Skocz do zawartości
IGNORED

reaktywacja lasera - kalibracja mocy itd

djrobo(queen)

Rekomendowane odpowiedzi

panowie wiem ze jest jakis taki trik na podkrecanie slabych laserow. mam w Marantz cd-38 laser bodajce cdp 12.1. czy daloby sie go tez jakos podkrecic? moze to zadziala? wtajemniczcie mnie w te sposoby :)

https://www.audiostereo.pl/topic/26390-reaktywacja-lasera-kalibracja-mocy-itd/

taki trick to najpierw przeczyscic soczewke, nasmarowac prowadnice a dopiero potem krecic (w cdm12.1 jest tylko 1 pr'ek wiec nie mozna sie pomylic). A najlepiej wymienic w cholere caly modul, ten akurat jest tani, za to srednio trwaly.

soczewka wyczyszczona jest. wiem ze mam krecic PRkiem, tylko pytanie jaka wartosc bedzie poprawna, bo chyba nie robi sie tego na oko tylko trzeba odpowiednio ustawić moc. ja wiem ze mozna od razu wymienic wszystko, ale chyba najpierw warto sprobowac innych metod?

Witaj, można się pobawić jednak miałem kilka takich napędów gdzie robiłem reanimację i jest to półśrodek. Jedne płyty działają, jedne znów nie… niektóre znów potrafią się zacinać / przeskakiwać jak im pasuje! Kiedyś czytałem że prąd jaki płynie przez laser powinien wynosić w granicach 150 mA, jednak nie wiem czy w tym przypadku się to pokrywa. Bynajmniej lepiej pojechać i kupić nowy laser i zapomnieć o problemie.

Po raz kolejny napisze ze bardzo znaczny odsetek problemow z odczytem znika po przeczyszczeniu i nasmarowaniu mechanizmow. Po takim zabiegu moj NAD C522 czyta wszystko jak leci a podobno fabrycznie nie odczytuje CDRów

Witam

To co teraz napiszę może wydać się herezją ale w ten sposób ożywiłem już sporo napędów.Wszyscy pisza o wyczyszczeniu soczewki lasera ale mało kto pisze o tym że powodem braku odczytu moze być także zabrudzenie wewnątrz lasera(np.lustro).W przypadku DVD każdy pyłek powoduje brak odczytu tych płyt.Ja czyszczę lasery w ten

sposób że odginam blaszkę metalową i wlewam do środka alkohol isopropylowy,po wypłukaniu środka suszę wszystko suszarką do włosów.Alkohol isopropylowy ma tylko 1% wody i szybciej paruje od etylowego.I jak do tej pory

nie uszkodziłem żadnego lasera tą metodą-a wręcz przeciwnie ożywały już te całkiem martwe.Kwestii słabej emisji lasera ten sposób jednak nie rozwiaże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.