Skocz do zawartości
IGNORED

Brahms koncert skrz. D-dur

bosz

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam wykonanie Haifetza i Chicago Symphony pod Rainerem(RCA). Słuchałem jej kiedyś na kaseciaku i była to wersja mono. Ale ostanio kupiłem sobie płytę Van Cliburna z serii Living Stereo i w reklamówce innych pozycji z tej serii jest jakieś nagranie Haifetz/Rainer + Chicago Sym. Wszystkie inne wykonania wypadały przy tej interpretacji bladziutko. Teraz na CD słucham wersji DG z Kremerem pod dyrekcją Bernsteina(orkiestry nie pamiętam, chyba wiedeńczycy) - jest dobrze, ale nie tak jak w wypadku Haifetza

Witam

koncert Brahmsa jest dosc bogato reprezentowany na plytach.

Warte uwagi sa:

1. Heifetz/ Reiner - RCA Livin Stereo. Jak pisał Dzarro nagranie klasyk. Dzwiek nie rzuca na kolana, ale nie jest zle. Interpretacja dynamiczna, tempa szybkie. Jest to mocny Brahms. Wirtuozeria Heifetza i orkiestry to zjawisko niepowtzrzalne i wyjątkowe. Moze czasami brakuje mi zamyslenia, ale to nie zarzut, a raczej opis estetyki.

2. Heifetz/ Kusewicki – Stare nagranie Heifetza. Dzwiek slabiutki, ale nie o to przycez chodzi. Moim zdaniem stare nagrania skrzypka sa czesto ciekawwze niz nowe. W tym wypadku Heifetz lepiej gra ale ma gorsza orkiestre i dysrygenta. Tak czy inaczej warto poznac.

3. Milstein/Steinberg – doskonale nagranie jesdnego z dwuch najwiekszzych skrzypkow XX wieku (moim zdaniem). Dzwiek jest dobry. Nagranie z lat 60 - EMI

4. Milstein/Jochum = DG – lata 70 dzwiekowo leopsze, artystycznie slabsze nagranie. Slabszy dyrygent, ai Milsteinowi zdarzaja sie wpadki. Zdecydowanie poleca wersje starsza.

5. Dawid Ojstrach/ Kondraszyn – RCA - nagranie ilustrujace rozlewny dzwiek i sposob interpretacji rosyjskiego skrzypka. Nagranie ma swoja klase, ale mnie nie porywa. Jakos wole inne.

6. Perlman/Gullini – nagranie klasyk. Od wielu lat w katalogu EMI sprzedawane w najwyzszej cenie, dopiero niedawno wydane w czarnej serii GROC. Perlman gra z ork chicagowska. Doskonala wersja godna tego by stanac obok Milsteina i Heifetza. Polecam ja takze audiofilom, poniewaz jest to ladne nagranie. Zawsze jak tego slucham to nie moge sie oprzec wrazeniu ze to najlepszy koncert Brahmsa na plytach. Tak czy inaczej polecam.

7. Szeryng/Haitink – Philips Jak dla mnie troche za bardzo wyliczona gra Szerynga, ale napewno jeden z klasykow.

8 Zukerman/Barenboim – nic ciekawego

9. Ginette Neveu – piekne nagranie, slaby dzwiek. Dziewczyna gra mocno i pewnie. Szkoda ze sie zabila

10 Kenedy – ja nie lubie kenedyego wiec ...

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.