Skocz do zawartości
IGNORED

PreAmp symetryczny(/niesymetryczny)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zwarte jest (zworka), zaadresowane też ;) tak jak na rysunku (czerwone kropki), czerwone kreski połączenie do sterownika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cześć, z tego, co wyczytałem to masz płytki drugiej edycji, nie wiem jakie zmiany w niej były ale u mnie w selektorze trochę to inaczej wygląda niż na rysunku który załączyłem wyżej. Mam dwa gniazda I2C i w nich odwrotnie są piny GND i V(krzyżyk). Pinu V nie podłączamy, tylko G SC SD. Proponuje dobrze przestudiować ścieżki na płytce i za co odpowiadają. Zakładam, że części są ok. Może jakieś zdjęcie bliska.

Ja mam takie płytki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-40-100005654 1170301277_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I wszystko jasne PCF8574P różni się od PCF8574AP zakresem adresacji. I prawdopodobnie stąd wynika problem, po prostu sterownik nie widzi selektora. Najgorsze jest to, że w pobliskich sklepach mają tylko wersje AP:(

Po zmianie układu (U2) się okaże, tak to jest jak się nie zwraca uwagę na drobne różnice "literowe" - a mówią, że od przybytku głowa nie boli;)

Dzikoosek - nie otrzymałem jeszcze wszystkich potwierdzeń, brakuje mi jeszcze dwóch. Jednak produkcja rusza na początku przyszłego tygodnia i płytki będą za jakieś 2-3 tygodnie. Do poniedziałku czekam jeszcze na potwierdzenia.

Pozdr.

• 4 tygodnie później...

Witam po dłuższej przerwie. Chciałem poinformować, że płytki jak i inne elementy już mam, także do końca tygodnia przesyłki zostaną wysłane. Tylko kolory coś pomieszali, gdyż wszystkie miały być niebieskie a jakie są, widać poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomo6 - niestety całego kompletu już nie mam. Zostało mi jeszcze kilka płytek pod PGA/OPA i selektor, płytek pod uC już nie mam.

nowy11 - tak, sterownik ma menu konfiguracyjne, w którym to jest się m.in. pozycja odpowiadająca za uczenie się kodów pilota zgodnego ze standardem RC5.

>msfalcon

Przy poprzedniej edycji płytek radziłeś stososwać rezystory przy OPA1632 10k/1k (lub 100k/10k) czyli wzmocnienie było 10. Obecnie proponujesz wzmocnienie równe 2.

Czym podyktowana jest zmiana wzmocnienia?

jarekt - zmiana ta podyktowana jest tylko uniwersalnością. Powoduje ona rozszerzenie tolerancji na wartość wejściowego napięcia, gdyż jak się okazuje niektóre źródła podają sygnał sporo wyższy niż standardowe 0dBv, a ponieważ jest to w pełni aktywny tor, można go wówczas przesterować. Zmiana ta ma na celu temu zapobiec rozszerzając zakres napięć wejściowych do ok. 9V - tak by była pewność, że nie trafimy na źródło potrafiące go przesterować. Może trochę zbyt asekuracyjnie dobrałem aktualne wzmocnienie, ale lepiej dmuchnąć na zimne:). Aha, jeślibyś chciał dokonać tej zmiany we wcześniejszej wersji preampa, to wystarczy zmienić te rezystory po czym wyrównać poziom 0dB poprzez wejście do menu konfiguracyjnego->INNE->PW-DB/2->12.

>>> msfalcon

Witam, mam pytanie dotyczące wyświetlacza. Znalazłem pasujący do mojego wzmacniacza, ale chciałbym się upewnić, czy ten duży wyświetlacz będzie prawidłowo obsługiwany przez sterownik.

Link do aukcji allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czedar6 - na aukcji masz kartę katalogową wyświetlacza z opisanymi wyprowadzeniami. Na schemacie uC także są opisane, więc wystarczy je porównać i odpowiednio połączyć. O ile dobrze pamiętam, to po prostu 1 i 2 na wyświetlaczu przesuwa się na 15,16 na sterowniku a reszta przesuwa się w dół o 2 pozycje (3w->1s, 4w->2s, 5w->3s...).

msfalcon płytki jak i elementy dotarły, a lutowanie ich to czysta przyjemność. Czekam tylko za elementami do części analogowej DACa i zdam relacje w temacie. A teraz mam prośbę. Możesz wrzucić aktualnej dokumentacji Preampu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.