Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Ariele-konkrety, porady,opinie.

arczar

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem kiedyś w necie kolumny Ariel wykonane przez Lynna Olsona. kolumny są oparte na Linii transmisyjnej. Mam chęc wykonannia kolumn dla siebie. Powiedzcie czy jest to opłacalne i czy da mi zadawalający efekt. MAm kilka projektów tych kolumn i nie wiem którego użyć. Podam je wszystkie teraz i mam nadzieję ze pomożecie mi wybrać. Jeszcze jedna informacja kolumny oparte sa na głośnikach:

2x Vifa P13WH-00-08 i Scan speak 9500. Niestety mnie nie stać na taką kopółke nawet w zamówieniu z Holandi więc chciałbym ją zastąpić czymś innym d0 25E. Prosiłbym również o orientacyjne koszty zwrotnicy.

Zwrotnica:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Główny opis(słaby z angola jestem):http://www.nutshellhifi.com/Arieltxt1.html#td

Rysunki techniczne 4 ostatnich wersji(poprzednie mi się nie podobaja bo mają zwrotnice poza obudowa w oddzielnej paczce):

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję ze ten temat spotka się z dużym zainteresowaniem. Prosze o porady, opinie itp. itd.Na koniec jeszcze kilka zdjęc prawie skonczonej obudowy(szkoda że nie mojej)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25772-kolumny-ariele-konkrety-poradyopinie/

co prawda do Ariela jeszcze nie doszedłem , ale mam ich B-r wersję ME2

Nie są to głośniki , które wszystkim odpowiadać będą

Jeśli lubisz solidną podstawę basową to o nich zapomnij.

Jeżeli lubisz spokojną wycofaną średnicę ( BBC deep ) to OK.

Komponenty dla tej konstrukcji są prawie tak samo drogie jak głośniki

np. kondensator szeregowo do gwizdka - Mundorf Supreme ( lub podobny ) 4,7uF - 200 zł para

cewka 1mH Litz Intertechnika ( taśmowych nie polecam ) ok 200 zł para

Podaję dla przykłaadu ceny tych komponentów sprowadzanych od Rolpha ,

a złożenie takiej obudowy to nie jest prosta rzecz , nawet jeśli ma się mały warsztat stolarski i trochę maszyn

Nie żebym odradzał , ale wolę ostrzec przed niepotrzebnym zaangażowaniem środków

A gdzieś w sieci widziałem projekt z Vifą XT25

Lynn Olsonn jest, tak jak chyba M.C. Sklodowska kobietą

W Arielach nalezy sie zakochac, aby je robic

Wymagające dokladnosci, starnnie dobranej elektroniki towarzyszącej (zasilajacej) glosniki

Postaraj sie przesłuchac te kolumny gdzies w Polsce albo dalej, potem zecyduj czy warto..

Taka byla moja droga, po 7 latach przymiarek, (w miedzyczasie dla rozgrzewki zbudowalem ME2), zdecydowalem sie na przesluchanie systemu podczas wyjazdu wakacyjnego

I zrezygnowalem z budowy

Legenda umarla... ale umierala 7 lat

Istnieje klub milosnikow Arieli, poszukaj w sieci

Gdybys zdecydowal sie jednak budowac Ariele sluze swoimi doswiadczeniami

Mam nadzieje ze jesli zbudujesz, to zaprosisz kiedys mnie na odsluch...

Oddzielenie zwrotnicy od kolumny w sytuacji braku kasy ma wielkie uzasadnienie

Jak pisze 'dodo' tylko elementy dobrej jakosci.

Jezeli zamkniesz je w obudowie kolumny, to powinienes ze wzgledu na trudnosc z dostaiem sie do nich od razu wsadzic tam elementy ostateczne.

Zwrotnica na zewnatrz umozliwia stopniowa rozbudowe, zmiany na lepsze/inne elementy.

Lepiej ta kase wydac na glosniki. Niestety musisz zastosowac P13WH gdyz ideologicznie byly one poczatkiem drogi Arieli. Wysokotonowe wg wyboru, jednak ich pozniejsze zmiany moga wiazac sie ze zmianami w zwrotnicy.

A więc odpodają bo ja lubię podstawę basową;) Myślałem że z LT będzie go trochę ale popatrzyłem co to za głośniki sa i okazało się że te P13wh to średniotonowce(nawet nie niskośrednio). Odpada ale myślę ze ktoś może kiedyś skorzysta z zamieszczoneggo przeze mnie projektu.

Nie w Arielach i ME2 siedzi Vifa P13WH i to jest nisko-średniotonowiec z wychyleniem +/-4 mm

problem w tym , że polipropylen nie nadaje się do niskich częstotliwości dlatego P13ma wysokie Fs=80hz

Zresztą sam Olson podaje propozycję suba to arieli.

Ich zaletą jest "brak wrzeszczącej średnicy" i " brak sybilantów" a to najczęściej mi przeszkadało i innych projektach

no i wysoka efektywność 91dB

Ariele nie nadają się do rocka, metalu , hip-hopu itp. ich żywiołem jest smoth-jazz, małe składy kameralne itp.

>problem w tym , że polipropylen nie nadaje się do niskich częstotliwości dlatego P13ma wysokie

>Fs=80hz

Fs=60Hz takie małe sprostowanie.... A do ilu Hz może zejść ta konstrukcja???

Ariel616:

Najlepszym substytutem 9500 będzie chyba Seas 27TDFC albo 27TDC. Podobne Fs, również lekko zaznaczony drugi rezonans (a więc przebieg fazy powinien być podobny - i można mieć nadzieję że Seas zadziała z tą samą zwrotką), niskie zniekształcenia. Efektywność może się trochę różnić, więc niewykluczone że trzeba będzie dać inne (najprawdopodobniej nieco większe) tłumienie gwizdka.

Tak poza tym - filtr gwizdka (5uF i 0.3mH) ma częstotliwość odcięcia (rezonansu) przy 4100 Hz i dobroć rzędu 0.5. W połączeniu z dość dużą cewką filtrującą midwoofery (Ostinato 2000 ma 1.5mH dla 8 ohm, a 1mH dla 4ohm jest równoważny 2mH dla 8ohm) można być raczej pewnym osłabienia wyższego środka / niższej góry.

Jeżeli Ostinato mają szerszą ściankę to powinny mieć WIĘKSZĄ cewkę (chyba że robimy mniejszą kompensację baffle step). Ja tam bym próbował obniżania rezonansu filtru gwizdka, choć może to pokaszanić fazę - może trzeci rząd i niższe odcięcie. Tak czy siak należałoby rzecz najpierw pomierzyć. Być może zresztą lekko wycofany przełom środka i góry stanowi o sygnaturze brzmieniowej tych Arieli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.