Skocz do zawartości
IGNORED

Hk avr 4550 vs Yamaha 457

rafskix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jestem obecnie posiadaczem w/w amplitunera Yamahy.Jestem z niego zadowolony jesli chodzi o kino ale w stereo gra moim zdaniem nieciekawie.Srednica i przestrzennosc sa nawet ok ale juz wysokie sa niezbyt wyraziste i czyste a bas choc slyszalny jest jakis bez kopa i dynamiki,wydaje sie sztuczny jak z suba z kd za 500 zl.Nie jest to wina kolumn bo sprawdzalem go z roznymi.Porownywalem go z Technicsem SA DA 15 i bylo to jak niebo i ziemia na korzysc technicsa.Mam obecnie mozliwosc kupna Hk 4550 za 1900zl.Czy oplaca mi sie przesiadka z Yamahy na ten amplituner i czy posiada on dynamiczny bas i czysta gore?Z gory dziekuje za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/26256-hk-avr-4550-vs-yamaha-457/

Dzieki za odpowiedz.Mysle ze po odsluchu zdecyduje sie na zmiane.Jesli tylko wysokie beda powiedzmy "dobre" a skoro mowisz ze to inna klasa to sadze ze beda.Chyba wszystko jest lepsze od wysokich tej Yamahy.Mialem kiedys Pioneera Vsx 607-stary amplituner z dolby pro logic i B&W 602 i wysokie to nie bylo moze mistrzostwo swiata ale o niebo lepsze niz prezentuje ta Yamaha.A bas byl super.Troche sie pastwie nad Yamaha ale to po to aby odstraszyc ewentualnych nabywcow :) Zaluje ze jej nie posluchalem przed zakupem tylko zaufalem znanej marce i ocenach w prasie.Moje cd to Pioneer PD-s 504 a kolumn na razie szukam-mysle ze beda to Dali blue 6006

zanim zdecydyjesz się na zamianę posłuchaj Dali z Yamahą. Co do nowych wytworów Yamahy, (nie kupił bym, wolał bym coś ze starszych modeli) średnio mi się nie podobają, ponieważ do starszych deko brakuje im pod względem brzmienia, mocy, wykonania... Słuchałem Dali 505 ze starszym modelem Yamahy i bas ma świetny wykop nawet przy niskich poziomach głośności. A co do HK... nie podpowiem czy to lepszy wybór, ponieważ po odsłuchach z JBL jakoś się zniechęciłem... ale może to wina kolumn była...

pzdr

123... test

Hm,po przemysleniu sprawy wydaje mi sie ze sam jestem sobie winien ze musze teraz kombinowac zamiast z przyjemnoscia sluchac nowego sprzetu.-amplituner 6.1 ktory nowy kosztuje 1100 zl widocznie nie moze prezentowac pewnego poziomu-nawet minimalnego dla sprzetu hi-fi.Piszesz ze slyszales dali ze starszym modelem Yamahy-jakim?I jesli wiesz ile kosztowal gdy byl nowy?Niby w katalogu Yamahy wszystkie modele amplitunerow bez wzgledu na cene maja te same dane techniczne poza moca i iloscia kanalow ale mysle ze to bzdura :) Ta Yamahe przesluchiwalem juz z B&W 603s3,602s3,TannoyM1 i ona po prostu nie gra-myslisz ze z dali byloby lepiej?Kolumn JBL nigdy nie sluchalem wiec nie wiem czy wina kolumn.Pozdrawiam :)

Słuchałem ich z RXV-495RDS (moim starym - aktualnie czeka na nowego właścicela :-)). Jest to model z 99/00r a jako nowy kosztował wtedy 2000-2100 w zależności kto sprzedawał. Różni się deko elektroniką i konstrukcyjnie, ma wyjście monitorowane(możliwość podłączenia EQ), regulacje basu i wysokich działają w efektach KD :-) (nowe tego nie mają). Bardziej wydajne zasilanie i wogóle parę kg więcej waży niż nowe, oczywiście z tej samej półki. Nowe amplitunery są bardziej projektowane przez "księgowych", muszą być tanie i mieć full wypas jeżeli chodzi o dekodery, a to jak grają to już sprawa drugorzędna (tańsze komponenty...minimalizacja kosztów). Dźwięk w KD nie stawia takich wymagań jak w stereo.

Ale nie wzięli pod uwagę, że ucho bardzie wymagające będzie niezadowolone... i stereo też będzie słuchało.

RXV495RDS zamieniłem na RXV1300RDS (model bodajże z 2003r - jeszcze "księgowi nie mieli takiego wpływu na projektowanie), potrzebowałem większej ilości wejść/wyjść i żeby równie dobrze grało, mogłem spokojnie za tą kase kupić coś z nowych z wyższej półki, ale jak posłuchałem to... ręcę mi opadły, bo mój stary lepiej grał i zdecydowałem się na rxv1300 bo grał jeszcze lepiej :-)

ps.

znajomy ponad rok temu kupił RXV450 (nówkę) przytargał go do mnie na porównanie z 495 i szczęka mu opadła, gdy usłyszał jak stary wymiata w porównaniu z jego nowym. Zwłaszcza w stereo, w KD musiałem gałki basów i sopranów wyzerować (jego nie miał tej regulacji, nie działała) - poza większym zapasem mocy (495) i nie rozłączniem się przy gałce głośniści około godz 12 i spłaszczeniem dzwięku w 450 nie było aż tak źle :-D. (z deko podkręconymi basami i wysokimi to dopiero była jazda - wrażenie jakby grały sprzęty zupełnie z innych pólek cenowych na korzyść 495). Jakieś pół roku temu sprzedał 450 i kupił Yamahe używaną na rynku wtórnym (allegro:-)) i teraz wie że mu gra :-)

Co do kolumn Dali uważam że bardzo dobrze współgrają z Yamahą (Yamaha ma bardzo dobry, solidny fundament basowy i dobrze dobrane kolumny świetnie to potrafią zagrać), u mnie współgra to akurat z modelem 470 i suba mogłem sobie spokojnie darować (takie ciśnieni potrafią wyprodukować :-D), no chyba że lokum będę miał powyżej 30m^2 :-). Co do 505 grają może nie tak jak 470 (deko inny przedział), ale co mnie zaskoczyło to to że właśnie przy niskich natężeniach głośności nie grało to jak tranzystorowe radyjko (mam na myśli bas) a im głośniej tym większy wykop miał bas (i to z tych najniższych partii :-)) - zero buczenia czy rozwlekania, pomimo że kolumny kilkakrotnie tańsze od 470. Co do wysokich i średnich tonów w Dali - nie świdrują, nie męczą - bardzo fajnie komponują się z resztą pasma.

pzdr

123... test

Mysle ze masz racje jesli chodzi 0 nowe amplitunery i nie tylko.Mozna zapomniec o kupowaniu czegokolwiek nowego ponizej 2000 zl.Sprzet robi sie coraz tanszy ale nie trzyma juz klasy.Amplitunery maja coraz wiecej kanalow a ceny spadaja.Niestety nie ma cudow-kosztem jakosci.Widze ze jesli chodzi o Yamahe to dobrze sie orientujesz.Utwierdziles mnie w przekonaniu ze musze ja zmienic.Przeslucham na razie 2 amplitunery-ww HK i Panasonic HE 200-200 na pewno ale czy HE to nie jestem pewien.To najwyzszy model Panasonica juz nie produkowany ale jest w jednym sklepie przeceniony z 2600 na 1600zl.Wiem jakie opinie ma na forum ta firma ale sluchalem Technics SA DA 15 i uwazam ze gra bardzo dobrze.Ktory zagra lepiej ten kupie.Jesli faktycznie Dali 505 graja dobrze to mysle ze 606 zagraja lepiej-podobno maja lepsza kontrole basu.Slyszalem juz wiele pozytywnych opinii o tych kolumnach.Ale kolumny zostawiam na pozniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.