Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon polecacie ?

FUNKcjonariusz

Rekomendowane odpowiedzi

vanvideo

o gustach się nie dyskutuje ,ja poszedłem w innym kierunku niz produkty Linn'a, desek kuchennych i talerzy z akrylu też nie lubie i tu sie zgadzamy w 100% ,a swoja drogą kolekcja piękna ,sam też mam dużo analogów ( tak ze 4x więcej) -:)

Audiofil.

Nie jest obojętne który model Lenco weżmiesz na warsztat. Te z doskonałym napędem kółkowym to L-75, L-78, L-59, L-60, L-70, L-77, L-88.

Pozostałe to głównie napędy paskowe i talerze z wytłoczki - o ile są ok, nie mogą równać się z wymienionymi pod żadnym względem.

Pozdrawiam

Oskar

witam

bardzo podoba mi sie ocena lub tez podejscie do tematu "vinylademona"

wszakze on jest starym wyjadaczem i wie co jest dobre a dla niego najlepsze jednak nowi poczatkujacy sluchacze

borykaja sie z problemami sprzetowymi z reguly nie majac o tym zielonego pojecia

juz mam przygotowana sterte plyt ktore chce spalic jednym pociagnieciem zippo ale z drugiej strony czuje strach ze vinyl nie spelni moich jakis tam oczekiwan ktore poki co nie sa w zaden sposob sprecyzowane.

cd sie utlenia cd to obrobka cd to przesterowany dzwiek itd

prosze doradzic mi czy zostac przy cd czy porwac sie na vinyl

dzieki za ewentualne odpowiedzi

vyv

dla mnie słuchanie płyt gramofonowych to wyższej jakości dźwięk niż daje CD,ktoś inny być może zafascynował się gramofonem bo to ostatnio modne,być może jeszcze inna osoba chce być indywidualna i zamiast mp3 kupuje vinyle.Każdy ma inny motyw ,ale jest jedna ważna sprawa,jeśli się słucha dla muzyki to nie można wykluczyć ani gramofonu ani CD,jest mnóstwo nagrań które nie ukazały się na CD i w drugą strone ,nie wydano vinylu.Stare nagrania też brzmią z gramofonu dużo lepiej niż z CD.A sprawy sprzętu temat woda,zależny od wielu spraw jak fundusze,snobizm,wygoda użytkowania itd.

Witam

Panowie mam mały problem z Dualem 1249.

Polega on na tym iz ramię nie przesówa sie razem z igłą. Igła poruszając sie torem sciezki vinyla a ramie pozostaje w miejscu. Igła odczytuje sciezki do momentu aż sie wygnie i przeskoczy do momentu początkowego. Gdzie położe ramie tam pozostaje. O co tutaj chodzi??

Jest jakis mechanizm odpowiedzialny za to bo antyskating nic tutaj nie pomaga.

Za trakcje ramienia w Dualach odpowiada wiele czynnikow. Calosc mechanizmu jest nie jest bardzo skomplikowana, ale sa pewne newralgiczne miejsca, ktore moga sie zatrzec niesmarowane. Sprawdz, czy podniesione ramie latwo przesunac do konca plyty. Jezeli chodzi swobodnie bez wyczuwalnych zaciec, usterki mozesz szukac w ograniczniku wielkosci plyty. Jezeli ramie przesuwane w kierunku srodka plyty haczy sie ostro to mamy do czynienia z zatarciem lozysk ramienia.

Z tego co widze na zdjeciach nie ma zewnetrznej regulacji do mechanizmu ogranicznika w tym gramofonie:( Sprawdz, czy masz pokretlo z symbolami "-" i "v". Pozwala on wylaczyc ten mechanizm po przelaczeniu na "-".

To zrob tak. Zdejmij talez i wyjmij plyte gramofonu z obudowy. Element ogranicznika jest plaska listwa zorientowana od loza ramienia w kierunku mechanizmu opuszczania ramienia. Listwa ta powinna luzno przesuwac sie po elementach dystansujacych. Ogranicznik reguluje sie poprzez srube znajdujaca sie gdzies w okolicy srodka listwy. Listewka za mocno dokrecona powoduje zbyt ciezkie jej przesuwanie po konstrukcji i to moze powodowac jej niepoprawne dzialanie. Ogranicznik powinen byc ustawiony tak, by ramie przesuniete nad plyte lp w srodkowym ulozeniu rozbiegu plyty dalo leciutko wyczuwalny opor. Tracenie palcem powinno wytracic ramie z ogranicznika. Sprawdz, czy po zdjeciu taleza i opuszczeniu ramienia do wysokosci plyty czuc opor. Jezeli tak to musisz wykonac regulacje. Druga sprawa jest mechanizm powrotu ramienia na podstawke, ale nie wiem czy masz go w swoim gramofonie.

Tu masz pelen manual:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tutaj jest opis "flaków" tego duala:

Ukryta Zawartość

Czy mógłbys mi powiedziec o która to listwe chodzi, u siebie widze taka która na końcu odnosi ramię ale innej nie widze.

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno ma 2giego Duala i tam ramię chodzi zdecydowanie lżej. Nie jest tutaj zdecydowany opór czy jakieś zaciecia jest tylko jednostajny wyczówalny opór który tylko sie delikatnie zwiększa tak od połowy płyty.

Ta listwa opuszczania ramienia ma posrodku srubke. Poluzj ja poprostu, albo wykrec calkowicie i wyjmij tulejke. Jezeli po takim zabiegu ramie bedzie chodzilo dalej ciezko, bedzie to oznaczac, ze masz alboa zastaly smar, albo zatarte lozysko. Oba wypadki tak, czy tak zakoncza sie rozebraniem ramienia, niestety:(

Wielkie dzieki za okazaną pomoc. Znalazłem małą śrubkę pod spodem całego mechanizmu ramienia - wewnatrz gramofonu. Była schowana od czoła jakiejs blaszki. poluzowałem i działa remie chodzi płynnie i Piknie. Wielkie dzieki teraz uporac sie z buczeniem i bedzie luzzzik. jeszcze raz dzieki narazie:)

A jak poradziłeś sobie z tym natrętnym buczeniem w dualach bo widze ze tez masz? Wszelkie kombinacje juz chyba przeleciałem. Jak podłacze do samej Lampówki to gra cicho bez buczenia natomiast przez mixer to kurcze buczy. (do yamachy która ma phono tez buczy)

Wziełem 2 masy RL-zielona i RR-niebieska ( z ramienie ) podłaczyłem bezposrednio do masy RCA. Nastepnie jakis czarny (5 kabel) z ramienia (to chyba masa ramienie) podłaczyłem do masy gramofonu. W sumie polepszyło sie ale nie na wiele. Co jeszcze mozna zrobić?

>FUNKcjonariusz

Jezeli zalapiesz w przyszlosci na hip-hop i scratching, to tylko - ten (Scratchophone) ! ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Noszę się z zamiarem kupna pierwszego gramofonu i prawdopodobnie będzie to nowy Goldring GR 1.2 nowy (około 800 zł) lub GR2(używany można kupić w podobnej cenie). I tu pojawiają się moje pytania:

1. Czy warto dopłacać do GR2?

2. Czy ktoś porównywał te gramofony z Thorensem TD150 lub 160? Mają świetne opinie na innych forach ale nie wiem ile w tym prawdy a ile legendy a można je kupić za około 100 EUR + przesyłka.

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Miał wyjscia DIN miał bo wymiwniłem na RCA.

Dopiero po 3 dniach dłubania gdzies doczytałem się ze wymiana przewodu może pomuc. wymieniłem na RCA za 60 zł Panasonica i teraz wszystko OK. Ale co sie na lutowałem i na kombinowałem z masa to juz moje. Az trudno uwierzyc ze zmiana przewodu na ekranowy aż tak pomogła.

Zamierzam teraz zmienić przewody od wkładki ale nie wiem na jakie no i porządek z masą. Dzieki i Pozdro.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.