Skocz do zawartości
IGNORED

Krzysztof Herdzin-Almost After

Luc

Rekomendowane odpowiedzi

andrea29-> przeczytałem Twoją recenzję...

To, co piszesz, że słychać atmosferę panującą w 3 rzedzie słuchaczy, ze wszystkie instrumenty brzmią naturalnie...Wygląda to podobnie na płycie Almost After, z tym że tam sala była pusta(ale słychać rozmowy realizatorów!!!) Oczywiście należy pamiętać, ze nagranie jako dzieło fonograficzne nie musi operować dosłownoscią. Wbrew temu co się masowo uważa, nie chodzi tylko o uzyskanie w domu brzmienia identycznego z tym co słyszymy podczas koncertu w sali, wszystko jest zależne od przyjętych założeń wyrazowych. Nagranie muzyczne nie jest (przynajmniej zawsze) tylko rejestracją. Przez zastosowanie odpowiednich

koncepcji, w słuchaczu można wywołać te a nie inne odczucia, definiuje to poniekoad narracje całego nagrania. Najwięcej w tym zakresie ma do powiedzenia operowanie przestrzenią i przestrzennością dzwięku oraz dynamiką, wprowadzanie pewnych "subiektywnych" efektów, które wpływają na podświadomy odbiór atmosfery dzwiękowej (i nie tylko)

Można założyć np że nagranie będzie abstrakcyjne, podczas gdy treść muzyczna będzie zupełnie oczywista i klarowna,

W Almost After i jemu podobnych produkcjach chodzi jak sądze o uchwycenie atmosfery (nie tylko akustycznej) danego miejsca, które z kolei definiuje poniekąd charakter wykonywanej muzyki

Nawiasem mowiąc, wraz z najnowszym numerem "hifi i muzyka" ukaze się płyta testowa nagrana m.inn w studio S1 Polskiego Radia przez Mieczkowskiego według podobnych załozen "naturalności" dzwięku jak w przypadku Almost After i innych mu podobnych. moze byc ciekawie

Mam plytke w domciu ... wlasnie slucham

Piano jest naprawde dobrze nagrane, wogole calosc jest bardzo dobra.

Slychac wszytko ... podloge, stolki, "gaz w fortepianie"

Chcialbym jej posluchac nagranej w studio ... wtedy instrumenty sa blizej

i nie traca ... energii na sale :)

Jak poslucham dluzej cos napisze wiecej ....

=>ŁukaszB

Slucham juz 5 raz albo nie umiem sie skupic, albo jak zawsze

dobre plyty pozniej do mnie trafia ...

Narazie nie ma to kopa dla mnie

Jak to powiedzial maleo "nie ma transowego grania" jak na Changeless

Slucham podoba sie, ale mnie nie lapie jakos ... moze brak takiego

grania jak u innych pianistow, ktorych lubie no i nie ma

mmmm .... uuu .... eeee

=> ŁukaszB

Nie o to chodzi czy lepszy czy gorszy ... bo ja np nagrania

J.Mencel potrafie wyzej ocenic niz Jarreta czy Corei czy innych

Ja lubie piano moze takie rythmblues'owe albo sam nie wiem.

Ale bardzo zalezy mi na dalszej rozmowie ... bo sam chce sie uczyc

a tu nawet ... encyklopiedia Jazzu w dodruku :(

Ja odlatuje zawsze jak jestem na koncercie SAT

i jak Marcin Wasilewski zlapie faze i sobie pozwala na wycieczki

to po koncercie we mnie ciagle gra ze kilka godzin :)

SAT - Simple Acoustic Trio

Chlopaki tzn 2 z Koszalina ze szkoly muzycznej

Teraz juz Stanko sie nimi zajmuje ;)

U mnie na słabym sprzęcie fortepian na tej płycie jest zamulony w przejśclu do najwyzszego rejestru a poszczegolne dzwieki w akordach nie są jednakowo slyszalne. Momentami pojawia się lekkie "pywanie"

=> PauluS

Czemu takie domysly od razu ...

Czy znam osobiscie - nie.

Moze po koncertcie jakas gadka byla ale wiadomo jak jest.

Ale dalbym se reke odciac, ze Slawka Kurkiewicza skas znam

... moze wspolne przedszkole ;)

Albo sie myle ....

No wezmy np. nagrania pianisty Murray Perahia (Sony), wspolczesne, sa nagrane z mocnym poglosem, dzwiek rozbrzmiewa i trudno sie nie wsluchiwac w ten dzwiek zwlaszcza ze Perahia lubi rokleic nutke i palec przytrzyma....Kompletnie mi to nie odpowiada....Dzwiek albo jest albo go nie ma, po co tu echo.

Wybacznie, moze nie do konca w temacie sobie ponarzekam, ale te nagrania Sony - to jakies nieporozumienie. Majac nagrany fortepian z utworami Satie'go mialem dodatkowa perkusje w postaci "rytmicznego" pedalu. Satie z sekcja rytmiczna ;-)

Dzisiaj udalo mi sie zdobyc ta plyte. Po krotkim przesluchaniu musze powiedziec ze faktycznie dobrze zrelaizowana. Podoba mi sie jak uderzaja paleczki o paleczki..:) Ale musze jeszcze dokladnie przesluchac zeby wyszukac te wszystkie smaczki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.