Skocz do zawartości
IGNORED

Krakowskie spotkanie słuchawkowe

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam nowy wątek, aby nie mylić krakowskich spotkań i by nikt nie czuł się zagubiony. Tymczasem mamy już narajone następujące słuchawki:

- AKG K-701 od Inżyniera

- Bayerdynamic DT 150 od Lenama

- Bayerdynamic DT 880 od Holdegrona (mam nadzieję, że się odezwie)

- Bayerdynamic DT 990 pro od Josefa

- Sony MDR 5000 od Gelo29

- Grado RS-1 od Ryki

- Sennheiser HD-600 takoż

- Sennheiser HD-650 również

To zapowiada bardzo ciekawe wrażenia i potężny materiał do audiofilskich spekulacji i awantur. Mając taki zasób słuchawek będziemy też potrzebowali trochę do nich wzmacniaczy, bo przecież pozostali nie będą bezczynnie patrzeć, jak jeden słucha. Lenam zgłosił swojego lampowca, a ja zapewniam ASL Twin-Head i Pro-Jecta. Liczę, że Holdegron zjawi się ze swoim wyrobem i oczekuję na inne zgłoszenia.

Do pełni słuchawkowego szczęścia z wysokiej półki brakuje nam tylko AKG K-1000 i Staxów, bo na Audio-Technicę nie mamy co liczyć. Może ktoś zdoła namierzyć te brakujące składniki? Nie wykluczam też innych zgłoszeń.

Pozostaje kwestia miejsca i czasu spotkania. Powiem szczerze; przy takiej ilości słuchawek nawet wobec niewielkiej ilości uczestników (a oczywiście wszyscy są zaproszeni) spotkanie powinno być długie. Inaczej to nie ma sensu. W tej sytuacji Nautilus wydaje się mało prawdopodobny, bo tam chłopaki o 19 lecą z nóg i wątpię, by któryś zechciał z nami siedzieć po godzinach. Niemniej zapytam. Niewykluczone, że Robert ze Studia Pro zechce się raz jeszcze poświęcić. Też zapytam. Spotkanie u mnie jest wykluczone zarówno z racji odległości, jak i innych przyczyn, których nie chcę nagłaśniać, ale które są rzeczywiście poważne i niemożliwe do przewalczenia. Oczekuję przeto propozycji lokalowych. Co do terminu, to sądzę, że wcześniejszy niż piątek nie wchodzi w grę, bo słuchawki AKG i Twin-Head wcześniej do Krakowa nie zawitają. Muszę też zawczasu poprosić Gelo o przysłanie Sony, a to przecież potrwa, chyba że zechce nas osobiście odwiedzić. Byłoby nam miło. Jest jeszcze inna zagwozdka: oczekuję na lampy do T-H, które powinny radykalnie poprawić jego brzmienie. Szkoda by było słuchać go na gorszych, bo takie spotkanie raczej się nieprędko powtórzy.

Zatem zgłaszajcie siebie i swe słuchawkowe precjoza, tudzież ewentualne lokalizacje.

Co do CD-ka, to oczywiście może być mój Cairn, ale rzecz jasna źródeł powinno być tyle, ile wzmaków więc jest nad czym pracować. A teraz Wasza kolej.

https://www.audiostereo.pl/topic/25947-krakowskie-spotkanie-s%C5%82uchawkowe/

Czy codzi o ten piątek i ewentualnie sobota przedłużenie weekendu o te parę dni? bo jak tak to nie mam stuprocentowej pewności co do przyjazdu choć chęci wielkie. ewentualny sprzęt to tylko sr 80 więc raczej kiepsko i nie ma sensu z takimi gigantami porównywać : ) wzmak dopiero w budowie więc też kicha. Ale chciałbym być bo korcą mnie słuchawki lepsze a ten odsłuch to nie lada gratka. tylko że mógłbym wystąpić w roli recenzenta : ) co też ma zalety bo można być bardziej obiektywnym. Lokalem w krakowie nie dysponuje. Chyba że zrobimy odsłuch w poznaniu u mnie wtedy zapraszam : )

Ja oczywiście potwierdzam swój akces w przedsięwzięciu. Co prawda Holdegron to wzmak niskobudżetowy ale ciekawe może być porównanie bezpośrednie z gigantami. Termin oraz miejsce w Krakowie są dla mnie w szerokim marginesie akceptowalne, jadynie 2 i 3 maja mogą być zablokowane.

Re: Piotr Ryka, 24 Kwi 2006, 22:16

>Do pełni słuchawkowego szczęścia z wysokiej półki brakuje nam tylko AKG K-1000 i Staxów

do pełni szczęścia brakuje jeszcze Shure E2 :-)

cenowo może nie jest to ta półka, ale chyba nie o cenę tu chodzi ;-)

a jeśli chodzi o dźwięk to z wymienionych porównywałem z DT-150 i Shure są (na moje ucho) znacząco lepsze.

Ten fakt oraz to że tak daleko (na moje ucho) odstają od AKG K-501 czy Senns HD-580 powoduje, że IMHO konkurencją dla nich mogą być raczej właśnie te słuchawki z wysokiej półki.

pozdr.

graaf

Panowie

Lamp niestety jeszcze nie ma, a AKG kolega Inżynier do warszawskiego oddziału Studia Pro nie dostarczył, czemu oczywiście nie można się dziwić, bo pracuje więc najwcześniej dzisiaj po południu będzie miał możność. Ponieważ mamy już wtorek, a z Warszawy graty idą przeważnie dwa-trzy dni, przeto odsłuch piątkowy lub długo-weekendowy stoi pod dużym znakiem zapytania z przyczyn logistycznych. Proponuję w tej sytuacji uzgodnić jakiś termin w przyszłym tygodniu. Na forum Hi-Fi i Muzyka zgłosił się co prawda potencjalny uczestnik z dużym mieszkaniem w centrum, który wobec lukarowych szykan nie może jeszcze u nas dokonywać wpisów, bo nie przeszedł kwarantanny, ale myślę, że T-H i AKG w tym tygodniu i tak nie dotrą. (Pisz do mnie kolego na mail, adres jest w lukarowym „o mnie”.) To z kolei powinno ucieszyć Cervantesa i Holdegrona, nie wiem jak innych. Co do mnie, to termin jest w zasadzie obojętny, byle nie przeciągać poza przyszły tydzień, bo nie chciał bym przetrzymywać nad miarę słuchawek Inżyniera.

Gelo, mam nadzieję, że nie zdołasz sprzedać Audio Dynamica. Byłby prawdziwą okrasą odsłuchu. Może i jego konstruktor by się z Tobą załapał, chociaż ostatnio wymówił się brakiem czasu. Musimy przy tym pamiętać, że do AD konieczne są kable symetryczne.

Graafie, wybitnych słuchawek jest oczywiście cała jeszcze masa, chociażby Sony Qualia (podobno najszczegółowsze na świecie) i R10 (podobno najwspanialsza średnica), Grado PS-1 (najznakomitszy bas) i cudowne duszniki Sensaphonics, że o Orfeuszu nie wspomnę. Ale o nich możemy sobie chyba tylko pomarzyć.

Tymczasem zwierajmy szyki, niech każdy zadeklaruje szczegółowo, co może przynieść, a wzmaki, kable i źródła są bardzo pożądane, no i ustalajmy miejsce oraz termin.

Mam jeszcze pytanie do Niespokojnego i Korwina – nie dało by się tych obiecanych AKG K-1000 od Was na nasze spotkanie wyczarować? Byłoby fantastycznie.

A może ktoś z szerokiego świata poza Cervantesem i Holdegronem zechce się zjawić i uraczy nas jakąś sprzętową wspaniałością? Dlaczego milczą Staxowcy, tak ich jest mało? A kolega Pastwa ze swoim systemem by się nie pofatygował? Wiem, że to strasznie daleko, ale może jednak.

Ja się dostosuję do terminu.

Oprócz DT880 mogę dostarczyć mojego Holdegrona (choć pewnie polegnie w starciu), i niskobudżetowe źródło, tzn Onkyo DX7211 z moimi modyfikacjami. Można by też przsłuchać kabelki DIY z militarnego kabla (srebrzona miedź).

Holdegronie

Zabierz wszystko, a o "starcie" się nie martw, bo to nie żadne starcie, tylko spotkanie łuchawkowo-wzmacniaczowo-rozpoznawcze. Chodzi wyłącznie o zdobycie rozeznania w materii przedmiotu i by każdy mógł ewentualnie potem wybrać coś dla siebie w świadomy sposób, a nie próbował na ślepo.

Lenamie

Mam nadzieję, że nie pomyliłeś wątków krakowskich. A tak serio, to wydaje mi się, że każdy powinien zabrać ze sobą kilka płyt doskonale sobie znanych i w miarę możności różnorodnych tematycznie, i z tym swoim materiałem odbywać poszczególne sesje w różnych sprzętowych konfigurycjach, bo przecież i tak każdy będzie słuchał w pojedynkę. Ale możemy oczywiście ustalić listę płyt wspólnych dla wszystkich, by móc się dzielić nawzajem wrażeniami. Musi to być duży skład symfoniczny, jakaś kameralistyka, jazz, muzyka rozrywkowa i ostry rock. Ja zabiorę dużo płyt. Z wielkiej symfoniki proponuję "Niedokończoną" Schuberta nagraną w systemie 4D, a z kameralistyki "Wszystkie poranki świata" w znakomitej realizacji. Zabiorę też nieśmiertelny "Kind of Blue", a rocka i rozrywkę pozostawiam innym.

>Piotr Ryka

"Jak spisuje się CD po modernizacji?"

Hm, jak by to ująć... Pomijając perypetie opisane szczegółowo w wątku "Wybuchowe gniazda IEC - mity czy fakty?" (DIY), gra fantastycznie.

zwolennik łagodności

>Piotr Ryka

A jeszcze w sprawie listy kawałków - właśnie proponuję ustalenie WSPÓLNEJ listy odsłuchowej, wydaje mi się, wtedy łatwiej nam będzie dyskutować i oceniać, w końcu nagrania zrealizowane są tak różnie!

zwolennik łagodności

>Piotr Ryka

Generalnie proponuję rzeczy dobrze znane, żeby w miarę możliwości uniknąć, powiedzmy, waloru nowości utworu, który sam przez się miesza w ocenie brzmienia. Dlatego:

"Kind of Blue" to niezły pomysł.

Z kameralistyki np. "Koncerty Brandenburskie", mam fajnie nagrane z Pinnockiem (DG).

Nie wiem, jak dobrze osłuchane są kawałki Marka Knopflera, ale brzmienie Dire Straits jest oczywiste, więc może któraś płytka Knopflera jako rock, powiedzmy ("Shangri La" albo "Sailing to Philadephia"). To przyswoicie zrealizowane płyty.

Czy Gotan Project jest znany? Ich pierwsza płyta jest fajna do odsłuchów, raz puszczałem w Studio Pro i chyba chwyciło. To by było jako "nowe brzmienia".

Miło się porównuje na ładnie nagranej płycie "Di Meola Plays Piazzola" - małe składy akustyczne.

To tak na gorąco, żeby zacząć.

zwolennik łagodności

W kwestii płyt - czy skupiamy się na tym, by były jak najlepiej nagrane? Bo jeśli tak, to mam dwa egzemparze XRCD, a proponowane przeze mnie AliaVox są znakomite jakościowo. Szkoda, że Gelo opchnął swoje "Atomowe serce matki", bo to był unikat.

Ja przecież wiele razy pisałem o tuningu swojego Cairna i T-H. Jak ktoś jest serwisantem drogich klocków i z tego żyje, to raczej nie może sobie pozwolić na ich wybuchy.

Szanowni słuchawkowicze

Z uwagi na wynikłe okoliczności w postaci faktu, że kolega Inżynier dostarczy za chwilę słuchawki do warszawskiego Studia Pro i chciałby je możliwie szybko widzieć u siebie z powrotem, a i mnie byłoby to na rękę, proponuję aby spotkanie odbyło się w ten piątek w Studiu Pro przy Rusznikarskiej 14. Wzmacniacz i AKG powinny tam przybyć najdalej wczesnym popołudniem, a uczestnicy mogliby się schodzić wedle uznania i sobie słuchać. Grado RS-1 mają tam własne, a Robert może da się namówić na przyniesienie swoich AKG K-501. CD i kable jakieś rzecz jasna tam są. Ja bym podjechał około 14-15 lub może trochę później, ale moja wcześniejsza obecność nie jest przecież konieczna.

Czy szanownemu gronu powyższa propozycja odpowiada?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.