Skocz do zawartości
IGNORED

unitra fonika 464 nowe przewody...

Raczo\'s

Rekomendowane odpowiedzi

witam jestem nowiusieńki na tym forum.Mam pewien problem z moim gramofonem(fonika 464)wymieniłem oryginalne przewody na chinch.i niby wszystko pięknie gra ale brumi i buczy.co zj...łem pomocy.tak to wygląda jak na rys. z góry dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/25447-unitra-fonika-464-nowe-przewody/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jak rozumiem, wyjście sygnału z gramofonu jest za pośrednictwem dwóch kabli ekranowanych, zakończonych wtykami cinch.

Jeśli tak jest to:

1. Przewody łączące wkładkę z kablami koncentrycznymi łączymy następująco:

- przewód łączący styk "gorący" prawego kanału we wkładce, do żyły środkowej kabla koncentrycznego prawego kanału.

- przewód łączący styk masy prawego kanału do oplotu kabla koncentrycznego prawego kanału.

- przewód łączący styk "gorący" lewego kanału we wkładce, do żyły środkowej kabla koncentrycznego lewego kanału.

- przewód łączący styk masy lewego kanału we wkładce, do oplotu kabla koncentrycznego prawego kanału.

I nigdzie indziej, te przewody nie są podłączane.

2. Przewód łączący ramię z masą gramofonu, wyprowadzamy na osobny zacisk, lub osobnym przewodem na zewnątrz gramofonu. Dalej, ten pojedynczy przewód łączymy z zaciskiem GND na obudowie wzmacniacza, lub jeśli takiego zacisku tam nie ma, z metalową obudową wzmacniacza.

Podając powyższy opis, nie zwracałem uwagi na kolor przewodów, na Twoim rysunku. Jeśli dobrze pamiętam, to:

- czerwony przewód w ramieniu - "gorący" styk prawego kanału.

- zielony przewód w ramieniu - masa prawego kanału.

- biały przewód w ramieniu - "gorący" styk lewego kanału.

- niebieski przewód w ramieniu - masa lewego kanału.

- przewód czarny łączy ramię z masą/podstawą gramofonu.

GM

wszystko byłoby w porządeczku ale...wymieniając przewody ramienia przypaliłem lutownicą bolec we wkładce i teraz niemam pojęcia co zrobić.teraz tylko ten kanał brumi...

PS.

zawsze jak cos mi dobrze idzie to na koniec coś muszę...zepsuć.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Lutowałeś przewody do wkładki??? Tego NIE WOLNO robić! Przewody łączące wkładkę z koszykiem, powinny być z obu stron zakończone wsuwkami pasującymi do kołków stykowych. Wkładka nadaje się teraz tylko do wymiany.

GM

nie nie lutowałem przewodów do wkładki.są tam nadal wsuwki ale kiedy wkładałem ostatnią wsuwke to przewód się lekko naderwał a ja go chciałem lekko dogrzać i widocznie za mocno to zrobiłem ponieważ bolec wyszedł z wkładki.Mam pecha.A gdzie wogule moge dostać teraz wkładke nową pasujacą do tego modelu i w jakiej cenie?dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.