Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra GS 434 a podłączenia do wieży

m_i-k_i

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wyszukałem kiedyś w piwnicy stary gramofon Unitra GS434 "Bernard" oraz wzmacniacz, też Unitry, Tosca 303. Kiedyś już próbowałem go uruchomić, dokupiłem wkładkę i działał. Nie mam jednak do niego głośników więc dotychczas słuchałem na słuchawkach.Ostatnio jednak wymyśliłem, żeby zamiast kupować głośniki podłączyć Bernarda pod wieżę.

Problem w tym, że nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, co do czego podłączyć, jakim kabelkiem i czy wogóle to jest możliwe.

Jeśli to coś da to podaję to co mogłem znaleźć w instrukcji i "na oko". Nie jest to może przedstawione zbyt fachowo ale starałem się jak mogłem (nigdy tym się nie zajmowałem).

Posiadam wieżę Sony CMT-DV2D

Głośniki od wieży mają przewody bez końcówek, podłączane na zaciskach.

Są wolne gniazda. Tak je nazywają w instrukcji:

"gniazdo Digital Out Optical - cyfrowy przewód optyczny (kwadratowy), użyj go aby podłączyć wzmacniacz, rekorder MD lub DAT"

i

"gniazda TV in L/R - użyj je aby podłączyć komponent analogowy, np. TV, magnetowid, itp." (takie wystające w kształcie walca)

Tyle o wieży. Wzmacniacz mam nadzieję, że większość osób zna ale na wszelki wypadek też powiem co tam widzę.

Są trzy gniazda na anteny: FM 300 ohmów, FM 75 ohmów oraz AM

Dwa gniazda "Wejście": gramofon i magnetofon (takie wejście to się chyba DIN nazywa??)

Dwa gniazda "Wyjście 8 ohmów": prawy i lewy

Czy dałoby się to ze sobą jakoś złączyć? A może lepsze będą jakieś inne głośniki, które mogę mieć w wcale nie-audiofilskim domu (np. głośniki od komp)?

Niestety bezpośredno podłączenie do wieży nie da efektu do sluchania. Wejscie w wieży jest dla innego poziomu sygnału.niż ten wychodzący z wkładki. Dwa rozwiązania w tym zakresie.Użyć Toscy jako przedwzmacniacza lub wykorzystać głosniki z wieży do wzmacnaicza toscy , o ile pasuja imopedancją .Choś o efekcie trudno mówić nie słuchając.Ale to nie może brzmieć dobrze, gdy komponenty z róznej epoki;-).Wyjście trzecie i najbardziej optymalne zakup dodartkowego preampa z własnym zasilaniem.np z all..gro

Jednak pomimo różnicy epok chciałbym zobaczyć jak działają rozwiązania inne niż zakup nowych głośników (problemem są pieniądze ale również miejsce :( - małe mieszkanie).

Prosiłbym więc o jakieś bliższe informacje tych rozwiązaniach, np. czy w obu przypadkach będę mógł używać i wieży i gramofonu na tych samych głośnikach (bo o to mi między innymi chodzi), czy wiąże się to z dużymi przeróbkami, nakładami oraz wiedzą techniczną, itp.

A może lepiej by było podłączyć gramofon (albo Tosce) do głośników komputerowych???

Na głośnikach jest: "impendance 6 ohmów".

W takim przypadku gdy impedancja głosników jest mniejsza od tej na wyjściu wzmacniacza, grozi to uszkodzeniem tego ostatniego. A więc dalsze rozważania są strata czasu.

Po pierwsze dopasuj głosniki do wyjścia wzmacniacza. Zarówno tosca jak i Sony maja po 8 Ohm.a więc róznica 2 ohm grozi popaleniem koncowki mocy we wzmacnaczu.Pozostałe rozwiazanie podałem wcześniej.Tosca jako preamp i jej wyjście liniowe do wejścia VCR /MAG/aux w sprzęcie sony

To ja mam jeszcze jedno pytanie.

Co to jest wejście MAG?? Szukałem w necie i tutaj w wyszukiwarce i nie mogę znaleźć.

To może też przy okazji spytam się czy da się w domowych warunkach zlikwidować "falowanie" talerza, na którym stawiam płytę??

Miki

Oczywiście że błąd nie MAG a gniazdo TAPE lub inne o podobnym poziomie syg wejściowego. A co do talerza to spróbuj ustawić go na innym miejscu podtalerzyka(obróć kątowo)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.