Skocz do zawartości
IGNORED

Przestrzeń wokół kolumn, a scena?

WaWrzOL

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieją jakieś prawidłą, które mówiły by jak daleko od siebie muszą być rozstawione kolumny, aby zbdować dobrą scene? Umiejsciowienie w pewnej odległości od ścian (zewnętrzne krawędzie kolumn) ma też jakiś wpływ na budowanie sceny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz wszystko zobrazowane.

Polecam takze puscic wzorzec smpte

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tak dlugo regulowac kolumnami, aby sygnal znalazl sie idealnie posrodku. Zarowno wszerz i wzdluz.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na na tonsilach 2 droznych bez BR -od tylnej sciany ok 60 cm boczki od sciany ok 50 kolumny od siebie ok 4 m kolumny skierowane do miejsca gdzie siedze frontem wiec sa lekko przesuniete wzgledem scian, wokal znajduje sie idealnie po srodku a dokladnie w szafie ;) bo tam mam szafe i regał a kolumnienki sa na bokach tego regału . a i stoja na wysokosci ok 70 cm od podlogi.

Prawidla prawidlami ale trzeba po prostu eksperymentowac. Oczywiscie, sa pewne zasady i wstepne zalozenia - jak na linku do Audio Physic - ale pozniej juz wlasna inwencja i cierpliwosc. Ale warto!

Dobre zgranie ustawienia z pokojem to gwarancja sukcesu co do wrazen trojwymiarowych. Jak sie juz trafi na dobry punkt to warto zapamietac i tak trzymac. Nawet jezeli ktoregos dnia bedziemy zmeczeni czy plyta marna to nie warto dalej latac po pokoju z kolumnami czy fotelem ale trzymac sie swego. Obrazek 3D powroci.

pzdrw

soso

Kilka zasad, ktore ja stosuje:

1. Odleglosc punktu odlsuchowego jest wieksza od bazy (odleglosci kolumn od siebie) - w moim przypadku jest to ok.15-1.7 bazy.

2. Kolumny odstawiam dosc daleko od tylnej sciany (u mnie jest to ok. 1.2 m), co dosc dobrze pozwala uniknac podbicia basu.

3. Kolumny ustawiam tak, zeby ich polozenie wzgledem plaszczyzny symetrii pokoju bylo symetryczne (tzn. zeby staly w jednakowej odleglosci od bocznych scian).

4. Odlegosc od bocznych scian i dogiecie kolumn do srodka staram sie dobrac tak, zeby miec wlasciwy ksztalt sceny.

Wlasciwy ksztalt sceny to wg mnie elipsa miedzy kolumnami albo lepiej nerka, delikatnie wklesla w strone sciany. Na poprawnych realizacjach np. orkiestrowych poszczegolne sekcje powinny po prostu byc slyszalne ze swoich miejsc zarowno wzdluz szerokosci jak i glebokosci sceny. Efekt 'wypchniecia' srodka do przodu ('nerka' wygieta w strone sluchacza :-)) jest IMO niewlasciwy.

Pozdrawiam.

Desant temat umieściłem tutaj odrazu, ponieważ zastanawiające było to dlaczego ten temat nie przewinął się przez inne działy :)

qb_1 Twoje wypracowane doświadczalnie warunki rozmieszczenia zestawów głośnikowych pokrywają się z teorią z jaką miałem kontakt (link od piotrmos, google + "Setting up Loudspeakers in a Room").

Otóz temat powstał z obawy o to że moje monitory po przeniesieniu do nowego lokum o wymiarach 3m x 4,5m i wysokości 2,2m mogą zacząć emitować płaski dźwięk. Ubaw jeszcze nie rozwiałem...

Ja w tej chwili mam tak:

Baza - 2.80 m.

Od sciany tylnej tylu kolumn - 70 cm czyli przod kolumn 1.15 m od sciany tylnej

Od scian bocznych po 1.5 m

Siedze od kolumn 2.20 od frontu kazdej z nich.

Kolumny - osie lekko nachylone do mnie.

Dobrze sprawdza sie takze u mnie mala baza - np. jakies 2 m i ja siedzacy dosc daleko od kolumn, np. jakies 3m.

Przysuwanie kolumn do sciany tylnej w moim przypadku zbyt podbija bas czego nie cierpie.

Niektore kolumny sa zaskakujaco wrazliwe na nawek kilkucentymetrowe przesuniecia. Glownie wychodzenie sceny poza baze kolumn jest zalezne od tych wlasnie cm-ow.

pzdrw

soso

pzdrw

soso

-> WawRzol

A co to za monitory jesli mozna wiedziec. Pomieszczenie ma 15 m, wiec porzadne monitory powinny sie wyrobic. Dodatkowo dosc niski sufit obniza kubature, co moze im pomoc. Nie obawialbym sie plaskiego dzwieku tylko przesuniecia rownowagi tonalnej w gore (mniej basu). Jesli tak, to pierwsza rzecza jaka mozesz zrobic jest przysuniecie kolumn do tylnej sciany. Jesli posiadasz Spendor'y 1/2 lub 2/3 to pewnie tak bedziesz musial postapic :-)

Pozdr.

Moje, lekko ostatnio zmodyfikowane. Asymetria ustawienia kolumn wzgledem scian bocznych dobrana empirycznie pod stropodach, wyznaczajacy srednia wysokosc pomieszczenia na ok. 2m. Przykry niedobor czestotliwosci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wawrzol

wydawało mi się, że widziałem ten wątek wcześniej na stereo. być może po prostu byłem pijany ;)

a jeśli chodzi o ustawienie, to tak jak napisał soso - eksperymenty i tyle. nie dowiesz się dopóki nie sprawdzisz. warto próbować ustawienia na obu ścianach - ja np. optymalne ustawienie uzyskałem olewając zasadę, że kolumny powinny mieć miejsce po bokach - stoją tuż przy ścianie i jest lepiej niż wcześniej, z pólmetrowym odstępem po obu stronach. scena się zrobiła bardziej przejrzysta i wiarygodna, oczywiście szersza, ucierpiało trochę oderwanie dżwięku od głośników - ale ściany nie zburzę bo podpiera sufit :]

no i oczywiście różne kolumny są w rózny sposób podatne na kilkucentymetrowe ruchy, kąt skierowania etc. a czasem, na dodatek :) jedne nagrania brzmią lepiej w takim ustawieniu, a inne w innym. ile razy marzyłem, żeby móc siedzieć w jednym miejscu i w trakcie słuchania zdalnie przesuwać kolumny o parę cm w lewo, albo do tyłu i mieć porównanie ... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.