Skocz do zawartości
IGNORED

Linn zabronił sprzedawania LP12 na Ebay

vanvideo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

dostałem wlasnie wiadomość od swojego "zaopatrzeniowca" Linn lp12, że fabryka zabroniła sprzedaży na ebay

elementów gramofonu LP12. Ciekaw jestem czy posuną sie dalej na kompletne gramofony i od kiedy.

Podobna sprawa już jest z wkładkami nowymi Schelter i Transfiguration

Obojetne komu - na jakiej podstawie mozna zabronic handlu uzywanym sprzetem jakiejkolwiek marki? Mozna walczyc z podrobkami - ale jak zabronic sprzedazy legalnego sprzetu? Czyzby w umowie sprzedazy (warunkach sprzedazy) Linna byl zapis mowiacy o tym, ze jak juz cos kupujesz to na cale zycie, bo nie wolno ci tego sprzedac? Naprawde interesuje mnie jaka podstawe prawna do tego znalezli? A moze dotyczy to wylacznie nowych egzemplarzy? Moze w umowie z dystrybutorami jest zapis, ze nie wolno im sprzedawac na ebayu?

Ja tego też nie rozumiem, ale taką info dostałem od sprzedawcy zawieszeń, zawiasów itp , nowych elementów Linn. Wiem ze nie mogą tez sprzedawać inni, wkładek wymienionych wyżej. wiadomo że ceny u tych sprzedawców z eBay, są niższe niż sprzedają to "fabryki" i oficjalni dystrybutorzy. Chcą trzymać ceny.

• Redaktorzy

Mogą zabronić tego swoim dealerom (sprzedaży POPRZEZ ebay). Natomiast nie mogą zabronić niczego samemu serwisowi, chyba żeby udowodnili, że sprzedawane są przedmioty kradzione.

dość ciekawa sprawa, wiem że linn nie tyle nie pozwala sprzedawać przez internet dealerom - tylko przez internet - musi być showroom i możliwość odsłuchania...

co do sprzętu używanego etc. to jakaś kompletna bzdura, raczej wymyślona przez twojego "sprzedawcę" niż cokolwiek innego...

sam często zaglądam na różne portale aukcyjne, oferty są dosyć ciekawe, ale dla mnie sprowadzanie gramofonu ze stanów mija się z celem (koszta przesyłki, cła etc.) - nigdy nie mogę go też zobaczyć na oczy - co w przypadku wydania tych (conajmniej) kilku tysięcy jest nieocenione...

• Redaktorzy

E tam, zaraz podrobili. Tiefenbrun nie jest kochany, ale żeby tak zaraz... Jeśli Linn podrobił kogoś (zwykle podaje się Aristona 11), to kto podrobił AR albo Thorensa 124? A Heybrook TT2, Walker, i cośtam pewno jeszcze? W tym okresie na rynek weszło parę podobnych urządzeń, ale tylko Tiefenbrun miał dosyć woli aby się utrzymać. Co więcej, potem na rynek weszło jeszcze więcej podobnych maszyn (Systemdek, Roksan, Manticore, Pink Triangle), ale jakoś nikt nie robi im zarzutów, że podrobili Linna. Swoją drogą, LP12 był jedynym produktem Linna, zaś Ariston 11 nie był chyba specjalnie wspierany przez swego producenta (który obecnie robi pralki). A Linn nadal pracuje dla nas, nie będę mu z tego czynił zarzutów.

Na niemieckim Ebay-u dalej normalnie. np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeszcze niezła, ale licytujących tłok, nie wiadomo jak wysoko pójdzie :)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorry, coś link nie poszedł, jeszcze raz:

31 Mar 2006, 17:48

Na niemieckim Ebay-u dalej normalnie. np.:

Ukryta Zawartość

cena jeszcze niezła, ale licytujących tłok, nie wiadomo jak wysoko pójdzie :)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Vanvideo->>>

Nie wiem skad masz takie informacje ze nie mozna sprzedawac Shelter czy Transfiguration na Ebay.

Jak pamiec mnie nie myli to tych produktow nigdy tam nie bylo. Nikt tam nie wystawia bo to nie jest odpowiednie miejsce, potencjalnych klientow brak.

FYI

W zadnej umowie dystrybutorow nie ma ze nie moga sprzedawac na Ebay.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

>> lacrimosa

"Nie wystawiem produktow Transfiguration na Ebay (nowych) to jest zabronione."

---Więc musiałem to źle zrozumieć.

Pzdr.

>>>...

po dłuuugi wikendzie:

Sprawdzam na eBay i dalej bez zmian. Dalej sprzedają.

Płatność przez PayPal jest dużym ułatwieniem i pewną gwarancją. Z tego powodu nie kupuję u Helmudów bo niewielu chce płatność tą metodą.

Może tytuł tego watku dotyczy tylko nowych elementów, bo prawdą jest, że tylko takie kupowałem u mojego "informatora"

W takim razie przepraszam za zamieszanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.