Skocz do zawartości
IGNORED

Mycie płyt CD

Frank

Rekomendowane odpowiedzi

-->Frank

Chyba znalazłem coś, czym być może będziesz zainteresowany. Miałem jednak jakieś problemy z wklejeniem linku, więc wysłałem Ci na adres skrzynki zamieszczony w "o mnie". Tylko, że to cudo kosztuje zaledwie 31 zł. Nie wiem, czy to nie będzie jak dla Ciebie za mało :o)

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Teo, 4 Maj 2006, 22:47

....Efektem "wyczyszczenia" CD ściereczką na sucho są zauwazalne gołym okiem rysy i zmatowienia....

Tia , jeśli użyjesz miękkiej flaneli , napewno zarysujesz pcv , napewno....

Chociaż z twoją gracją :)

greg_04

Dzięki,zle tak znowu to ustrojstwo to nie wygląda,a cena 31pln nie jest wysoka.

Jeszcze trochę szukam po necie,ale wybór gorzej niż ubogi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No właśnie nie jest i w tym chyba problem...

Myślę, że dla niejednego Audiofia cena zaledwie 31 zł może być po prostu zbyt niska :o)

Owocnego poszukiwania. Jak znajdziesz coś extra, to daj znać. Może też kupię ;o)

Pozdrawiam.

Panowie - niezależnie, na sucho czy na mokro, płyty czyścić należy "po promieniu", w poprzek ścieżek. Wszelkiego rodzaju myjki szorują natomiast wzdłuż ścieżki, co je po prostu dyskwalifikuje. Ewentualna rysa robiąca małą przerwę w wielu przebiegach spirali jest do przeżycia, ale taka niszcząca pewien odcinek ścieżki będzie zazwyczaj słyszalna. Co jest złego w wodzie z mydłem, mógłby mi ktoś wyjaśnić? ;)

jacch

>Tia , jeśli użyjesz miękkiej flaneli , napewno zarysujesz pcv , napewno....

Wyświń płytę lepkimi paluszkami, wyczyść flanelą na sucho, obejrzyj płytę. Jeśli nie zauważysz rys, spraw sobie okulary. Proste.

BTW, "na pewno" pisze się oddzielnie. Obiecywałeś swego czasu kupno słownika - za drogi był? ;-p

Teo-"Wszelkiego rodzaju myjki szorują natomiast wzdłuż ścieżki, co je po prostu dyskwalifikuje. Ewentualna rysa robiąca małą przerwę w wielu przebiegach".

Żadne z zamieszczonych myjek nie czyszczą wzdłuż ścieżek,popatrz dokładnie na ich konstrukcję.

" Ale jeśli płyta ogólnie jest tak brudna, że trzeba użyć wody z mydłem (ja używam mydła w płynie) - wówczas delikatnie przemyć i osuszyć miekką szmatką"

jestem widac mało rozgarniety zatem od czego płyta ma być tak brudna?? w zupie się kąpała czy jak?

Gość

(Konto usunięte)

Teo, 5 Maj 2006, 19:47

...Wyświń płytę lepkimi paluszkami....

Jak ty tak traktujesz płyty to chciałbym wiedzieć jak twoje mieszkanie wygląda :)

Zresztą o czym ja tu pisze----- (Zwykłe/najczęsciej spotykane zabrudzenia tzn. kurz i odciski palców) ---i z kim dyskutuje Panie - JA ZAWSZE MAM RACJE:)))

-->Teo

Co jest złego w myciu wodą z mydłem?

Ja dla przykładu zraziłem się do czyszczenia na mokro (bieżąca woda+delikatne mydełko) po tym jak po takiej operacji stwierdziłem, że jedna z płyt (ta właśnie myta) nieco różni się intensywnoscią barw od drugiej na oko identycznej pochodzących z 2-płytowego wydawnictwa "The Chicago Story:Complete Greatest Hits". Może jeszcze dodam, że jest to orginalne wydawnictwo nie żaden pirat, zakupione w Merlinie. Osobiście nie zmieniam płyt podczas jedzenia pizzy, ale podczas wkładania jej do pudełka- różnie bywa- wypadła mi na wykładzinę. Toteż postanowiłem ją przepłukać pod bieżącą wodą. Dodam jeszcze, że osuszałem ją 10-letnim, spranym T-shirtem a nie drobnoziarnistym papierem ściernym :o). Po włożeniu jej do odtwarzacza, specjalnej różnicy w brzmieniu nie zauważyłem ale sam fakt, że nadruk na jednej z nich jest mniej intensywny i bardziej matowy- wkurza mnie.

greg_04, 6 Maj 2006, 08:37

Te drugą płytę z albumu też umyj - tak dla zasadzy będa równo zmatowione... A jesli to przeszkadza to walnij obie woskiem w spryu do karoserii samochodowych... Albo bezbarwnym lakierem - i sie będą świeciły jak psu jajca...

Audiofile to jednak mają problemy :)))

jacch:

Jak widzę, argumenty ci się skończyły - wróć, jak zrobisz kilka eksperymentów z płytami CD.

> chciałbym wiedzieć jak twoje mieszkanie wygląda :)

Wierzę, że chciałbyś, ale się nie dowiesz - musi ci wystarczyć mały teaser zamieszczony w wątku "Nasze ustroje". Co do reszty, skazany będziesz na domysły ;-p

Frank:

>Żadne z zamieszczonych myjek nie czyszczą wzdłuż ścieżek,popatrz dokładnie na ich konstrukcję.

Masz rację, odwołuję zarzut wobec przynajmniej jednej myjki z pierwszego wpisu ;) Wciąż nie wiem jednak, dlaczego nie woda z mydłem (lub innym delikatnym środkiem czyszczącym)?

• 1 rok później...

Ukryta Zawartość

Jak widzimy w Polsce taniej !

Ukryta Zawartość

1)płyty nie są z PCV (polichlorek winylu) tylko z PC (polycarbonate = poliwęglan).

2)nie trzeba trzymac CDplayera nad patelnia z kotletami - wystarczy mieć kuchnie połączoną z "salonem" i nie uzywać wyciągu z wywiewem na zewnatrz.

3)samemu CDplayerowi szkodzi nawet delikatny osad od palenia papierosów. myślę, że płycie też nie pomaga

4)czytanie CD nie jest procesem albo - albo : albo czyta albo nie czyta. Czytanie transitions land/pit i vice versa może byc mocno zakłócone a "muza" będzie grać. Ale wreszcie i głuchy usłyszy, ze coś nie tak jeśli liczba tych złych odczytów będzie za duża.

A swoja droga pamiętam pewna amerykańska reklamę, w której pajac typu ludzik Mr Muscle skakał butami po płytce a nastepnie jej słuchał. Są tacy co by swoje płyty myli w chemikaliach i tacy co wierzą takim reklamom. I jeszcze: niektóre uszkodzenia płytek mozna naprawiać, było o tym na forum. W mojej dzielnicy ktos prowadził jakiś czas Klinikę płytek CD. Oczywiście zwinął interes z braku klientów.

• 1 rok później...

Ktos używa tego ?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-54-100002806 1211218125_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.