Skocz do zawartości
IGNORED

Galwnizowanie elementu od glosnikaTANNOY

brylant

Rekomendowane odpowiedzi

Element ktory chce poddac galwanizowani pokryc pomiedziowac chce zeby to bylo profesjonalnie wykonane nie chce zeby mi sie z biegiem czasu utlenilo bo to wtedy beznadziejnie wyglada prosze o POMOC ,Czy ktos juz to robil . PIERWSZA SPRAWA POMIEDZIOWANIE TO NIC !!!! ISTOTNE JES TO ZEBY MI SIE TO NIE UTLENILO !!

Jeśli chodzi o stosowanie Danish Oil do miedzi to jest z tym tak samo jak z bobrowym sadłem do włosów. Nie ten preparat, nie ten materiał, nie te czasy. Do zabezpieczenia miedzi i jej stopów a także innych metali nieżelaznych przed utlenianiem i śladami palców stosuje się chromianowanie. W przypadku miedzi proces jest bardzo prosty a odczynniki są dostępne w sieci Polskie Odczynniki Chemiczne S.A. Szczegóły można znaleźć w książce „Metale w naszym domu” autorstwa państwa Sękowskich. Jeśli kogoś interesuje skan artykułu z czasopisma „Zrób Sam” z 90-o roku to wyślę na piv.

Witam !

spróbuj:

1: Do pomiedziowania, wypolerowania chemicznego na błysk i na to trysnąć caponu.

2: Lepszej metody nie znam, co to Danish Oil, może mi kto wytłumaczy i gdzie go łyknąć ?

3. Widziałem też taki stożek w monitorze Jamo za 3 tysiące, sprzedawca nie pozwolił go pomacać, twierdząc, że zepsuję, może i miał rację. Też mnie wtedy intrygowało, jak to tak efektownie zrobione, ale jakoś to sobie

wytłumaczyłem (zdaje się, że nam daleko do nich) i przestało mnie to męczyć.

4. Myślisz, że jak będzie tak lśniła miedzianym kolorem ta tubka, to głosy z niej będą lepsze, wątpię.

5. Nie majstruj za bardzo przy głośnikach, bo się obrażą i będą generować nieprzewidziane efekty.

N.p. na mojego kolegę tak się obraziły, że po każdym kawałku Nirwany dodawały komentarz od siebie,

ch. ci w d. na zlikwidowanie tego nie pomogły odzywki: i tobie też. Tego kolesia w końcu odwieźli do

Tworek (zakład dla psycholi k. W-wy), tak mu to dokuczyło. Teraz widzę, że powinien wtedy użyć liczby

mnogiej, bo paczki są dwie, a więc: i wam też ! Wyleczyłby je z qrestwa.

pzdr, udanego Dyngusa !

P.S. Widziałem Matiza w pięknym miedziowym kolorze, może trzeba uderzyć do emaliera samochodowego ?

zależy jaki to jest materiał, czy zwykła stal , czy nierdzewka, której raczej w żaden (mi znajomy)sposób nie da sie pomiedziować, czy moze aluminium, które nie wymaga miedziowania by uzyskać dowolny kolor, jednak mimo końcowej retoryki przedmówcy wstęp o caponie jest jak najbardziej trafny. Sam kiedyś zabezpieczałem powierzchnie malowane chromem w sparyu caponem i to jest całkiem przyzwoity efekt, zresztą bardzo łatwo zrobić próbke na kawałku dobrze wypolerowanego laminatu.

Wbrew obiegowej opinii nie da się bezpośrednio miedziować stali. Nawet jeśli w udaje się położyć galwanicznie powłokę na stali to jest ona nie trwała. Proces miedziowania stali w warunkach przemysłowych wygląda następująco

1. Przygotowanie (polerowanie mechaniczne)

2. Wytrawianie

3. Chromowanie chemiczne (bezprądowe)

4. Miedziowanie chemiczne (bezprądowe)

5. Miedziowanie elektrolityczne

6. Polerowanie

Wbrew pozorom cały proces można przeprowadzić w domu. Polecam książkę „Galwanotechnika Domowa”.

Jeśli ktoś nie chce się bawić w domu to trzeba wziąć do ręki książkę telefoniczną i poszukać galwanizerni

Na zdjeciu czerwona strzalka zaznaczylem element ktory chce pomiedziowac I TO NIE JEST JAKIES ALUMINIUM WIDAC ZE TO JEST RDZEN NABIEGUNNIKA TO JEST OCZYWISTE !!!! TO MA BYC KWESTIA ESTETYCZNA

tak wygladaly element przed wyczyszczeniem i poddaniu galwanizowaniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10468-100003334 1170290387_thumb.JPG

post-10468-100003335 1170290386_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak wygladaja po pobieleniu

Ukryta Zawartość

post-10468-100003330 1170290391_thumb.JPG

post-10468-100003331 1170290390_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PYTANIE SIE NIE ZMIENIA !!!!Element ktory chce poddac galwanizowani pokryc pomiedziowac chce zeby to bylo profesjonalnie wykonane nie chce zeby mi sie z biegiem czasu utlenilo bo to wtedy beznadziejnie wyglada prosze o POMOC ,Czy ktos juz to robil . PIERWSZA SPRAWA POMIEDZIOWANIE TO NIC !!!! ISTOTNE JES TO ZEBY MI SIE TO NIE UTLENILO !!

Pisałem wcześniej. CHROMIANOWAĆ ! Na powierzchni miedzi tworzy się przezroczysta warstwa CHROMIANÓW, która zabezpiecza trwale przed ciemnieniem. Chcesz opis jak to zrobić w domu, daj adres, wyślę ci przepis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.