Skocz do zawartości
IGNORED

wolne 2 końcówki mocy w DENON'ie 1906

poohatek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś miałby pomysł jak zasilić 2 wolnymi końcówkami z w/w ampli kolumny z pojedynczymi terminalami (DALI Concept 8)? Przeczytałem poprzednie posty na forum dotyczące biampingu i obawiam się, że jedynym wyjściem może być przeróbka kolumn, czyli musiałbym zwrócić sie o pomoc do forumowiczów z działu DIY. Nie ukrywam, że jestem "świeży" w temacie ale gdzieś kiedyś czytałem, że wzmacniacze można mostkować aby miały wyższą moc. Nie bardzo wiem o co chodzi, jak to zrobić i czy w ogóle jest to możliwe w przypadku mojego DENON'a. Sprzęcik gra bardzo przyzwoicie jak na moje niewyrobione ucho, niemniej jednak odnoszę wrażenie, że przy wyższych poziomach głośności DENON nie jest w stanie wykorzystać potencjału kolumn, zwłaszcza w dziedzinie basu (2 8" woofery na kanał), który jest nieco "rozlazły". Wydaje mi się, że dołożenie trochę watów, wykorzystując "wolne moce przerobowe" może poprawić sytuację, ale na przeszkodzie stoją właśnie w/w pojedyncze terminale w kolumnach. Macie jakiś pomysł?

Wydaje mi się, że do bi-apmingu muszą być kolumny przystosowane do bi-apmingu/wire. Nie sądzę, żeby dało się zmostkować wzmacniacze w Denonie ...

A denonik faktycznie ładnie gra jak na amplituner. Potwierdzam. W recenzjach wspominali coś o "rozlazłym" basie. W porównaniu z moim apmem stereo, denonik ma basik bardziej zwięzły. No ale mój ampik słynie z miękkiego basu.

Przyznam, że jestem zachwycony jakoscią stereo z amplitunera za jednyne 1800 zł. Spodziewałem się czegoś dużo gorszego ... a tu taka miły siuprajz ;-)

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Oczywiście kolumny muszą być Bi-Ampingowe a wzmacniecze "tylne" w 1906 mogą pracować na potrzeby frontów, trzeba tylko przestawić w konfiguracji. Nie pamiętam dokładnie w którym miejscu w menu to jest, ale u mnie działa jak najbardziej.

Pozdrawiam

Demiontiren

niezła cena, ja za 1906 dałem 1400 a i tak się cieszyłem jak dziecko bo wcześniej w rę wchodził tylko 1706.

Jest już po zakupach i cieszmy się swoim sprzętem, z ulgą przyznaję, że czas czytania grupy, googli, faq, artykułów już minął.

Pewnie można było inaczej, lepiej, gorzej, dołażyć 1000 i mieć jeszcze lepiej, ale myślę, że i tak wyszło dobrze (budżet przekroczyłem 10-krotnie za całe KD :))

Jak będę kupował subwoofer to powrócę do czytania grupy, googli itd

A swoją drogą, co masz na myśli pisząc "sporo słabszy" ? porównując parametry pobieżnie na stronie denona widzę że 2106 ma:

10 W mocniejszy (przy 8 ohm)

Tryb Pure Direct

i jakieś różnice w ilości wejść:

1 wej cyfrowe więcej

wejście gramofonowe

1 wej analog audio więcej

Pozdrawiam

Demontiren

nie chcę Ci psuć frajdy z 1906 bo jest niezły i jesteś zadowolony a przecież i tak go nie zamienisz...mogę tylko zasugerować że parametry to jedno a dźwięk to drugie...swoją drogą to parametry też dużo mówią tylko trzeba na nie dobrze patrzeć...zajrzyj do instrukcji i porównaj masy urządzeń, pobór maksymalny i moc dynamiczną dla 2ohm a moźe zmienisz zdanie...mimo to jeśli jesteś zadowolony to wystarczy bo właśnie o to chodzi..żeby Cię uspokoić to ja i tak nie używam tego amplitunera do przednich kanałów bo na przodach gra u mnie Denon 1500AE natomiast amplituner zasiala pozostałe 5 kanałów...oznacza to tyle tylko że żaden amplituner KD tak na prawdę nie zagra jak wzmacniacz STEREO a w kinie domowym to akurat można nadrobić subwooferem:)

Pozdrawiam

Sprzęt gra fajnie, a jak dla mnie to i tak jest hi-end :)

Można tak iść przez kolejne modele i każdy następny będzie lepszy. Trzeba w końcu się opamiętać. Jak napisałem, budżet przekroczyłęm 10-krotnie, bo zaczęło się od KD all-in-one za 300 zł, potem było za 600 zł i w końcu padło: kupuję w kawałkach i porządnie no i wyszło 10*budżet :)

Co do wagi to ciekawa sprawa, no i powinno być podstawowe kryterium nie tylko w tej branży :)

Patrzyłem na stosunek cena / waga i w przypadku yamahy i denona wyszło mi tak:

- waga do 10 kg - sprzęt za 800-1200 zł

- waga 10-13 - sprzęt do 2000

- waga > 15 sprzęt za kilka tysiaczków

No i też biorąc zdroworozsądkowo, to 2 kg w przypadku yamahy 357 i 457 albbo denona 1306-1706 (takie brałem pod uwagę) to przecież nie elektronika, a będą to transformatory, radiatory

A w branży informatycznej niech ktoś porówna napęd LTO IBM-a z innym i porówna statystyki napraw :)

Pozdr

Demontiren

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.