Skocz do zawartości
IGNORED

Clock - tłumaczenie instrukcji montażu

natercjo

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy, mam prośbę natury językowej.

Będę montował zegar w Rotel RCD-991, a instrukcję mam w języku angielskim.

Czy ktoś może mi ją przetłumaczyć, tak abym wiedział dokładnie krok po kroku jak postępować?

Dodatkowo zamieszczam zdjęcie tegoż CD.

Z góry dziękuję, natercjo

Remove top- and bottom cover by unscrewing the (many) screws. The Crystal unit is placed in a rubberbox, on the main PC Board right hand side near the front plate. Remove the Crystal unit ( X201 ). Remove C211 and C212, found right next to the Crystal Unit. Short C212 with a wirebit. Cut pins 2, 8 and 12 of U206 (74HCU04). Connect R223, the terminal closest to the CD transport to R204, the terminal away from the CD transport, and finally pin 11 on U204, using a short wire. Connect LClock XO Out (Red twisted wire) to R223, the terminal closest to the CD transport. Connect LClock XO Ground (Blue twisted wire) to pin 7 of U206. Connect +12V (Single red wire) to + terminal on C909, one of the large 4700 uF electrolytic capacitors.

Zdemontuj górną dolną pokrywe odkręcając (wiele) śrub. Kwarc jest umieszczony w gumowym pudełku (osłonce?), na głównej płytce, po prawej stronie, blisko przedniego panelu. Wymontuj kwarc (element X201). Wymontuj kondensatory C211 i C212, które są umieszczone obok kwarcu. Zewrzyj C212 kawałkiem drutu. Odetnij nóżki 2, 8 i 12 układu U206 (74HCU04). Podłącz R223 (wyprowadzenie, które jest bliżej do transportu) do R204 (do nóżki, która jest dalej od transportu) i do pinu 11 układu U204, używaj krótkich połączeń. Podłącz LClock XO Out (czerwony przewód w skrętce) do R223 do wyprowadzenia, które jest bliżej trnasportu. Podłącz LClock XO Ground (niebieski przewód w skrętce) do pinu 7 układu U206. Podłącz +12 (pojedyńczy czerwony przewód) do wyprowadzenia + kondensatora C909 (jeden z dużych kondensatorów 4700u)

-jest to "wolne" tłumaczenie, czyli nie jest słowo w słowo, ale chyba wiadomo o co chodzi.

Marekzawa – mam do niego przygotowany osobny zasilacz z małym transformatorem, ale nie wiem jak to podłączyć. Czy przewód dodatni podłączam do zegara, a masę do masy CD, czy ciągnę i plus i minus aż do zegara?

>>natercjo

czy to jest zegar robiony na piechote (tranzystory, kwarc, scalak, zasilacz) czy gotowy TCXO z zasilaczem,plus scalak?

co tam masz za elektrolit chyba 10000u, czy to jakaś marka ktora mozna sprawdzic w internecie, pamietej ze wszystkie współczesne elektrolity są robione typowo na 1000h pracy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.