy by zrobił lepiej,znam to,tylko jak przyjdzie co do czego to jest juz gorzej...

Proponuje przejsc do 1 lepszego sklepu HIFI,stand waga 3-4 kg,cena 400-500zł min.Ja bym sie obawiał kolumny postawic..mało tego,to sa standy na zamówienie,wszystkie parametry itd.

P.S i prosze zwrócic uwage na komentarze...;)

co do minusów jakie wypisałes josef.To wpadnij,poprawi sie to i owo jesli nie pasuje,nie napisałes mi tego,ani tez pr odbiorze nie zwróciłes na to uwagi,a teraz jakos widac cos,wiec jak mówiłem,zapraszam.Co do blatów,to polecam uzywac podkładek gumowych,blacha nigdy nie bedzi idealnie płaska,bo sama od siebie jest juz lekko nie równa,

P.S dla ciekawskich.Zespawanie samych standów,podkreslam,zespawanie,bez materiałów,ciecia blach(to nie drewno jest:) ) to koszt w zakłądzie slusarskim około 50zł,ale to tak minimum....a gdzie malowanie,i jeszcze dosc duza lista innych czynnosci.....

I jeszcze moze cos dla ciekawosci podam.Sciecie blach odbywa sie na gilotynie,która jak juz ktos ma to liczy sobie dosc sporo za ciecie...,moge przyblizyc mniej wiecej,około 50zł od kompletu...to juz mamy za te proste czynnosci około 100zł:).No chyba ze Pan Henio z zakładu slusarskiego bedzie Boszem ucinał blachu:D

"""Co do blatów,to polecam uzywac podkładek gumowych,blacha nigdy nie bedzi idealnie płaska,bo sama od siebie jest juz lekko nie równa"""

Za to wlasnie sie placi i to glownie stanowi o jakosci standow. Moge podac linki.

Wiem ze nie jest latwo to zrobic ale IMHO to decydujacy element standow!!!

Gumki filce itp to wiocha...nie raz o tym pisalem...

Elfan moj jeden stand mial wlasnie plaska powierzchnie a drugi nie... a wystarczylo uzyc szlifierki-5 minut roboty.

Wtedy piales mi ze to byl wypadek przy pracy. Nie wiem kiedy Josef zakupil swoje standy.

To jak poprawiles sie czy nie? :)

Moja rada...spawanie na calej powierzchni + plaska powierzchnia a wtedy kazdy z Twoich klientow bedzie w "podstawkowym niebie" :)

Pozdrawiam

->Josef

"w grudniu"

a jednak...ta sama wada :(

"""można spróbować innaczej - zamówić gołe standy a wykończenie zostawić we własnym zakresie - bo ciekawe czy np. taki kurier będzie się cackał z noszeniem - wątpię"""

dobry pomysl...kurier zawsze troche pobija nawet jak standy sa (a byly) zapakowane odpowiednio.

Ale nadal licze ze Elfan bedzie spawal na okolo i szlifowal na plasko :)

Na koniec dodam (i mnie to martwi) ze Elfam nie wzial sobie do serca dobrych rad.

Moge podac linka w ktorym pisalem to co powyzej.

To jak (jak w reklamie banku z Konradem) robicie te plaskie powierzchnie i spawy dookola czy nie?

z całym szcunkiem Adamo,ale do jakich standów porównujesz swoje za 200zł??? do Atacany czy standArta za 1000-1500zł??.Co do podkładek,znów dziwna sprawa,to co piszesz.Jak precyzyjne obliczenia co do własciwosci standów itd....No chyba ze masz jakies podstawkowce za 15kzł to wtedy mozliwe ze liczyc sie nawet grubosc lakieru i wpływa to na brzmienie:).A jesli ty słyszysz podkładki gumowe dołaczone przez producenta kolumn o grubosci 3mm,to ja nie wiem co powiedziec;).Jakosc wykonania jest bardzo dobra,szczególnie wersja DELUX,zapraszam na ogledziny tej wersji,to mozna sie przekonac.Josef,jesli widzisz jakies braki,a wiadomo,nie jednej firmie nawet takiemu StandArtowi zdarzaja sie wpadki,i reklamacje,z tym ze czemu o tym wczesniej ani słowa nie pisłes,jak i przy odbiorze OSOBISTYM....

co do blatów to i tak stosuję UHUTaca

przy odbiorze się nie czepiałem bo nie widziałem tego w tamtym świetle a to nie są jakieś wielkie mankamenty - to są szczegóły - ale warto wziąć to pod uwagę - popatrz przed malowaniem jak wygląda powierzchnia i jak są jakieś ubytki to zaszpachluj to i będzię OK

"Moja rada...spawanie na calej powierzchni + plaska powierzchnia a wtedy kazdy z Twoich klientow bedzie w "podstawkowym niebie" :)"

tak moze byc,ale nie za 110zł sztuka:)Jesli chodz io idealnie równe blaty,co do mm nawet,to jakies 50% podstawowych modeli Atacamy,powiedzmy te 600zł za komplet,i bedzie nawet z 10mm blach!!:)

proste doswiadczenie

kladziesz kolumne na goly stand i puszczasz muze

przykladasz reke do rury standu

pozniej miedzy kolumne a stand wkladasz podkladke

przykladasz znowu dlon

i masz odpowiedz dlaczego powierzchnia musi!!!! byc plaska

pasozytnicze drgania kolumny przenosza sie na stand i tam sa tlumione

w przypadku nieplaskiej powerzchni lub gumowych podkladek (blutacka ale w tym przypadku dotyczy to tylko niskich czestotliowsci) drgania nie sa przenoszone!!!

A wiadomo ze walczymy z podbarwieniami i po to sa miedzy innymi standy!!!

Ale nie o to chodzi...dziwi mnie ze upierasz sie ze dopiero w standach za 1000 pln sa takie powierzchnie.

Fakt ze 50% ich ceny to sciema.

Nikt tu od Ciebie nie wymaga obrobki laserowe tylko 10 min ze szlifierka i dobrej woli.

Skoro mozna to zrobic i niektorzy jak ja sadza ze jest to konieczne to po co sie upierac i tracic klientow????

W koncu "kilent nasz pan" :)

"Ale nadal licze ze Elfan bedzie spawal na okolo i szlifowal na plasko :)"

wiem ze nie jestem obiektywny,tak sobie mozecie pomyslec,ale musze cos wyjasnic,bo adamo bardzo widac przewrazliwiony jest na temat standów;).Wiec o jakim szlifowaniu mówisz na płasko??sugerujesz zeby blat szlifowac cały do do setnych mm,o taka powierzchnie Ci chodzi??.To daj mi spawacza takiego(Sam nie wykonuje tego) zeby mi za normalne pieniadze tak to wykonał ze jak przyłoze poziomice to mam nie widziec nic,czyli ma byc ideał.Jesli znajdziesz mi takiego i zrobi mi takie blaty i pospawa za np 20zł za komplet,to bede pełen szacunku dla niego i tego jak ceni swój czas i robote...............:).Co do spawania,to spytaj josefa,czy wogóle spawy widac gdzies...:)

może niech inni ocenią - 3 fotki

1) coś co wygląda jak duże wgniecenie - tego nie zaliczam do wad bo w rzeczywistoci tego nie widać - tak samo małych rysek nie wliczam - bo widać je tylko z bliska

2) kształt blatu - rys nie wliczam bo stoi tam kolumna - ale widoczne załamanie - minimalne ale dało by się usunąc

3) to jest już wada (niestety nie zauważyłem wcześniej) - kapeczka szpachlówki i nie byłoby tego

niebardzo chce mi się jeździć do poprawy - koszt taksówki jest większy niż poprawa samopoczucia :)

to co pisze Elfan to tylko dla Twojego dobra - pamiętaj, że szczegóły też są ważne - jak nikt nie będzie się czepiał to będziesz mieć więcej klientów - a ci będą podsuwać nowych...

>>>adamo_0

tak OT, czy uwazasz ze bluetac miedzy monitorkiem a standem jest "niewskazany" (ja nie wiem i sie nie znam dlatego pytam wiec to nie zadna podpucha :P)? Pomijajac oczywiscie kwestie stabilnosci calego stand'a z monitorem.

"Skoro mozna to zrobic i niektorzy jak ja sadza ze jest to konieczne to po co sie upierac i tracic klientow????

W koncu "kilent nasz pan" :)"

to ja zapraszam Ciebie w takim razie,pokazesz mi jak to zrobic,i wyrównac blat poprzez szlifowanie jego całego,i jak to zrobisz w 10 min to bede naprawde mocno zdziwiony:).Oczywiscie ma byc idealnie równy blat,perfekcja.Za pomoca reki i szlifierki.......

Wszystko sie zgadza (ja do estetyki nic nie mam) jest tylko jedno duze ale, jesli sprzedajemy ten konkretny produkt z jego wyraznym przeznaczniem, to nie wazne za jaka cene, ale glownym zalozeniem (oczywistym) jest by trzymal proste kąty oraz mial plaskie powierzchnie (wedle zalozenia) jesli natomiast kolumna mi zjezdza z podstawki bo roznice w wysokosci (zagietych) krawedzi wachaja sie w przedziale 0,5 - 1cm to Elfan wybacz, ale pierwotne zalozenie takiego wyrobu szlak trafia i dostajemy pancerną podstawke pod duzego kaktusa, albo nowy produkt ktory wraca do poprawek. A to chyba nie o to chodzi. Dlatego chyba juz lepiej podniesc troche cene takiego standu i przypilnowac tego ktory to wykonuje.

powodzenia

Ale jeszcze powiedz kiedy zamawiałes??teraz to naprawde inna historia,poza tym za darmo miałes wszystko poprawione.Twoje standy były szczególnie krzywe,to fakt niezaprzeczalny,mozesz m wiezyc lub nie ale teraz to juz przeszłosc,i josef zamawiał puzniej,i napewno nie na róznicy 5mm,czy tez o zgrozo 10mm....Z toba była wyjatkowa sytuacja,która juz sie nie powtórzyła,5mm to naprawde jest duzo,ale 1 mm z doswidczenia wiem ze jest norma,w standach nawet za 600zł,i z duzymi blatami,np takimi jak u Ciebie

Nie mam cyfrowki ale wady jakie widac u Josefa tez wystepuja u mnie.

Dodatkowo krzyz na dolnej podstawie pozostaly po wyznaczaniu srodka.

Wszytsko widoczne z odl. 30 - 40 cm.

Dodasm ze spaw i obrobka jego na dole jest wzorowy

Elfan...rece mi opadaja?

1)Ile drozej kosztuje pospawanie gornej podstawy do rury na okolo...co?

Podaj prosze a ja jutro pojde na warsztaty i pogadam ze znajomymi

2)Ile drozej kosztuje wyszlifowanie gornej podstawy tak zeby kolumna sie na niej nie bujala?

Jutro zapytam tez sie ile czasu to potrwa...

->crategus

"""tak OT, czy uwazasz ze bluetac miedzy monitorkiem a standem jest "niewskazany" (ja nie wiem i sie nie znam dlatego pytam wiec to nie zadna podpucha :P)? Pomijajac oczywiscie kwestie stabilnosci calego stand'a z monitorem.""""

napisalem o tym powyzej

wpisz wyszukiwarke fizyka standow

w skrocie....

1)glosnik drga co powoduje drgania scianek + fale stojace powstajace w obudowie co rowniez powoduje drgania

2)jaki ma to wplyw na dzwiek (nie upieram sie ze musi to byc super slyszalne jako znaczna degradacja)

ano jest on podbarwiony.

3)najlepiej wiec te dragania przeniesc na stand i tutaj wchodzi pojecia dopasowania mechanicznego czyli ilosci drgan jakie moga sie przenosic pomiedzy kolumna a standem.

4)zalezy to od materialu jak i styku miedzy powierzchniami

4)blutack(dla niskich czestotliowsci i niskiej srednicy) gumki i nierowna powierzchnia droge dla przenoszenia drgan odcina

5)np dociazenie kolumn poprawia przenoszenie drgan z kolumny na stand

Dlatego jest sens walczyc o plaska powierzchnie!!!

Tak, to bylo juz prawie rok temu, wiec jesli teraz jest prosto to standy mozna rekomendowac.

Elfanie, jenyyy nie pisz tylko: "poza tym za darmo miałes wszystko poprawione" bo to z lekka kompromitacja ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.