Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony przetwornik - jak to gra?

marcinmit

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki wpływ na brzmienie ma uszkodzony przetwornik, a raczej jego centralna, stożkowa część (korektor fazowy?)? Sama membrana jest cała, jedynie stożek został uszkodzony - strasznie nurtuje mnie jak to może wpływać na jakość dźwięku, zwłaszcza w kontekście oryginalnego ("nieuszkodzonego") brzmienia kolumy.

https://www.audiostereo.pl/topic/25481-uszkodzony-przetwornik-jak-to-gra/

Podejrzewam, ze różnicy żadnej (uchwytnej uchem) nie ma, zwłaszcza że to chyba nie jest korektor tylko nakładka w kształcie korektora. Ja bym tam załozył maskownicę i starał się zapomnieć :-)

zwolennik łagodności

Jest już 2 chętnych na allegro na nie ;-) W razie czego można czymś zastąpić te nakładki żeby nic między cewkę a magnes nie wpadło, ładnie to wyglądać nie będzie ale przynajmniej bezpieczniej

To nie moje kolumny, dopiero rozważam ich zakup... Dlatego strasznie mnie ciekawi jak bardzo (o ile wogule) tego rodzaju uszkodzenie upośledza oryginalne brzmienie kolumny.

Myśle, że kluczową kwestią w odpowiedzi na to pytanie jest wyjaśnienie funkcji jaką pełni ten stożek - i tu czekam na Wasze propozycje wyjaśnienia jego roli...

To jest naładka przeciwpyłowa - jak nazwa wskazuje ma chronić cewkę przed kurzem itp. Dla szyku ukształtowana w formę stożka przypominającego korektor fazy. Znaczenie dla brzmienia żadne.

zwolennik łagodności

>>cyjanopan

Specjalnie nie podawałem nazwy modelu kolumn, ani ich żródla zakupu... Ale widzę, że sama fotka wystarczyła ;) Dobry z Ciebie myśliwy - szybko wytropiłeś ofiarę... hehe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.