Skocz do zawartości
IGNORED

potrzebna pomoc w wyszykowaniu auta.. c

orbeet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sprawa ma sie w ten sbosob:

Na dzien dzisiejszy mam w portfelu 160zł i bardzo chce kupic jakies glosniki (narazie tylko na tyl auta). Myslalem o czyms 3-droznym a to ze wzgledu na to, ze nastepny przyplyw gotowki bedzie za okolo 1-2 miesiace, a moje uszy i nerwy nie moga juz wytrzymac przy aktualnym sprzecie. Myslalem takze o rozbudowie systemu audio w nastepujacy sposob ( w desce wysokie, w slupkach srednie, no i wlasnie na tyl..(?)) czy te 3 drozne glosniki nie beda przeszkadzaly?

Moje auto to audi 100 (dosc duzy samochod i ma dosc duzo miejsca na glosniki itp.) radio mam blaupunkt valencia. mam wyciete w pulce z tylu dziury o ksztalcie 6x9".

zastanawialem sie nad kupnem:

- SONY XS-F693G

- BOSCHMANN XLR-9949S 6x9"

- BLAUPUNKT GTx 693

- RAINBOW SLX 265

Co radzicie? Moze jakies calkiem inne propozycje? Z góry dzieki!

https://www.audiostereo.pl/topic/25769-potrzebna-pomoc-w-wyszykowaniu-auta-c/

Podobno wszystkie 6x9 to jedna wielka kupa. Od razu zastrzegam - nie słuchałem.

Popróbuj z przejściówkami - tami obręczami pozwalającymi zmieniać rodzaj/średnicę głośnika.

Wtedy udałoby się zamontować tam jakąś elegancką 16cm - np. Hertz - mam 10cm pierdziawki i wcale nie pierdzą - wręcz przeciwnie - emanują spokojem i są bardzo przejrzyste!

No dobra. powiedzmy ze beda to 16cm glosniki. podaj jakies modele.

ja znalazlem cos takiego :

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-

Ukryta Zawartość

ale to sa glosniki 2 drozne. co ze srednimi tonami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> orbeet

Hmm, widzę, że nie bardzo rozumiesz. To, że są to 2drogi nie oznacza, że jest tylko góra i dół. Są też średnie tony. I ja też musze polecić Ci zestaw odseparowany: midwoofer+tweeter. Gra to dużo lepiej. (Choć dla mnie każdy Hertz gra conajmnije przyzwoicie). Ten DSK-165b będzie bardzo dobry, jeśli nie zależy Ci na naprawdę wysokiej jakości brzmieniu. W każdym razie w swojej cenie deklasuje konkurencję. (spokojnie bierz od sprzedawcy bodziaa - kupowałem u nije Hertze i wszystko w najlepszym porządku.)

Ale muszę też potwierdzić to, co mówi kolega - z przodu powinny siedzieć lepsze głośniki - jest to baza do całego nagłośnienia.

Pozdrawiam

w pierwszym poscie napisalem wyrazie ze narazie mam 160zł i chce kupic cos z czym bedzie mozna "kabinowac" za jakies 1-2 miecha mam miec kolejny doplyw gotowki i mialem zamiar wstawic cos na przod. Chodzi mi o to zeby przejezdzic te 1-2 miesiace z glosnikami do ktorych nie bede mial zadnych zarzutow i nie. Oczywiscie nie mam zamiaru kupic badziewia (dlatego wlasnie chcialem polecic sie kogos kto ma wieksze pojecie ode mnie).

I TAK >Simonello< zalezy mi na jak najwyzszej jakosci dzwiekyu za te skromne pieniadze.

mam nadzieje ze nie zbywasz mnie swoaja odpowiedzia :)

powiedz mi jeszcze jak to montowac chodzi mi o tweetery ? ja chcialem wstawic cos w slupki miedzy przenimi a tylnymi drzwiami (tak na wysokosci glowy i rozumiem ze to maja byc te od hertza (mam racje?) ). w tej chwili z przodu w desce siedza jakies glosniki ale sa tragiczne czy one nie zepsuja dziwieku po wstawieniu tego zestawu?

aha i jeszcze jadna sprawa. czy moglbys mi wyjasnic dlaczego nie polecasz glosnikow 6x9"? pisales ze pierdza. koles ma sony xplody jakies stare maja okolo 2-3 lat. z poczatku mu pierdzialy ale po jakims czasie ulozyly sie i graja swietnie.

To że nie polecam nie jest opinią - nigdy nie słyszałem żadnych 6x9 w samochodzie!

Po prostu kiedyś też prowadziłem poszukiwania dla znajomego do Car Audio i ANI JEDNA osoba nie powiedziała, że 6x9 są dobre. Kazdy uważał, że to szmelc, niezależnie do ceny.

Zakładając, że woofery zamontowałbyś na tylnej półce - tweeterki też tam by się przydały. Wiercisz otwory o danej średnicy, montujesz, p0odłączasz. To na pewno prostsze niż montaż w słupku, który w przyszłości, po zamontowaniu głośników z przodu, może wpłynąć dźwięk - wysokich tonów może być zwyczajnie za dużo, jende tweeterki będziesz mial w sodkowym słupku, a drugie np. w przednim.

czli to co sklada sie na dsk165 montuje z tylu. odlaczam to co mam z przodu i czekam na kase zeby kupic cos do przodu. pewnie najlepiej by bylo jak by to bylo tej samej firmy, ajezeli nie to co moglo by to byc?

jak wszytko dobrze zrozumialem to podpowiedz co wstawic na tyl.

Oczywiśćie - dobrze by było, gdyby zestaw był tej samej firmy. Wtedy wszystko elegancko się zgrywa.

Piszesz, że odłączasz to co masz z przodu. Nie masz radia na 4 głosniki? Bo jeśli nie, to do czego chcesz podłączyć przyszłe fronty?

Jeśli chcesz do do deski możesz wsadzić Hertze DCX-100. Też je mam, grają calkiem przyzwoicie. (czegóż oczekiwać od takiej drobinki?) Jeśli możesz ingerować w drzwi to spróbuj również z Hertzami, model ESk-165.

(pomarańczowe memrany, o ile dobrze pamiętam). Podaję tylko Hertze, bo uważam, że do ładnego zgrania, synchroniazcji , przetworniki muszą być tych samych firm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.