Skocz do zawartości
IGNORED

Oscyloskop cyfrowy - jak zgrać dane...

josef

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie spora część DIY-owców ma oscyloskopy lub ma z nimi styczność w pracy więc jest szansa, że ktoś mi pomoże gdyż manuala czy serwisówki do niego nie mam...

mam philipsa PM 3315 i jest to cyfrówka tyle tylko, że z tradycyjnym ekranem CRT - z tyłu jest port równoległy, przez który zapewne można zgrywać dane z pomiarów - pytanie tylko czy jest potrzeby do tego specjalny soft (ma ktoś?) czy jest to jakiś standardowy prosty protokół (wtedy sam sobie napisze aplikacje)?

https://www.audiostereo.pl/topic/26167-oscyloskop-cyfrowy-jak-zgra%C4%87-dane/

cholera wie - nie chce wpinać nic na pałe (zresztą nie mam drukarki w domu :) ) - ale z drugiej strony da sie kontrolować oscyloskop z zewnątrz - więc ten port i tak ma więcej funkcji

jak lpt to latwo sprawdzic poziomy napiec. Wedlug mnie to jest zlacze wywalajace info w jakims prostym kodzie bcd? i to wszystko. Dopiero uklad pobierajacy te dane moze cos z nimi zrobic.

jak da sie kontrolowac oscyloskop z zewnatrz to moze jest to interfejs równoległy IEC-625

Zapoczatkowala go firma HP. Nazywal sie na poczatku HPIB. Potem byl rozwijany i obecnie znane nazwy to:

IEEE 488.2 i IEC-625.

Magistrala ma 16 linii, 8 do przesyłania bajtow danych i 8 do sterowania i kontroli przyrzadu. To chyba jeden z najpopularniejszych obecnie.

wróciłem do domu to strzeliłem fotki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-29-100002167 1170292004_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piekna maszyna!

to zlacze wystawia dane pod wplywek kloaka ale co i jak? napewno latwo to rozpoznac co z czym pewnie jakiies ttl na wyjsciu a te juz latwo rozpisac. Dane wyskocza na stykach po podaniu zegara. Pewnie bedzie to jakis ciag danych. Szukaj serv. do tego modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.