Skocz do zawartości
IGNORED

Red. Kisiel nawrócony z burczybasów! :-)

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

Re: Qubric, 10 Kwi 2006, 23:22

>PS. W dodatku nie wiesz co jest "tezą".

owszem Qubric - banialuków, które wypisywałeś nie można nazwać tezami dlatego napisałem >>5 "tez"

Tam nie ma tez - ani w cudzysłowi ani bez. Tam są porównania i analogie, które miały ci uświadomić że nic odkrywczego nie ma w tym o czym piszesz. Własnie wypisujesz same banialuki którymi podniecasz się jak dziecko.

Ludzie znają takie rozwiązania od dawna i jakos się te cudowne rozwiązania nie chcą upowszechnić. Czasem takie wykwity pojawiąją się w kinie domowym, czasem w sprzęcie popularnym (była wieża grundiga z tak ustawionymi głosnikami stereo - na boki). I zgadnij dlaczego? Skoro to takie cudowne...

Czyzby dlatego że burzą lokalizację źródeł pozornych? A moze jednak nie, moze to spisek producentów stereo???

graaf, 10 Kwi 2006, 23:28

Jesteś kompletnym ignorantem, fascynuje cię byle co. Dorabiasz sobie do tego na poczekaniu teoryjki o tym jakie jest to fascynyjące. I bronisz ich zaciekle swoim prowokacyjnym pustosłowiem.

Byłbyś doskonały lanserem produktów dla nastoletnich spłyconych przygłupów wytrząsajacych łby na dyskotekach. Wystarczy że zobaczysz coś błyszczącego i kolorowego, coś nowego i już Cię to fascynuje.

Jakie to żałosne.

Kiedyś pewien filozof doszedł do wniosku żeby nie dyskutowac z byle kim. Wygląda na to że Cię znał.

PS. Nie wiem czy wiesz ale dipol na niskim basie tworzy w pomieszczeniu większe problemy niż BR. I tak samo im niższy bas tym większe są te problemy.

Ale oczywiście Ciebie nie przekonam, bo BR widujesz na co dzień, a dipol to rozwiązanie o którym marzysz, bo takie orginalne...

Re: Qubric, 10 Kwi 2006, 23:38

>Czyzby dlatego że burzą lokalizację źródeł pozornych?

chyba nie ;-)

na moje ucho lokalizacja źródeł jest bardzo precyzyjna i stabilna, bardziej niż w trójkącie stereo

ale nie tylko na moje ucho, np. kolega Rochu z naszego forum niedawno napisał w wątku "jakim prawem to działa":

>Sprobowalem przestawic moje zollery na srodek pokoju i ustawilem je tylnymi sciankami wzgledem siebie.

>Generalnie scena ulegla rozszerzeniu na boki i nieco bardziej w glab.

>Traci sie troche informacji na wysokich ale zamian zyskuje sie na spojnosci dzwieku.

>Troche przypominalo mi to sluchanie glosnikow full range bo stabilnosc sceny byla bardzo duza i precyzyjna.

>>stabilność sceny była bardzo duża i precyzyjnaA moze jednak nie, moze to spisek producentów

>stereo???

:-)) spisku nie podejrzewam, raczej zwykła ludzka niechęć (którą i Ty tutaj prezentujesz Qubric) do wszystkiego co nie pasuje do stereotypu ("co nie jak z naszej wioski") a takze siła psychologii konsumenta - przyzwyczajenie itd.

handlowcy nie lubią takich nowinek, bo sa marketingowo wymagające

to także poważne błędy marketingowe producentów w pozycjonowaniu produktów, które potem kładą się jak fatum na całej idei (casus Grundiga)

no i kwestie finansowe - im więcej głośników, im one większe - tym większa marża

proste, żadem spisek, zwykła ludzka miernota

graaf

a moze prawda jest bardziej prozaiczna, poprostu takie rozwiazanie ma niski przyrost jakosci basu w stosunku do nakladow, niski bas z dipola w przecietnym pomieszczeniu to koniecznosc equalizacji aktywnej lub pasywnej (w tych jamo jest pasywna, w orionach aktywna)

Re: Qubric, 10 Kwi 2006, 23:50

>Jesteś kompletnym ignorantem, fascynuje cię byle co.

>Dorabiasz sobie do tego na poczekaniu teoryjki

>o tym jakie jest to fascynyjące.

>I bronisz ich zaciekle swoim prowokacyjnym pustosłowiem.

>Byłbyś doskonały lanserem produktów dla nastoletnich spłyconych przygłupów wytrząsajacych łby na

>dyskotekach.

>Wystarczy że zobaczysz coś błyszczącego i kolorowego, coś nowego i już Cię to

>fascynuje.

>Kiedyś pewien filozof doszedł do wniosku żeby nie dyskutowac z byle kim. Wygląda na to że Cię znał.

och jakie piękne, rzeczowe argumenty :-))

prawda jest taka Qubric, że każdy może sobie ocenić moje i Twoje wpisy na forum sam, kto dyskutuje merytorycznie a kto głównie po to żeby rzucac mięsem

a co do stereolit to musze powiedzieć, że nie mam już nadziei, że dyskusja rozwinie się tak jak z Fadeoverm

pewien punkt został przekroczony

jesteś definitywnie innym typem niż Fadeover, zestawienie Was jest wręcz obraźliwe dla Fade-a

nie widze juz sensu kontynuacji moich prowokacji - mam 100% pewności, że nawet jeśli bym Cię w końcu podpuścił żebyś sobie ustawił stereolit i zrobiłbyś to, to i tak nie napisałbyś na forum prawdy o tym co usłyszałeś, nie potrafiłbyś przyznać, że się myliłeś

przypuszczam, że jesteś bardzo młody, bo budowanie poczucia wartości na bladze i pozerstwie to cecha dorastających młodzieńców

szkoda, a miałem nadzieję na ciekawe merytoryczne starcie :-(

Re: americano, 11 Kwi 2006, 00:11

>a moze prawda jest bardziej prozaiczna, poprostu takie rozwiazanie ma niski przyrost jakosci basu w

>stosunku do nakladow, niski bas z dipola w przecietnym pomieszczeniu to koniecznosc equalizacji

>aktywnej lub pasywnej (w tych jamo jest pasywna, w orionach aktywna)

wiesz Americano - "niski przyrost jakosci w stosunku do nakladow" to jest esencja hi-endu - chyba się zgodzisz?

a tu ten przyrost jakości jest na 100% wręcz dramatyczny w porównaniu do przyrostu jakości po wymianie jednego drogiego kabla audiofilskiego na inny (chyba ze w grę wchodzą jakieś ekstremalne kablowe filtry, jakieś istne "audiophile equalizers") co jest przecież powszechnie na naszych forach uznawane za esencję hi-endu

pozdrawiam i dobranoc,

graaf

Nie wiem co to jest "kwintesencja hi-endu", ale mysle ze podejscie racjonalne jest zawsze wskazane.

I wlasnie jesli chodzi o to zwiekszanie nakladow, to ma ono uzasadnienie w przypadku uzyskiwania najwiekszej poprawy (cos jak uzytecznosc krancowa w ekonomii). A na jakosc basu sklada sie wiele czynnikow.

Qubric

Dawno temu, lolo, napisał, że najczęstszym (jednym z) slowem używanym na forum, jest slowo - bas :-)

TDL (Studio 0,75), to mini "pompa", bez różnicowania, które może być męczące :-(

Porównując ich "stereofonię i liniowość", do jeszcze mniejszych JM Lab Megane Carat

czy Rogers LS 3/5a (jeśli mówimy o sprzęcie firmowym),

nie wypadają zbyt ciekawie.

Dipole i niepotrzebne nakłady.

Chcąc mieć bardzo dobry dipol - obudowę otwartą, trzeba zainwestować sporo pieniędzy w głosniki (nie licząc subwooferów).

Czy drogi "słupek", typu ProAc 2.5 (16 500 zł) będzie lepszym rozwiązaniem? :-)

Pozdrawiam

Kłóccie, kłoćcie o tę przestrzeń. A ja ostatnio słuchałem sobie muzyki z JEDNEGO Tannoya Reveal w całkowicie wytłumionym pianką akustyczną i izolowanym akustycznie pomieszczeniu. Ależ to było czyste, piękne i przejrzyste*!

Koteczku, miałeś rację - przestrzeń jest nieważna!

* no chyba że nagranie było z duzym pogłosem - wtedy brzmiało trochę głupio ;-)

vinyldemon

Duża odgroda (także z zawiasami), sluży do uzyskania niższego basu.

"Rodzina" konstrukcji, typu dipol, to rownież (m.in.) "deski" (open baffle) wielodrożne (z subwooferami lub bez).

Bynajmniej, nie o powierzchni kilku m2 :-)

I nie tylko z wykorzystaniem głośników szerokopasmowych.

Spadek o -3db (przy 30Hz),"w warunkach domowych", to prawie ideał :-)

Pozdrawiam

graaf, 11 Kwi 2006, 00:15

Gdybyś sobie uświadomił sposób emitowania dźwięku przez głosniki dynamiczne, to byś zauważył, że stereolitch to nie są dwie odwrócone plecami do siebie kolumny. Kształt nie jest przypadkowy tak samo jak wymiar szerokości "frontu". Chodzi o to żebys jeszcze w ogole cokolwiek mógł usłyszeć z wysokich tonów - żeby docierały pod mniejszym kątem. Zestawienie dwóch kolumn daje inną geometrię.

Analogie w budowaniu efektów między głośnikami omnipolarnymi czy bipolarnymi są widoczne na pierwszy rzut oka. Stereolitch to ich zubożona wersja.

Poza tym źle czytasz - niczego nie musze słuchać, bo to i tak nie zmieni faktu że scena stereo bedzie z nich nieprawidłowa. To że tobie się podoba nie oznacza że jest wzorcem naturalności.

R.u.s.t, 11 Kwi 2006, 00:45

Nie wiem co masz na myśli, bo ja stare TDLe przypominające trochę Visaton 130 TL (może pomyliłem nazwę?) - mały głośnik i obudowa TL z których na pewno nie usłyszałbyś spektakularnego basu (prawie w ogóle nie było basu w porównaniu z Jamo 477).

Poza tym odgroda otwarta - jest jednak odgrodą po to żeby obniżyć czestotliwość przy, której promieniowanie dipola prowadzi do wygaszania fal emitowanych w przeciwnych fazach. Jak wiec widzisz jest to zabieg mający

na celu minimalizację podstawowej wady dipola - wprowadzony żeby ograniczyć wpływ tylnej strony membrany na promieniowanie w kierunku słuchacza.

A więc znowu w obudowie otwartej widzimy typowe działanie audiosyfilityczne - czyli najpierw znajdujemy

niepraktyczne rozwiązanie, a potem minimalizujemy jego wady żeby zachwując cechy uzyskać zalety zupełnie innego rozwiązania technicznego. Zamiast od razu poszukać rozwiązania bez tych wad. Przykład takiego działania daje np. Zydelek, który stosuje kable nieekranowane do gramofonu i cieszy się jak dziecko kiedy znajdzie taki kabel nieekranowany, który mu wreszcie nie brumi, zamiast skorzystać po prostu z kabli ekranowanych i raz na zawsze rozwiązać problem brumienia :)))

Problemy z basem w pomieszczeniu wynikają z interakcji kolumny z pomieszczeniem i z tego powodu występują ZAWSZE - również w przypadku dipoli. A dla niskiego basu w przeciętnym pomieszczeniu są zazwyczaj większe niż dla BR - tylko że są zupełnie innego rodzaju.

bardzo ciekawa koncepcja subwoofera BOOGIEMAN w obudowie ported zestrojonej na 29Hz, osobiscie wolalbym w moim pokoju takie rozwiazanie niz ogromne dipole dla najnizszego basu

W calej tej dyskusji zastanwia mnie silne przekonanie niektorych osob, ze zatkanie otworu bas-reflexu poprawia 'diametralnie' dzwiek kolumn o raz 'bas jest nareszcie taki jak trzeba'. Skoro tak to po jakiego diabla konstruktorzy wierca te cholerne otwory w swoich obudowach a jezeli juz wywiercili to dlaczego nie dodaja w pelni audiofilskiej zatyczki do nich?

Idioci? ;-)

pzdrw

soso

>tak to po jakiego diabla konstruktorzy wierca te cholerne otwory w swoich obudowach a jezeli juz

>wywiercili to dlaczego nie dodaja w pelni audiofilskiej zatyczki do nich?

czasem dodają

Re: soso, 11 Kwi 2006, 19:19

>Idioci? ;-)

nie idioci - po prostu zarabiają na życie - większość klientów-audiofilów lubi zły wykonturowany dźwięk

poza tym Ci uczciwsi załączają zatyczki jak trafnie zauważył pq

pozdr.

Re: americano, 11 Kwi 2006, 18:46

>graaf uslyszalbys burczenie BR :) Nie kazdy BR gra tak samo i nie nie nalezy popadac w przesade,

przesada - ekstrema - motorem postępu - zwłaszcza w hi-end audio :-)

pozdr.

graaf

Re: Qubric, 11 Kwi 2006, 18:06

>Gdybyś sobie uświadomił sposób emitowania dźwięku przez głosniki dynamiczne, to byś zauważył, że

>stereolitch to nie są dwie odwrócone plecami do siebie kolumny.

:-))

Fadeover też miał taką fazę, że mi tłumaczył co jest a co nie jest stereolit - przeszło mu, dla ciekawych wklejam jeszcze raz ten link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Chodzi o to żebys jeszcze w ogole cokolwiek mógł usłyszeć z

>wysokich tonów - żeby docierały pod mniejszym kątem.

teorie, które prezentujesz to zwykłe "domowe przedszkole" Qubric, przeczytaj lepiej tamten wątek z Fade-em i zobacz jak wlazłeś w jego buty i dokąd on doszedł w tych butach :-))

>Analogie w budowaniu efektów między głośnikami omnipolarnymi czy bipolarnymi są widoczne na pierwszy

>rzut oka. Stereolitch to ich zubożona wersja.

pisałem już wyżej - trzy razy, że to nie ma nic wspólnego z bipolami ani omnipolami - a Ty po staremu: "pomidor. pomidor, pomidor..." :-))) ROTFL

>Poza tym źle czytasz - niczego nie musze słuchać, bo to i tak nie zmieni faktu że scena stereo

>bedzie z nich nieprawidłowa.

tak Qubric - w ogóle niczego nie musisz słuchać, podejrzewam, że w istocie niczego od dawna nie słuchasz, wystarczą Ci przyjemności wynikające z przekonania o teoretycznej wyższości Twoich przekonań i rzucania mięsem na forum ;-))

>Problemy z basem w pomieszczeniu wynikają z interakcji kolumny z pomieszczeniem i z tego powodu

>występują ZAWSZE - również w przypadku dipoli. A dla niskiego basu w przeciętnym pomieszczeniu są

>zazwyczaj większe niż dla BR - tylko że są zupełnie innego rodzaju.

zamiast bredzić poczytaj, jeśli umiesz:

Ukryta Zawartość

przystępnie wyjaśnione

chyba żeś inżynier "większy" niż Siegfried ;-)))

ps.

jeśli tak myślisz (żeś "większy inżynier") - polecam wizytę w poradni zdrowia psychicznego (może nie jest za późno)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

graaf, 11 Kwi 2006, 21:48

Odpowiem ci słowami Fadeovera, które mi sie kiedyś bardzo spodobały...

pier**lisz jak poparzony.

I przestań już reklamować to nudne forum kolorowego pisemka dla kucharek. I tak wiadomo że nic mądrego tam nie napisałeś. Najwyżej coś w stylu - jak być zdrowym, kochanym i mieć ładnie wyglądać :)))

Qubric

Promieniowanie, fazy, odgrody, teorie,...

Słyszałeś konstrukcję z obudową otwartą? :-)

(również wielodrożną, z drogimi glośnikami)

W miarę tanim eksperymentem, może być zastosowanie kilku głośników szweokopasmowych, jak nowa "żółta" seria Alpharda (głośniki po 23 - 25 zł, średnica 16cm)

8 sztuk/kanał ("deskę"), komplet = +/- 400 zł.

Wiedza - kosztuje :-)

Zwrotnica nie jest potrzebna.

Jeśli głośniki, nie będą umieszczone na wycinku kuli, lepsze rezultaty, uzyskasz z miejsca odsłuchowego powyżej 3 metrów.

Szerokopasmowce typu Visaron czy Monacor są droższe.

Najtańszym sposobem (do eksperymentu), jest użycie tanich głośników od starych Altusów.

Te, niestety trochę "skrzypią i piszczą", ale do celów "naukowych" - Mini Audio Show 2006,

można zastosować :-)

Subwoofery, jeśli chcesz, konstrukcji otwartej lub preferowanej przez Ciebie.

Pozdrawiam

Oscar Kolberg :-)

Re: Qubric, 11 Kwi 2006, 22:01

>Odpowiem ci słowami Fadeovera, które mi sie kiedyś bardzo spodobały...

>pier**lisz jak poparzony.

w tamtym wątku Fadeover też o ile pamiętam tak mówił...

...do czasu... :-)

no ale Fadeover jest chyba jednak dużo inteligentniejszy od Ciebie Qubric

przypuszczam, ze Ty poprzestaniesz na tym na czym sie znasz - czyli na rzucaniu mięchem ;-)))

>I przestań już reklamować to nudne forum kolorowego pisemka dla kucharek. I tak wiadomo że nic

>mądrego tam nie napisałeś. Najwyżej coś w stylu - jak być zdrowym, kochanym i mieć ładnie wyglądać

>:)))

gonisz w piętkę Qubric, nawet Twoje złosliwości tracą ostrze, lepiej juz mięchem rzucaj :-)

a tutaj:

Ukryta Zawartość

nie reklamuję żadnego pisemka tylko polecam lekturę "przygody Fadeovera z graafem i stereolitem" - bardzo pouczającej przygody, jak ktos się jeszcze potrafi czegoś nauczyć

(bo Ty chyba już nie Qubric)

ps.

i chyba wiem dlaczego sprawa utkwiła w takim pacie - Ty prawdopodobnie nie masz nawet żadnych kolumn w domu, które mógłbyś sobie ustawić w stereolit i - pozwól, że skorzystam z Twojej poetyki - "przestać pier**lić"

;-))

żałosny Qubric...

Ukryta Zawartość

Qubric/

jak tak możesz się zwracać do kolegi, zawsze z ciebie cham wyłazi - niewinnego Atoposa zabanowali a o tobie zapomnieli? gdzie sprawiedliwość, byś się prostaku nauczył ortografii

Re: Dead_Dog, 11 Kwi 2006, 22:55

>>Qubric - co to za wstawki???

>

>" i mieć ładnie wyglądać :)))"

daruj mu Dead_Dogu - goni w piętkę, solidnie go już tutaj obiłem

wyszło niestety całe szydło Qubricowego z worka - pyszałkowata bucowatość podszyta totalną nieznajomościa tematu

aż mi go żal - no ale każdy ma to na co zasługuje ;-)

graaf !

Ja też uważam że dipol jest the best na basie! (super niski bas wymaga jednak korekcji elektronicznej - raczej..)

Kolega z forum (ArturP) 6+był akurat jak testowałem FALa (18 cm płaski głośniczek (bez korekcji!!!) w odbrodzie otwartej - taskiego kontrabasu podobno nie słyszał! (reszty pasma nie wspominam bo jeszcze daleko jestem do końca tej drogi...)

graaf, z całym szacunkiem, ale stereolith to jest nieporozumienie z kilku powodów:

1. Płyty są miksowane i składane korzystając z odsłuchu na normalnie ustawionych głośnikach, więc jeśli stereolith daje Tobie w miarę poprawną scenę stereo tak jak ją rozplanował realizator nagrania, to jest to czysty przypadek.

2. Słyszysz głównie fale odbite od ścian, mebli itp a ma to jedną wadę - przestawisz szafkę z jednego miejsca na drugie i wszystko się zmieni - znowu: jeśli gra w miarę poprawnie to znaczy że to przypadek.

3. Poprawne zestrojenie takiego zestawu nie jest możliwe, bo zależy w dużo większym stopniu od akustyki pokoju niż zwykłe konstrukcje - wystarczy że będziemy mieli np na jednej ścianie okna z ciężkimi zasłonami i wysokich tonów nie uświadczymy :(

Cały zachwyt polega na tym, że słuchając tego wynalazku wszyscy spodziewają się że będzie grało z jednego miejsca - a jednak jakaś tam scena powstaje (dzięki falom odbitym) co jest niejako wbrew intuicji. To jest ta sama zasada jak ta, że widząc duże głośniki spodziewamy się potężnego dźwięku, a jak małe monitorki zagrają basem to robi to wrażenie... do czasu jak zamkniemy oczy i zorientujemy się że stopa brzmi jak pudełko po butach :) Generalnie może i to rozwiązanie ma jakiś sens, ale bardzo ograniczony - np w pomieszczeniach gdzie z racji miejsca nie da się zmieścić normalnej pary stereo...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

pq, 11 Kwi 2006, 02:41

>Kłóccie, kłoćcie o tę przestrzeń. A ja ostatnio słuchałem sobie muzyki z JEDNEGO Tannoya Reveal w

>całkowicie wytłumionym pianką akustyczną i izolowanym akustycznie pomieszczeniu. Ależ to było

>czyste, piękne i przejrzyste*!

>Koteczku, miałeś rację - przestrzeń jest nieważna!

Ale dodaje dodatkowych wrażeń ...

Rane - byłeś na Pomorzu? -

Poznałem takie jedno pomieszczenie gdzie przez pierwsze 5 minut bolą uszy od tej "ciszy"!

Re: Ryszard_wpl, 11 Kwi 2006, 23:09

>graaf !

>

>Ja też uważam że dipol jest the best na basie! (super niski bas wymaga jednak korekcji

>elektronicznej - raczej..)

dzięki za wsparcie słusznej sprawy :-)

prawda sama się niestety nie obroni

>Kolega z forum (ArturP) 6+był akurat jak testowałem FALa (18 cm płaski głośniczek (bez korekcji!!!)

>w odbrodzie otwartej - taskiego kontrabasu podobno nie słyszał!

Czy kupiłeś FAL-a u Szemisa?

Skontaktował się ze mną (mojego maila przekazał mu Sibatech), zapytał co mnie interesuje, ale teraz nie odpisuje na moje maile. Co o tym myśleć??!

pozdrawiam,

graaf

Qubric, 11 Kwi 2006, 18:06

>graaf, 11 Kwi 2006, 00:15

>Gdybyś sobie uświadomił sposób emitowania dźwięku przez głosniki dynamiczne, to byś zauważył, że

>stereolitch to nie są dwie odwrócone plecami do siebie kolumny. Kształt nie jest przypadkowy tak

>samo jak wymiar szerokości "frontu". Chodzi o to żebys jeszcze w ogole cokolwiek mógł usłyszeć z

>wysokich tonów - żeby docierały pod mniejszym kątem. Zestawienie dwóch kolumn daje inną geometrię.

>Analogie w budowaniu efektów między głośnikami omnipolarnymi czy bipolarnymi są widoczne na pierwszy

>rzut oka. Stereolitch to ich zubożona wersja.

Coś a kontrario do Stereolitu - nie wiem jak to nazwać bo jest jego przeciwieństwem -

Widzieliście kolumny FAL na AudioShow 2005? Były ustawione naprzeciwko siebie. Ja stawiałem podobne (i to dipole!) 0.5 m od ściany. Dzięki temu,że wysokotonowe Heile (firmowane przez FAL) promieniują prawie 180 stopni wysokie nic nie traciły - były nawet dużo lepsze niż w tradycyjnym kierunku.

Scena głębia i precyzja są w takim ustawieniu o klase lepsze!!!! Nie ma problemów ze "stereo".

Próbowałem to z innymi kolumnami np Tannoy'e - (dual concentric) - lokalizacja i głębia pozostawały lepsze niż tradycyjne ustawienie ale namacalność czystość traciła. Góra niestety tak daleko się cofała że dzwięk jakby pozbawiony tweetera.

Test czy będzie dobrze jest prosty - puszczamy sporo sygnału dla tweetera - jeśli podejdziemy na linię kolumn i słyszymy świetnie wysokie - to efekty będą super. Możemy w takim przypadku spróbować ANTYSTEREOLIT.

90 % głośników tego testu nie przejdzie zapewne, więc nie ma co ruszać głośników bo efekt będzie kubełkowy.

Ryszard_wpl

FAL-e to wyjatkowe przetworniki szerokopasmowe skonstruowane dla dipola. Zaleta tych glosnikow polega m.in. na tym ze break-up point jest bardzo wysoko jakies 10kHz. Jesli glosnik nie lamie sie w obslugiwanym pasmie zachodzacym poprzed midbas az do wysokich (!) wowczas mamy wrazenie pelni i szybkosci basu, ale jest to tak naprawde kwestia wspanialego polaczenia basu i srednicy. Nie zmienia to faktu, ze najnizszy bas z takiej powierzchni membrany w dipolu bez equalizacji nie bedzie raczej tak dobry jak z 15 cali w zamknietej :) Oczywiscie konstrukcja MTM z dwoma FAL-ami na kanal poprawia sytuacje i pewnie w wielu pomieszczeniach da sie sluchac tego z 300B bez subwoofera... Powodzenia w konstrukcji kolumn no-compromise ! ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.