Skocz do zawartości
IGNORED

JBL studioL880 jaki ampli do KD i stereo

anad13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym podzielić się z Wami moim problemem, być może niektórzy z Was będą w stanie pomóc mi w dokonaniu trafnego wyboru.

Zamierzać zbudować zestaw który będzie dobrze sprawdzał się w kinie domowym, a zarazem przyniesie radość ze słuchania stereo. Tak naprawdę na stereo postawił bym większy nacisk. Słuchamy z żoną wręcz każdy rodzaj muzyki od popu, rocka, bluesa aż do muzyki klasycznej, więc mamy już 1 problem.

Pomieszczenie w którym system ma zagrać to kolejny problem :

Jest to otwarte, 60m2 pomieszczenie o nierównym układzie z małą ilością umeblowania, dodatkowo całe w terakocie.

Trzeci w kolejności problem to brak możliwości ustawienia tylnych głośników efektowych (musiałyby stać na środku tego pomieszczenia, na co nie zgadza się moja druga połowa )

Podstawę systemu stanowiłyby kolumny JBL Studio L880 (szerokie pasmo, dobra analityka, potężna dynamika, design niczego sobie, zakup ich jest raczej przesądzony)

Dorzuciłby do nich Suba JBL Studio L8400P, oraz głośnik centralny JBL Studio LC1.

(Prośba dla posiadaczy takiego zestawu o opinie.)

Moje pytania są następujące:

1.Jaki według Was amplituner najlepiej współgrałby z w/w kolumnami? – moje typy to:

- Marantz SR7500

- Denon 3608

- Yamaha RX-V1600

- H/K 635 (ten niestety na końcu ze względu na to że jego design nie przemawia do mojej żony, gdyby tylko ode mnie to zależało, umieściłbym go jako jednego z pierwszych do odsłuchu)

2. Jak uważacie, czy jest sens budowanie kina domowego które będzie oparte tylko na czterech głośnikach – przód, centralny i Sub? – wiem że w amplitunerze mogę wprowadzić takie ustawienia że przednie głośniki mogą stworzyć wrażenie jakby tylne fizycznie grały. Chcę do tego wykorzystać możliwości Bi-ampingu.

3. Czy jest szansa by to wszystko poradziło sobie z tak ciężkim pomieszczeniem odsłuchowym tzn . żeby nie miało echa, efektu dudnienia? Układy kalibracji dźwięku pomogą coś w tej sytuacji?

Do niedawna użytkowałem wzmaka Marantza PM 68 z kolumnami B&W DM 305 i niestety za pięknie to nie brzmiało, nagle zabrakło im dynamiki wręcz się zgubiły, dźwięk był rozproszony….(podczas gdy w innych pomieszczeniach grały super)

Z góry dziękuję za każdą radę .

Kup H/K AVR-7300, konkretne pomieszczenie to i konkretny ampli, nie warto iść na półsrodki, z JBL będzie super.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Coex

Ukryta Zawartość

>Coex

Wielkie dzięki za odpowiedź,

jak wspomniałem w poście jedynie co mnie gryzie w H/K to design. Przy tym sprzęcie mój skarbnik :-), strasznie kręci nosem...

A jak odniósłbyś się do kina które składa się tylko z 4 głośników-czyli przody, sub i centralny ma to sens ?

-> anad13

Ja na Twoim miejscu, nie posiadając możliwości używania tylnych głośników, dałbym sobie spokój z amplitunerem kina domowego. Kupiłbym po prostu dobry wzmacniacz stereo (jak sam piszesz: "Tak naprawdę na stereo postawił bym większy nacisk."), do tego kolumny przednie i ewentulnie suba. No i oczywiście odtwarzacz dvd, który potrafi dekodowac dolby digital (to potrafią wszystkie) i dts (tu już trzeba uważać, większość nie dekoduje). No i może dodatkowo jeszcze odtwarzacz cd. O brak głośnika centralnego się nie martw, kolumny centralne Ci go zastąpią (u mnie podczas słuchania muzyki na stereo wiele razy goście byli przekonani, że centralny głośnik gra). Będzie taniej i moim zdaniem lepiej.

Ale to tylko moje zdanie :)

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Hm, dopiero teraz byka w swojej poprzedniej wypowiedzi dojżałem.

Powinno być oczywiście:

"O brak głośnika centralnego się nie martw, kolumny frontowe Ci go zastąpią."

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

dojżałem=dojrzałem

To znak, że czas już spać.

Sorry...

Ok.

ale jak podłączyć suba pod wzmaka stereo?

Za amplitunerem przemawia u mnie:

- możliwość autokalibracji dźwięku, podobno w wyższych modelach np. Denona sprawuje się to nieźle

- systemy wirtualnego dźwięku - to może rozwiązałoby problem głośników tylnych + oczywiście bi-amping przodów.

- zintegrowany tuner FM

W wyższych modelach przy słuchaniu stereo jest możliwość wyłączenia sekcji cyfrowej - powinno chyba względnie grać....?

Jeżeli już nastawiłbym się na wzmaka to powiedzcie w którą stronę mam się obejrzeć - jaka firma , model.

Z góry dzięki za odpowiedź...

Pozdr

-> anad13

"ale jak podłączyć suba pod wzmaka stereo?"

Ukryta Zawartość

"możliwość autokalibracji dźwięku, podobno w wyższych modelach np. Denona sprawuje się to nieźle"

Nie korzystałem, nie znam. Ale co chcesz kalibrować i po co? Samych kolumn frontowych nie trzeba jakoś specjalnie kalibrować. Suba się i tak dostraja 'na ucho'. Gdybyś miał tylne głośniki, to wtedy ta funkcja może być przydatna.

"systemy wirtualnego dźwięku - to może rozwiązałoby problem głośników tylnych + oczywiście bi-amping przodów"

Przy dobrym systemie stereo przeważnie żadne wirtualne uprzestrzennianie dźwięku nie jest konieczne. A nawet na upartego to niekiedy odtwarzacze dvd maja jakieś tam funkcje uprzestrzenniania.

Jeśli zaś chodzi o bi-amping: wydaje mi się, że i tak większą rezerwę mocy i wydajność prądową będzie miał wzmacniacz stereo oparty na solidnym zasilaniu, niż 2 końcówki na kanał w porównywalnym cenowo amplitunerze kina domowego.

"zintegrowany tuner FM"

Jak Ci zależy na tunerze, to trzeba by coś dodatkowo dokupić. Ale to są już groszowe sprawy...

"powiedzcie w którą stronę mam się obejrzeć - jaka firma , model"

Tu nic nie doradzę. Co słuchacz, to inny gust. Dlatego najlepiej sam posłuchaj i oceń.

Ukryta Zawartość

P.S. Nie jestem absolutnie jakimś nawracaczem na stereo. Posiadam też kino domowe. Sam jednak, mając takie ograniczenia i potrzeby, jak Ty, poszedłbym jednak w strone stereo...

>norwidos

Nie sądzę aby DOBRY wzmak dał radę h/k avr-7300

>anad 13

Sam pisałeś że priorytetem będzie muza w stereo. To sporo kosztuje, ale przez wiele lat będziesz miał rozwiązany problem sprzetowy. Dobry sprzęt i po wielu latach się obroni. Design Harmana jest fajny, wreszcie Ja się przy doborze sprzętu nie pytam o zdanie żony, takie decyzje podejmuje się samemu, grunt aby Tobie się podobało.

Na początek 2 frontowe kolumny i dobry szybki sub starczy, a jak dojrzejesz do kina to sprawisz sobie kolejne głośniki.

Pozdrawiam

coex

>coex

Z tym designem to jest tak że po prostu nie chcę się narażać żonie ;-), gdyby to stało w moim pokoju to nie przejmowałbym się zbytnio jej opinią, ale niestety będzie stać w salonie, a ona uważa że to też jest w jakimś stopniu mebel...

>norwidos

jest jeszcze coś co przemawia u mnie za ampitunerem, a wcześniej o tym nie wspomniałem, mianowicie wyjścia HDMI a przede wszystkim skalowanie wideo....Niesasmowita sprawa w połączeniu z LCD.

Zacząłem się trochę kręcić przy Denonie , jest taki fajny model bodajże 4806, ma niesamowite opinie także w audio.

Muszę przyznać że trochę się zakręciłem. Zdaję sobie sprawę że nie można mieć wszystkiego, po moim ostatnim wzmaku stwierdziłem że następny będzie ampli. Wystarczyłoby mi że ampli zagrał na poziomie mojego poprzedniego wzmaka czyli Marantza PM68. Sądziłem być może błędnie że taki np Denon 3806 lub 4806 lub Marantz 7500 zagrają co najmniej podobnie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.