Skocz do zawartości
IGNORED

Młodego Audiofila Spostrzeżenia

Cervantes

Rekomendowane odpowiedzi

Po powrocie ze świąt wielkanocnych spędzonych u rodzinki, naszło mnie kilka konkluzji dotyczących sprzętu audio.

Otóż sam posiadam studenckie COŚ, choć na razie zestawem audio nazwać tego nie mogę. Jest to CD Pioneer pd-s707, który w najbliższym czasie trafi do Pana Stelmacha, słuchawki Grado Sr80, choć odkładam regularnie pieniążki na RS1, które odsłuchiwałem i dopóki Pan Piotr Ryka nie napisze, że doznał olśnienia i powstało jakieś lepsze dynamiczne dzieło słuchawkowe, a Rs1 nie jest w stanie dać już tyle frajdy, co teraz, to pozostanę przy tym Majstersztyku : ) głośniki to, co tu się chwalić - 4 watowe głośniczki szerokopasmowe w monitorowej „otoczce”, które nie mają basu : ), wzmacniacz to małe niewiadomo co ale radzi sobie z nimi bez problemu : ) Niedługo dołączę do tego zestawu wzmacniacz słuchawkowy na lampach, który, jako że będzie miał po ok. 2-3 waty na kanał poradzi sobie z szerokopasmowcami, które też chce zmienić na najprawdopodobniej 8W Fostexy108EZ w tubowej oprawie.

Tyle tytułem wstępu, a teraz o tym, dlaczego tak a nie inaczej.

Moja rodzinka posiada zestaw składający się z MARANTZ PM 7000 i CD 6000, monitory Audiowave 171, interkonekt - nie pamiętam, ale coś w granicach 500plnów; za to kable głośnikowe Tara Labs Reference 2+ (czy jakoś tak) w każdym bądź razie cena tych zacnych kabelków to 4000 zł : ) Pokój odsłuchowy to normalny Living-room 25 metrów^2 bez adaptacji akustycznej.

Konkluzja jest taka. Grado Sr80 „wtyknięte” w mój CD Pioneera brzmią o niebo lepiej niż w cokolwiek z tych Marantzów. Brzmienie marantzów na Grado jest potwornie rozjaśnione i nie ma średnicy. Na Pionierze bas jest słabiej kontrolowany, ale jest muzykalność, której brakuje Marantzom.

Jak brzmią marantze z Audiowavem? W miarę, jako że te monitorki są po „Ciemniejszej Stronie mocy” to jakoś zgrywa się to w muzykę, ale nie do końca : ) Jak dla mnie - brak średnicy

Bez sensu pisać, że szczegółowość tych monitorów w porównaniu do Grado marna, bo to chyba oczywiste J

Być może mój słuch jest zdegradowany przez słuchanie od dzieciństwa kolumn szerokopasmowych, przez co bas z głośników jest dla mnie podstawą rytmiczną, a radość czerpię tylko z basu słuchawkowego, bo bas, który czuję w brzuchu wywołuje u mnie dziwny niepokój : ) zestawy 5.1 Brzmią strasznie gdyż wszystko jest zalane BASEM, do którego wszyscy przeciętni zjadacze chleba ciągną jak muchy do ....

Ostatni najważniejszy wniosek. Gdyby z tych Audiowaveów odjąć trochę basu (o którym fani basu i tak powiedzą, że go niema), to było by to dno : (

Jest więcej basu = po prostu brzmią lepiej. I to się nie tyczy tylko tych głośników ale przeciętnego ogółu tej półki cenowej. Moje szerokopasmowce znikają w moim pokoju, o „burczybasach” powiedzieć jak na razie nie mogę. A najśmieszniejsze, co teraz powiem to, że na sprzęta z rodzinką bym się nie zamienił, no chyba tylko po to, aby go sprzedać, i polepszyć to, co mam w kierunku, który na 22 urodziny wybrałem i nie sądzę, aby uległ on zmianie.

Słuchawki + Szerokopasmowce = Przyjemność z muzyki

To jest mój typ.

Po prostu masz za tanie kable do kolumn. Dlatego grają gorzej od słuchawek. Cena pięć razy większa za komplet kabli głośnikowych powinna diametralnie zmienić tę niezdrową sytuację.

Cervantes, 18 Kwi 2006, 15:19

który w najbliższym czasie trafi do Pana Stelmacha,

Mogę Ci sprzedać daca Stelmacha o 200 zł taniej.

Mieszkam w Katach więc daca mogę dostarczyć bezposrednio do niego.

Jakby coś to pisz na priva :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.