Skocz do zawartości
IGNORED

Nad 314 spalony transformator

gregorek1

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Nada 314 niestety w pewnym momencie poszedł dym z transformatora.Prosze o radę co teraz zrobić :szukać kogoś kto go przewinie,czy zastąpić go np.toroidem a jeśli tak to jakim i gdzie go kupić?

Może ktoś z was wie jakie parametry ma ten transformator?

https://www.audiostereo.pl/topic/25622-nad-314-spalony-transformator/

Nie wiem czy warto przewijać... trzeba sprawdzić dlaczego się spalił i czy nowy też nie padnie z powodu awarii wzmacniacza, np. zwarcia, uszkodzenia końcówki, prostownika. Dlaczego się spalił, tak sam z siebie?

Tego nie wiem.Kupiłem go okazyjnie wlasnie z powodu tego transformatora.Mam już 304 a 314 jest jego następcą.

Chciałem naprawić tą 314 i wstawić córce zamiast wieżyczki.

Molibden proszę poradz coś w sprawie tego transformatora, na razie mógłbym kupić coś tańszego i potestować czy to tylko transformator ale nie wiem jaki kupić?Proszę

Spróbuj podłączyć przez rezystory 22-33ohm/5W jakieś inne zasilanie w miejsce transformatora o niższym niż było oryginalnie napięciu (może 20-30V) - zmienne przed mostkiem, albo stałe za mostkiem, np. z zasilacza laboratoryjnego, uniwersalnego. Ale najpieerw obejrzyj czy któraś końcówka mocy nie jest walnięta (rozwalone tranzystory, popalone rezystory, bezpieczniki, druk).

co do trafa to wyglada ono tak

1 2x50-57v malej mocy do zasilania wstepnego driver koncowki przewody na trafie to 2xgry+blk

2 2x54v po wyprostowaniu z 2x vio duzej mocy

3 2x38v po wyprostowaniu z 2x org duzej mocy

te napiecia mocy sa galwanicznie polaczone wew. trafa

uklad koncowki bardzo skomplikowany z plywajacym + zasilania z diodami przelaczajacymi przy wiekszej amplitudzie czyli bez serv nawet nie mysl o naprawie polecam foxel za 18zl dobre ksero

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.