Skocz do zawartości
IGNORED

Dodanie tylnych głośników poprawi efekt?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję do swojej Yamahy 730 podłączyć do wyjść pre-out dodatkowy wzmacniacz jako końcówke mocy i dodać do swojego zestawu 6.1 dwa następne głosniki tylne. Wiąże się to z tym, że oglądając film z projektora cofam się dalej od pozycji w centrum gdzie mam umieszczone na bocznych ścianach głośniki tylne Jamo THX - dipolarne D 7 Sur, których specyfika wymaga aby były na poziomie słuchacza lu minimalnie z tyłu. Ja cofając się od ekranu mam je z pół metra z przodu a do tylnej ściany mam tez ok. pół metra na niej też jest tylny głośnik centralny, dlatego myślę o wzbogaceniu tylnej sceny o dodatkowe głośniki tylne. Jak myślicie poprawi to efekt czy pogorszy?

-> Glurak

"dlatego myślę o wzbogaceniu tylnej sceny o dodatkowe głośniki tylne"

Więc skąd się wezmą tylne głośniki z przodu?

-> darek2

Wydaje mi się, że instalacja dodatkowych głośników tylnych w Twoim przypadku mogłaby pomóc. Ale oczywiście najłatwiej byłoby, jakbyś np. pożyczył od kogos dodatkowe głośniki i sam na własne uszy się przekonał, czy jest lepiej.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Niestety nie mogę głośników przesunąć dalej bo z jednej strony mam drzwi a z drugiej balkon, znowu dać głośniki dipolarne na tylnej ścianie nie jest raczej wskazane ponieważ mają one specyfikę, że muszą być na poziomie uszu i dźwięk odbija się od tylnej ściany i dociera do uszu, co nie byłoby możliwe jakbym je umieścił za sobą na tylnej ścianie.

A dlaczego nie przeniesiesz bocznych bardziej do tyłu?

Zakładając, ze pomieszczenie jest duże ja bym zrobił tak - po bokach dał zwykłe głośniki kierunkowe, a dipole dał na tył.

Jakie masz w ogóle pomieszczenie? Jak się spisują dipole z boków?

Pomieszczenie mam 30 metrów ale mam takie ułozenie pokoju, że jak na złość tam gdzie chcę siedzieć po bokach mam drzwi i balkon więc odpada a najlepszy dla mnie efekt oglądania obrazu z projektora jest na ok. 6 metrach od ekranu(120 cali) wczesniej oglądałem na 4 metrach ale to jest trochę za blisko więc sie przesuwam do tyłu, mógłbym dać dipole do tyłu ale one powinny być raczej z boków nie za głową ponieważ głosniki w każdym dipolu są z 2 stron i na środku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.