Skocz do zawartości
IGNORED

harman kardon hk 970

melotron

Rekomendowane odpowiedzi

Odswierzam watek,bo mam pyanie w sprawie wylaczania i wlaczania wzmaka z sieci. Mam tak jak ktos opisal,ze po odlaczeniu h/k na chwile od sieci i ponownym wlozeniu wtyczki w glosnikach pojawia sie stzrelenie w glosnikach.

nie matego efektu,gdy sprzet jest odlaczony od sieci dluzszy czas. W serwisie powiedzieli,ze TTTM,ale czy nie ze szkoda dla glosnikow.Pytam ,bo moze ktos sobie juz z tym poradzil.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W swojej kategorii cenowej: sprzet nowy do 2tys zl jest to klocek wart uwagi natomiast w sensie ogolnym jest... Nie, nic wiecej nie powiem bo zaraz sie na mnie rzucicie:) W tzw miedzyczasie o klasie HK 970 przekonal sie Jacek - masterofdeath6. Moze cos na ten temat smialo napisac. Pozdrawiam.

Ja posiadam go od roku i mi na przyklad pasuje. Nie bede opisywal brzmienia, aczkolwiek wg mnie ladnie mi sie zgrywa z Tannoyami Sensys DC2. Nie mam zamiaru na nic innego wymieniac. A Master jak wiadomo potrzebuje mocnego kopniecia w muzyce wiec moze mu on nie podszedl. Juz nie raz pisal o niemoznosci wysterowania glosnikow przez HK970 z czym sie nie zgodze, bo co jak co ale pradu i mocy mu nie brakuje. A ze ma takie brzmienie jak ma to moze sie coniektorym nie podobac. Mi odpowiada

no właśnie mocy może mu nie brakuje ale ma problemy z utrzymaniem głosnika w żelaznej pięsci. Objawia sie to u mnie spłyceniem dynamiki uderzenia, najsmieszniejsze ze moje kolumny maja 8 Ohm, i duużo lepiej w materii dynamiki , nasycenia średnicy, stereofonii ( lepsza przestrzeń ,lokalizacja , plany) , kurde czyli wszystkiedo ,poradził sobie lampiak TAC 34 na EL 34. Generalnie ten wzmak(H/K) jest bardzo słaby do muzyki akustycznej. Najlepiej wypada na nim pop, metal.

a teraz sprostuje: jestem aktualnym posiadaczem tego wzmaka, kupilem go w ciemno po przeczytaniu recenzji w AUDIO, tylko dlatego bo moglem go wziasc na raty, a mi sie śpieszyło. Byłem wtedy poczatkujacy w sprawach kupowania sprzetu, nie wiedzialem ze nie zawsze sie musi wszystko zgadzac co napisza w prasie (damn!). Pomyslałem, ze skoro moje kolumienki z lampą za 2,5 kzl zagrały takim szybkim basikiem z taka dynamika, pazurem to co dopiero bedzie z tranzystorem... No i tu klapa na calej linii.

Dodam, i tu moze mnie zjedziecie, ale duzo fajniej od Harmana zagrał ampli Unitry z 75 roku.Oczywiscie odnowiony( potencjometry, kondy wymienione)

>arekk17<

Miałem taki sam problem z moim wzmacniaczem, tyle że objaw występował także po dłuższym czasie odłączenia od sieci. Dzwoniłem do serwisu, mówiono mi że to kondensatory muszą się powtórnie naładować itd. Nie dawało mi to spokoju i w końcu odesłałem sprzęt do Katowic. Po 21 dniach otrzymałem wzmacniacz całkowicie zdrowy. Wgrano nowe oprogramowanie. Jeśli masz wzmacniacz na gwarancji to radziłbym Tobie czym prędzej odesłać sprzęt. Jeśli jest po gwarancji usługa taka kosztuje ok. 200 zł. plus oczywiście przesyłka. Pozdrawiam.

masterofdeath6 >łał to świetnie, że sie ze mną zgadzasz .Myślałem,ze mnie zjadą wszyscy. Tak ten wzmak podłaczony do zrównoważonych głosników nie ma racji bytu. Przekonałem sie po raz kolejny o tym jak z ciekawosci podłaczyłem jedną monofoniczna końcówke mocy ze wzmacniacza polkat gama 08 ( jedną bo druga była juz zepsuta jak dostałem go od sąsiada). Podłączona do potencjometru jako przedwzmacniacza i dalej do xindaka, a ona w zamian rozłożyła harmana na łopatki!!! Nie wiem na czy to polega ale to małe, ośmiowatowe w pełni na germanowych tranzystorach dziwactwo zagrało o wiele wiele analityczniej, szybciej, z bardziej punktualnym basem do tego potężniejszym i niżej schodzącym !A blachy zaczeły wybrzmiewać z siłą i precyzja jakiej jeszcze nie zaznałem u siebie w domu.Teraz wyszła jak na dłoni plastikowa barwa srednicy harmana. Oczywiscie sceny dzwiekowej nie mogłem porównac z oczywistych wzgłędów. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia i dlatego zastanawia mnie o co w tym chodzi? CZy harman jest az tak beznadziejny ( jesli wezmie sie pod uwage audiofilskie cechy) , czy moze ten polkat jest wybitny? Aha przekonałem sie ,ze z 8W mozna wytwozyc cisnienia od których sie trzesa meble hehe

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

MAjąc HK970 nie dowiesz sie co to scena, ten wzmak nie buduje żadnej! Gra "prosto z głośników".

Tak. 8W to dużo, przy efektywnych kolumnach. Zazwyczaj ludzie słuchający głośno i bardziej głośno używają 1-5W mocy

Master. Jak czytam takie pierdoly to mi rece opadaja. Moze na Twoich gownianych JBLach nie miales sceny. Ja na swoich kolumnach mam i to calkiem szeroka i gleboka. A wogole co to jakas moda na retro sprzety powraca jak na odziez ??? Nagle jakies stare gowna graja lepiej ? A moze zaraz unitre do denonow zaczniecie i Krellow porownywac ?

Disco pamietasz jak wiara przed chwila jechala polskie sprzeta ? Kupowali japonce i inne takie. Czyzby teraz jakis nawrot mody nastapil ze cos co przed chwila zle gralo gra teraz lepiej ? Troche brak mi tu obiektywizmu. Nie mowie tu o starym klocku Mastera czyli AX-900 tylko o porownywaniu jakiejs gownianej unitry ktora sieje wysokimi i loudnesem podbija bas (dla przykladu tylko), gra lepiej bo sie komus wydaje ze bardziej efekciarsko.

PiotrJ a słuchałeś kiedys dobry stary wzmak podłączony do dobrych kolumienek i dobrego źródła? Nawet amplituner unitry diory dsh 303 merkury po wymianie potencjometrów i kondów, niestety( albo stety ) pokonał harmana w dziedzinie sceny i barwy dzwieku. Gorzej było z basem, ale to tylko unitra! Ciekawe jak by zagrało coś zagranicznej produkcji z tamtych lat... No ja sie niedługoo przekonam. Pisze to jako świadomy posiadacz hk 970. Własnie słucham na ty 8 watowym monofonicznym dziwactwie, a harman leży w koncie i nie mam zamiaru do niego wracać.

Najwazniejsze dla mnie jest to ze HK970 i moje kolumny maja glebie i scene i ciesze sie ze nie dalem sie zwariowac jak wiekszosc na tym forum. Nie trace czasu na setki porownan i niuansikow. To co moze okazac sie jakas przepascia miedzy jednym sprzetem a drugim dla mnie moze byc niuansem nie wartym czasu i pieniedzy. A jesli chodzi o porownania to porownywalem troche. Ale wiekszosc czasu spedzam nad sluchaniem muzyki i o to chodzi. Mysle ze ta glebia i scena z tych starych polskich wehikulow to tylko kwestia przypadku i przy tworzeniu ich nikt o tym nie myslal, a dzis ach i ech. To ejst jak moda

w unitrach to napewno był przypadek:P ale jednak jest, co do mody to mam nadzieje ze sie nie spopularyzuje bo jak wszyscy zaczna kupowac te starocie to nie starczy dla mnie:D Dotego strasznie ceny podskoczą

A co najważniejsze że jeżeli Ci się Piotrze podoba h/k to najważniejsze, zawsze trzeba sie kierować swoim gustem. Mi on poprostu nie przypasował, szczególnie na klasyce.

hk 970 jest wybredny przy wyborze klumien, np z seria e gra tragicznie, ale np. z infinity b calkiem fajnie a z seria L naprawde porzadnie. wydaje mi sie ze harman specjalnie zrobil tak klocka by zgrywal sie przede wszystkim z wlasnymi kolumnami. scena moze nie jest wybitna ale jak za te pieniadze calkiem przyzwoita.

taki master uwaza ze najlepsze jest akurat to co ma. radze przesledzić jego małą prościutką krucjatke. ciekawe ze np. krell lub mark l, tez nie z kazdymi kolumnami zagra za swoją kase. to dopiero musi być syf.....nie?

Witam. Niedługo napiszę kilka opinii na temat mojego sprzętu. Droga do uzyskania tak pięknego dźwięku była baaardzo długa. W tej chwili jestem w 100% zadowolony z mojego harmana. Scena dźwiękowa, głębia, szybkość itd. po prostu miód. Pozdrawiam.

Melotron

A jakiego Harmana zes zanabyl jesli moge wiedziec ? Wczoraj troche posluchalem na mojej 970-esiatce. Piekny wokal gdzies miedzy kolumnami, dzwieki mylace mnie czy to dochodzi oby z tego pokoju gdzie siedze? Daleko w szerz i w glab. Dokladny i czytelny bas. Nie wiem moze mi tak malo do zadowolenia potrzeba. A moze ja nie sluchalem jeszcze prawdziwego sprzetu. Ale czy posiadacze tych drogich sa rownie zadowoleni i zakonczyli juz wieczne wymiany kabli itp. sami sie gubiac w tym wszystkim ???

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Pioter, NIE SłUCHAłEś po prostu lepszych wzmaków i nie wiesz co piszesz :)

A ten co mam teraz to kosztuje 1200-1500zł (ja dałem 1900) bo bardzo mi zależało i warto było, a jak sobie przypomnę, że za 970 dałem 1850? Pfffffff - pojechane po całej linii. A jak ktoś mi powie, ze 970 to lepiej grający kloc niż HCA-1000A to obije chyba hehe :D

Pozdrawiam

Melotron Po przesiadce z allusów i tecniksa na karmana i jbla wiadomo,ze jestes zadowqolony, do muzyki elektronicznej nie potrzeba zresztą audiofilskiego sprzetu( harman z pewnościa nie jest audiofilski, a wydaje sie ze stworzony własnie do popu, elektroniki). Założe sie, że kupiłeś ten system bez odsłuchu..( nic dziwnego bo ja tez tak zrobiłem...)

Piotr i widzisz sam napisałes ze harmaś ma bardzo dobry dzwiek, ale nie porównywałes z innymi wzmakami

aha podobał ci sie wolal??? To ciekawe moze posłuchaj Chóru za posrednictwem harmana i czegos innego w podobnej cenie, bedziesz miał jak na dłoni o co biega z wokalem w 970, jest poprostu do dupy...

W obu wypadkach wydaje mi sie ze kazdy po prostu chwali swoje i nie posiada specjalnie wiedzy...

A Master ja za mojego harmana dałem 1970:P Jak go kupiłem to jeszcze był b mało znany...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

JA nie mówię tu ża hk970 nie jest wzmacniaczem. Jest i prezentuje jakiś tam poziom. Kwestia w tym, że większość wzmaków w tej cenie (używek czy też bardziej starych używek) prezentuje nieporównywalnie lepszy poziom.

"Troszka" mnie drażni jak ktoś nic innego nie posłuchał poza tym 970 i w zaparte ciśnie że to najlepsze cacko jakie może być. Sam też przez to przeszedłem. Moje dawniejsze wpisy - świata poza hk970 nie widziałem. Kilka odsłuchów jednak bardzo szybko zmieniło ten stan rzeczy. Nie wierzyłem że coś gra lepiej, znajomy zaproponował mi zmianę na AX900. Ze skrajnym sceptycyzmem zgodziłem się aby mi pożyczył posłuchać. Myślałem sobie - co mi zaszkodzi? Posłucham kilka dni i oddam. A tu taki WAŁ!! Dokładnie po 15 minutach od włączenia tej "padaczki" hk970 był już wystawiony na Allegro.

Teraz wzmak, który posiadam to analogiczna sytuacja. Jednak nie zapłaciłem za niego 2 x 3x więcej niż za 970,

a nawet nie sposób porównać te 2 urządzenia

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I przyznam sie bez bicia ze to ja zainteresowalem Jacka AX 900. Pozyczyl w swoich okolicach bo nie wierzyl a potem juz pakowalem paczke:D Do muzyki jakiej slucha jest zdecydowanie lepsza niz plastikowy HK. A i kasy zaoszczedzil:D

Ja wcale nie sadze ze HK970 to pierwsza liga. Sluchalem sprzetow za powyzej 10kzl (nie wartych tej kasy). Porownywalem HK do np NADa 370, 350, Denona 655. Od nada nie gral lepiej ale tylko ciut gorzej. A nad kosztowal prawie 2 razy wiecej. To co dla Mastera moze byc przepascia dla mnie znaczyc moze niewiele. Poza tym widac ze master podchodzi do tego wszystkiego bardzo emocjonalnie. Zeby po 15min. wystawiac sprzet pod mlotek ? Troche przypomina mi to zachowanie dziecka ktory dostaje nowa zabaweczke, a stara leci w kat. Miales kiedys wpasc z ta Yamaha i powalic na kolana. Podejrzewam ze z grzecznosci powiedzialbym Ci ze jest cos lepiej ale sam nie wiem co. Przepasc okazalaby sie malym rowkiem :)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Piter, byłem z tą jamaszka wtedy, ale nie wyrobiłem się :/ też żałuję bo chętnie bym posłuchał twoich kolumn.

Słuchałem wtedy tej AX900 z tannoy D700. Bylem z nią też u kolegi Gronek z forum. (ma E80 i HK3480). Gdyby miał gotówkę to od razu by kupił. Od mieszka w Poznaniu, może się znacie? Zagadaj z nim co myśli o AX900 i HK3480

Wiem disco ze D655 to cienias. Ale ja tu nie mowie teraz o wydajnosci i duzych mocach tylko o brzmieniu. Zaloze sie ze w slepym tescie mialbys problemy w rozroznieniu go z lepszymi klockami. Upieram sie ze nie bedzie zadnej przepasci i grzech to tak nazywac. Wystarczy mala roznica i tyle. Na forum lubi sie wszystko wyolbrzymiac i ubierac w odpowiednie slowa. Jest tez tendencja ze przed chwila cos gralo cool teraz jest obrzygiwane. Po czasie natomiast oceniajacy zatoczyli w swoich opiniach juz takie kolo ze sami w tym zaczynaja sie gubic i wychodza niezle paradoksy i sprzecznosci ich ocen. To tak ogolnie co o tym wszystkim mysle. Dodam jeszcze ze po co mam szukac dalej innego wzmaka jesli ten daje mi to czego potrzebuje. Master powinien tez otworzyc okno po 15min. i zapodac dlugi lot sowjemu wzmakowi i rozejrzec sie za czym z wyzszej polki co lepiej gra. Widocznie Master nie sluchal jeszcze wystarczajaco duzo naprawde dobrego sprzetu skoro posiada tylko taki tani i o tak odstajacych mozliwosciach jak te z wyzszej polki. Master obuuuudz sie, musimy Ci uswiadomic.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.