Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon polecacie ?

FUNKcjonariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Noszę się z zamiarem kupna gramofonu Pro-Ject 1 XPRESSION z systemem K-4. Jestem ciekaw opinii użytkowników tego urządzenia czy jest on warty zakupu jak się sprawuję, a może ktoś poleci mi inny gramofon w tej cenie (około 1 500 zł). Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie przed wzmacniacza, posiadam amplhituner z wejściem phono i czy mogę podpiąć gramofon w to wejście używając zewnętrznego preampa ?

https://www.audiostereo.pl/topic/25861-jaki-gramofon-polecacie/

do wejscia Phono nie podlaczaj lepiej przedwzmacniacza! Albo wpinasz gramofon bezposrednio w wejscie Phono, albo (co lepsze) gramofon do PRE i dopiero jego do wejscia we wzmaku ale liniowego! Polecam zdecydowanie kupno przedwzmacniacza, bo taki nawet prosciutki zagra zdecydowanie lepiej od tego amplitunera!

To że ja kojarzę termin system z wkładka to jedno:)

W sieci tego terminu używaja dj. Nie zetknąłem się w kręgu analogowców melomano-audiofili z tym terminem. Stylus, catriges. System kojarzy mi sie z dyskoteką. Nie mam nic przeciw, ale nie podoba mi sie tym terminem nazywania starej poczciwej wkładki gramofonowej.

A czy mógłby się ktoś ustosunkować do gramofonu Pro-Ject 2 Xperience? Zastanawiam się czy nie kupić sobie go wlaśnie, w zestawie SP(SpeedBox + MC Ortofona jakieś). W internecie piszą, że to jeden z ciekawszych gramofonów w warstwie nisko-średniej cen, ale oczywiście są to opinie z gazet branżowych, więc nie bardzo im ufam. Może ktoś z szanownych kolegów słuchał tego gramofonu??

• 2 tygodnie później...

Przeczytałem ogromny wątek na audiogon (ponad 3000 wpisów;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Kupiłem omawiany tam gramofon lenco l-75 z napędem kółkowym (taki sam jak w Garrardach 301, 401) i zupełnie nie mogłem uwierzyć w efekt, nawet bez większych modyfikacji to urządzenie pobiło mojego Nottinghama SpaceDeck. Absolutny faworyt. Cena na ebay około 100-120 dolarów max. Z ramieniem regi rb250 i w standardowej obudowie rzecz jest po prostu znakomita. Szczerze polecam.

Oskar

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak narazie zabardzo nie łapie, im wiecej człowiek czyta tym mniej wie - stwierdziłem ze najlepiej uczyc sie na praktyce- wiec pytam czy warto?? Troche drogi ale chyba z dobra wkładka na początek no i Dua. l

Ukryta Zawartość

Kolega vanvideo sprzedaje dobre rzeczy - 2 x Linn:

LINN BASIC + Basic LVX

Ukryta Zawartość

LINN SONDEK+ ITTOK LV III +Valhalla+ Cirkus

Ukryta Zawartość

ale to chyba nie ta liga?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no nie zaprzeczam ze jak kupować to raz a dobrze ale w momencie gdy sie ma pojecie co sie kupuje i skale porównania.

Ja raczej wolałbym zacząc od jakiegos sprzetu w granicach 300-500 zł nie wiem moze jakiegos Duala albo...

Moze narazie brak mi przekonania ze vinyl jednak lepszy od CD i opieram sie tylko na wiedzy innych, dobrych radach typu: Gramofon nie CD.

Tyle sie pisze o rewelacyjnym dzwieku z gramofonu ale o dziwo tych starszych.

Trzeba trochę posiedzieć w allegro. Teraz uciekł Ci Roxan bez ramienia za chyba niecałe 600,-

Niezaprzeczalną zaletą linn'ów, oprócz wiadomych, jest to, ze jest zawsze odsprzedawalny, co nie jest bez znaczenia. Ale... jeśli dasz sie "wpuscić" w Sondek, to już dozywocie:)

Nie jestem przekonany o zakupach na wysokości ponizej 1kzł (ale to tylko, albo przede wszystkim sprawa portfela) bo to cena min wkładki +-. Mówimy tu oczywiście nie o sztuce bojowej, a o tym, czy przekonasz się o wyższości LP>CD

Pzdr

Wybacz ale tak szczeze to nawet nie wiem co to jest Roxan:)

Piszesz ze nie jestes przekonany o zakupach poniżej 1kzł. Zgadza sie tutaj masz racje bo to jest raczej min cena dobrego sprzetu ale czy brzmienia dla amatora?

Ja nie chce zaczynac od wygurowanego sprzętu o czym sie nie mam pojęcia. Kupie cos drogiego ale co mi to da jak ja jeszcze wpełni nie poradziłbym sobie z ta cała kalibracja itp.

Lepiej chyba zacząc od czegos niższego i puźniej samemu wywalic większe sumy na cos lepszego ale wedle własnego uznania i wiedzy.

Znam vinyl od strony DJki i wydaje mi sie ze juz sam fakt posiadania gramofonu wciaga dalej i dalej ...

Dzieki i pozdro

Ps. Hehe ja i tak kupie ale ...

vanvideo

Linn to nie jest znów aż tak wielka rewelacja gramofonowa jakby wynikało z Twoich wpisów,to samo twierdze o innych gramofonach z wysp.Fajnie że poczułeś anlog,ale nie zawsze jak wszędzie to co drogie to dobre.

Luk@sz

Pasuje Ci Dual to bierz jakiegoś,to dobre gramofony szczególnie te starsze,w nich czasami są kłopoty z mechaniką ,ale to głownie w modelach wpełni automatycznych,pamiętaj że mocowanie wkładek też nie jest standardowe,ale generalnie mają w standardzie porządne wkładki.Drugi mój faworyt to jakiś Technics,to także dobre solidne maszyny ale i podobny problem z wkładkami.Druga ważna sprawa,nawet ze słabego systemu (czyli wkładka + igła) można otrzymać świetne brzmienie bijące Cd na głowe ,ale do tego potrzebne jest jeszcze dobrej jakości wejście Phono we wzmacniaczu ,a z tym jest róznie i wtedy nawet gramofon za 100.000 $ z wkładką za 10.000 $ nie zagra na miare oczekiwań.

...dobrej jakości wejście Phono we wzmacniaczu...

Mam rozumieć ze nie w przedwzmacniaczu, bo takowego tez szukam. W sumie ja i tak musze miec Pre aby go podłaczyć. Mozna cos wiecej o tym wejściu? Mając jakiegos Pre raczej nie jest problem wymienic Phono.

vinyldemon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

A co koledzy powiecie na ten model ?

Ukryta Zawartość

Warto (w sensie stosunku jakosc-solidnosc/cena) podmienic nim plastikowego JVC L-A100 ktorego posiadam, a potrzebuje juz zmiany. Moze jednak warto dolozyc troche, ale czego szukac (moze jakies konkretne modele warte uwagi) ?

pozdrowka

Ukryta Zawartość

->Marius

Widze ze masz ten sam problem co ja. Mozna sobie w necie poczytac o gramofonach ale co z tego jak mało pisza o tych starszych. Ja kupiłem Duala i cholera wie czy dobrze - ale to juz sam ocenie. No niestety frycowe trzeba zapłacić.

Ale dziwi mnie to ze kupisz sobie gazete Audio, HiFi i nic o gramofonach, nie wiem moze kiedys było- z chęcia poczytałbym jakieś testy starszych modeli. Pozdro.

zapomnij w gazetach aby poczytać o gramofonach,są jedynie oceny tych obecnie dostępnych i to jeszcze nieudolnie napisane.Jak już kupiłeś to będziesz miał niedługo pierwszą porcje doświadczeń,przy następnym gramofonie następną ,itd aż zostaniesz " master",najważniejsze słuchać i wyciągać wnioski samemu a nie polegać na sugestiach z zewnątrz w postacji wszelkich forów i czasopism fachowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.