Skocz do zawartości
IGNORED

wrazenia z odsluchu plyty Fadeovera

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

-> glista

"Pytanie retoryczne - sformułowanie pytania nie w celu uzyskania odpowiedzi, ale zasygnalizowania wątpliwości, zaprezentowania własnych przekonań, podkreślenia swojego punktu widzenia."

20 kHz z uchem przy głośniku wysokotonowym Dynaudio D-260 Esotec

czuć jako ruch powietrza . W odległości ok 3 m od głosników nie słychac już nic powyżej 17kHz . W moim subiektywnym odczuciu wszystko powyżej 8 kHz to już bardzo wysokie tony. Z kolei 20 Hz bardziej widać niż słychać / membrana wychyla się bardzo mocno ale nic nie słychac / 20-40 Hz slychac membranę ale na pewno nie bas ( DAVIES 17 cm ). Po tym doświadczeniu pozbyłem sie uprzedzeń np co do możliwosci odtwarzania wysokich tonów przez głosniki ATC z uwagi na wąskie jak mi sie wydawało pasmo ( SCM12 80Hz-12kHz +/- 2 dB ).Chociaż te 80 Hz na dole wciąż nie jest zachęcające ;-)

fadeover - mixy - z braku czasu nie przysłuchiwałem

sie zbyt dogłębnie . Logos - extra :D !

glista - powtorze test na weekend aby byc ścisły . Pies sąsiadów trochę

się wzbudzał jak emitowałem wysokie tony ;-)

Panowie pisałem już, nie zachowujcie się infantylnie.

Odpowiadanie dla gliZZZZZdy , jest dla niego tylko pożywką, na którą on czeka.

Ignorancja więcej zdziała, przynajmniej powinna. Wówczas będzie jak w powiedzonku " pewnego razu przemówił dziad do obrazu ... "

heh.. a ja czekam na płytki i przyklejam nosa z utęsknieniem do tego wątku :) jak dostane płyćke spędze kolejną z rzędu bezsenną noc :DD (sąsiedzi wyjątkowo pewnie też = ~20Hz) ;)))

Płytka szczęśliwie dotarła.

Przejrzałem zawartość i stwierdziłem, że to jest to.

Doskonałe narzędzie do kalibracji system. Wyłapałem dwie częstotliwości rezonansowe pomieszczenia i jedną szafki. Nie są one szczególnie uciążliwe, ale śa i trzeba bedzie z tym powalczyć.

Bardzo fajny test na lokalizację. Będę musiał popracować nad odbiciami dźwięku od ściany za głośnikami. Cieszę się, że mam do tego celu świetne narzędzie.

Sprawdziłem pasmo przenoszenia swoich głośników i przy okazji słuchu.

Bas zaczyna być słyszalny od 30 Hz kończę na 17 kHz ze sporym spadkiem dynamiki. Głośniki zapewne przenosżą więcej bo świnka morska mojej córki wyraźnie reaguje na 19 i 20 kHz. Muszę sprawdzić na córce. Z racji wieku powinna mieć lepszy słuch.

Super płyta. Gratuluję pomysłu i realizacji.

Dzięki serdeczne.

mnie zaintrygowal fragment utworu z plyty T. Russela- w jakim klimacie jest ta plyta: country, rock? jesli ktos wie bylbym wdzieczny za info... czytalem o niej w artykule xajas'a ale nie okreslil jednoznacznie stylu a przeciez

rock i country to dwie rozne bajki...

mam zamiar ja kupic -dodam ze za country nie przepadam (Doly Parton-brrr...)

Wrazenia laika - audiofila bezsprzetowego.

System odsluchowy: miniwieza Panasonic RX-CT980 z 1994roku, sub Eltax A10 rocznik 2000, pomieszczenie 4,8 x 4,8 x 3,1 made in 1956 ( po kilku remontach :P ), moje uszy, rocznik 77 (przydalby im sie remont w bo mam problemy ze zrozumieniem ludzi w glosnym pomieszczeniu) no i oczywiscie plyta testowa fadeovera Nr 4 odtwarzana z CD-ROMu w koputerze przez standardowa zintegrowana karte muzyczna. Calosc polaczona zwyklymi kabelkami po 5 zl sztuka, kable glosnikowe w wiezy juz dawno zmienilem z nitek na takie z elektrycznego za 1zl/m. Kawalek osoby na zdjeciu to moj brat katujacy mnie Marilyn Mansonem.

Ustawilem poziom glosnosci przy koncowych utworach plyty - tak zeby bylo dobrze slychac ale zeby nie bylo za glosno czyli na godz 10 na potencjometrze (lecz ostatniego utworu to mozna sluchac na full i nigdy nie jest za glosno - po prostu mniód); sub ustawiony tak zeby bylo slychac jak pracuje ale zeby nie wybijal sie przed orkiestre, czyli standardowe ustawienie. Odbior czystych dzwiekow zaklocal komputer, lecz jest dosc cichy wiec mi nie przeszkadzal.

Bardzo ciekawe jest sluchanie mono w fazie i przeciwfazie - przeciwfaza daje wrazenie przestrzennosci.

Niskie tony zaczynaja byc slyszalne od 25 hz ale jest to jak dzwiek malej muchy w drugim pokoju - bardzo ciche. Co ciekawe 30 hz jest u mnie lepiej slyszalne niz 35.

Srodek pasma przyciszylem - bylo po prostu za glosno - domyslam sie ze te dzwieki byly nagrane bez korekcji dla ludzkiego sluchu wg krzywej slyszenia.

Wysokie tony: Az sie zdziwilem ze po tym jak kiedys katowalem wysokotonowce mojej wiezy sygnalem przeznaczonym dla basowcow one nadal przenosza dzwiek (to jest jakis dziwny wymysl panasonica zeby glosniki zasilac bi-wire ale do kazdego robic dedykowana koncowke we wzmacniaczu : basowce maja 2.7 ohm a gwizdki 8 ohm) Wysokie tony slysze do 17 khz (wszystko powyzej to cisza) - calkiem niezly wynik - na lepszych glosnikach pewnie i 18 k bym uslyszal wiec nie jest zle.

42. Sweep mono musialem przyciszyc

43. chyba korekcja riaa to jest to o czym mowilem wyzej bo tu wysokie tony nie byly takie glosne.

44. Czy to prawda ze na koncu kazdego sygnalu jest taki dziwny dzwiek kilkupoziomowy??

49. wysokosc dzwieku dokladnie taka jak w moim kamertonie - bede mial do czego stroic gitare :D

51. oj boli glowa po tych 1900 hz ale wytrzymalem cale bez przyciszania :) Co ciekawe jak dzwiek byl maksymalnie na boku (pocztek i koniec utworu) byl zdecydowanie glosniejszy - ciekawe dlaczego ?

52. sin od 200 do 0 hz - az sie plastikowe obudowy moich glosnikow wzbudzily na poczatku przy 200 hz, potem bylo trohe ciszej, i okropny lomot troche ponizej 100 hz. Eltax moze byc dumny - bardzo dobry sub - pasmo przenmoszenia wg ulotki od 30 hz i dotrzymuje slowa, choc ponizej bardzo szybko zanika dzwiek mimoze membrana sie buja.

54. klap test zaliczony pozytywnie - pokoj nie odpowiadal

55. oj bede musial zmontowac pulapke basowa bo te rezonanse pokoju to koszmar - a moze sluchawki i po klopocie :)

57,58. na jakiej glosnosci odpalac te sciezki zeby daly efekt ??

59,60. tu tez prosze o jakies wytyczne

61. podejrzewam ze tu powinno byc absolutnie cicho - u mnie glosniki szumia juz przy wlaczeniu wiec szumialo jak zwykle

62. 63. bardzo ladnie slychac roznice w brzmieniu, szczegolnie w brzmieniu talerzy

64 65 66 67 - niebardzo wiem do czego mialy sluzyc te testy wiec sie zapytam :)

68. Logos - kawalek od ktorego drzy moje biurko - bardzo mila muzyka - w podobnym klimacie jest soundtrack do filmu K-Pax o ktorym pisalem na forum, lecz w filmowej muzie nie ma takiego basu :D tutaj sub moglem wylaczyc - pozycja obowiazkowa dla spragnionych basu, a przy okazji bardzo ladny kawalek ambientu - gratulacje fadeover.

69. Lazy saturday in SOHO - niestety bardzo dawno nie slyszalem perkusji, kontrabasu z fortepianem na zywo wiec nie moge odniesc tego do muzyki na zywo ale podoba mi sie bardzo. Choc z wyobrazni pamietam ze dzwiek kontrabasu jest raczej suchy o niezbyt dlugim wybrzemieniu - a tu gra bardzo tlusto i dlugo wybrzmiewa. Nawet moznaby powiedziec ze to bas bezprogowy.

70. 71. Utwory juz nam znane z forum lecz w duzo lepszej jakosci - moze pobawimy sie wspolnie i dla kazdego z nich sprobujemy wypisac wszystkie dzwieki jakie uslyszelismy np 70 w kolejnosci: dzwieki z samplera, bijacy dzwon po lewej stronie przechodzacy na prawo, biegnace dzieci na wprost, po prawej pilot mowiacy po angielsku, po prawej glos chyba po fracusku, rozpedzajacy sie silnik odrzutowy, znowu angielski glos, po lewej pikniecie alarmu samochodowego..... itd

72. Wielka symfonika w doslownym tego slowa znaczeniu - orkiestra rozciagnieta od sciany do sciany.

73. Genialny kawalek, dokaldnie jak napisal fadeover na opisie plyty. Siedzimy na dworze przy samej gitarze i muzyk gra tylko dla nas - szkoda ze tak krotko - tak brzmi gitara w rekach wirtuoza. slychac wszystkie smaczki brzmienia gitary z metalowymi strunami - czemu tylko 1.05 ????

Juz znalazlem plyte Toma Russela: The Man from God Knows Where. Lecz nie moge znalezc nic Knuta Reiersruta. Jedyne co pokazuje sie na google to link do jego aranzacji. Fadeover czy mozesz podac blizsze namiary na plyte z ktorej pochodzi ten utwór ?

[obrazekLUKASZ-38508_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>AdiQ

Knut Reiesrut jest w tym linku umieszczony, ale tylko jako współwykonawca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>AdiQ

Podaję za xajasem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mala poprawka - artysta nazywa sie Knut Reiersrud i ma swoja strone

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam uprzejme pytanie dotyczące płyty stworzonej przez fadeovera. Jak wcześniej autor opisał płyta jest darmowa - płaci się tylko za koszty nagrania i wysyłki. Czy w takim razie Lukar mógłby zawartość tej płyty umieścić w dziale download?

AdiQ !!!!

musisz publikować takie perwersyjne zdjęcia? co ty tam robisz tą ręką , grzebierz sobie?

To może być dla Ciebie co prawda najbezpieczniejsze zajęcie, bo to wtedy nic nie zepsujesz ani się nie skaleczysz, ale tak się z tym obosić w Internecie? przeciez to nie wypada....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.