Skocz do zawartości
IGNORED

Czy sub+sąsiedzi = konflikt?

wojciechu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wielu mieszkam w bloku. Jestem na etapie projektowania pokoju gdzie sprzęt audio odgrywa bardzo ważną rolę. Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad problemem zainstalowania w bloku subwoofera, zwłaszcza patrząc na modele z głosnikiem umieszczonym od dołu. Nie chciałbym aby nowy sprzęt grajacy u mnie w domu spowodował konflikt z sąsiadami (zwłaszcza z dołu). Mam wrażenie, że taki sub będzie (niestety) bardzo słyszalny piętro niżej. Nie wiem czy sub z innym (z boku) umiejscowieniem głośnika będzie mniej dokuczliwy dla sąsiadów. Ciekawi mnie też czy posadowienie suba na jakimś elemencie (np. cokole) skutecznie ograniczy bas u sąsiadów niżej. A może ktos próbował ustawić suba np jakieś 0,5 m nad ziemią - co wtedy? Jeśli ktoś ma jakieś doświaczenia w tym temacie to proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/26409-czy-subs%C4%85siedzi-konflikt/

Witam

z tego co wiem fala w zakresie tonow niskich ma kilka metrów długości. Kiedyś odsłuchiwaliśmy zestaw z subwooferem u mojego kumpla w bloku i muszę przyznać że piękny, mięsisty bas był słyszalny dużo lepiej zarówno u sąsiadów jak i na parkingu przed blokiem. W samym pomieszczeniu odsłuchowym nie rzucał zaś na kolana. Tak więc w bloku - nie polecam. Chyba że tak minimalnie rozkręcony, żeby doadawał ciepła - a nie do efektów specjalnych.

zalezy w jakim bloku mieszkasz... :D jak z wielkie płyty to nie chce cie przestraszyć ale nawet jak chodzisz do łazienki to słychać :D i nic na to nie poradzisz . To zalezy od wyrozumiałosci sąciadów i intensywnosci i głośności zjaką bedziesz np oglądał filmy .. U mnie sciany sa z cegieł mieszkam na parterze wiec siany mają po 60 cm ! a strop ma z 50 cm i mam kolumny na 18stkach a jak puszcze muzyke w granicach rozsądku to w piwnicy ( ktura jest schronem - pamiątka z czasów kiedy całe osiedla takie posiadały poączone tunelami xD )to słuchać wiec moja rada zrób suba i słuchaj w granicach rozsądkua sąsiedzi napewno sie nie przyczep

ią :]

Posadowienie suba wyzej czy nizej niewiele pomoze. Warto moze pogadac z sasiadami i np. ustalic godziny, w ktorych panuje 'cisza nocna'. Problem jest na pewno i warto probowac dogadanie sie. Inaczej bedzie marnie dla wszystkich zainteresowanych stron.

Z prawnego punktu widzenia sasiedzi maja argumenty w rece. Nie mozna ludziom zatruwac zycia. Nawet z tego co wiem lotniska placa ludziom zamieszkalym blisko pewne kwoty tytulem odszkodowania za generowanie halasu - Heathrow np.

pzdrw

soso

Może chyba pomóc postawienie wyżej na jakiejś podstawce zwłaszcza jeśli sub jest skierowany głośnikiem do dołu. Ja przykładając ucho do podłogi słysze mniejsze dudnienie jak sub stoi na 0,5m podstawie, a basu jest wtedy więcej na wysokości słuchacza. Analogicznie: walenie bezpośrednio w podłogę będzie bardziej uciążliwe dla sąsiadów niż uderzanie np. w stół. Niestety, dźwięku w zwykłym mieszkaniu nie można raczej nazwać hi-fi, ale zawsze da się coś zaimprowizować.

tak, niestety sub w kilku metrach to są potencjalne problemy - fale się tak rozchodzą, że bas będziesz np głośniej słyszał w kuchni, łazience, drugim pokoju, w wannie, i właśnie u sąsiadów. Jak włacze u siebie podbicie to w kuchni i łazience mam takie wibracje, że gra tam aboslutnie wszystko, szafki, szklanki, kubki, kuchenka, junkers:)

Sub + małe pomieszczenie = brak przejżystości w muzyce plus drżenie wszystkiego dookoła ale nie pokoju słuchacza - no chyba, że pokój ma super właściowości akustyczne i wszystko pieknie się rozprasza

• 2 tygodnie później...

No u mnie w łazięce lata SZYBA w drzwiach.Ciekawe jak to słychac u sąsiadów.A i tak cały czas brakuje mi basu narazie suba nie mam ale w najbliższej przyszłości sobie sprawie jakiś.

Wszystko zależy od wyrozumiałości sąsiadów. Ja na szczęście mam genialnych, z tym, że zawsze staram się uprzedzić, że będzie impreza i będzie "trochę" głośniej i jak dotąd nie było problemu a niskie tony idą z dwóch Scanów 21W8555-00. A co do kina używam suba i też jeszcze nikt sięnie skarżył. Czyli wszystko zależy od otoczenia w jakim mieszkasz.

Pozdrawiam

U mnie była raz dziewczynka z pierwszego piętra powiedziała,czy mógłby Pan ściszyć muzyke bo nie potrafie się uczyć.Ale jak muzyke słychać u sąsiadów u góry nie wiem czasami jestem ciekaw.

kurde, ludzie, czy wy powariowaliście? przecież to ile basu macie nie zalezy od tego ile głośników będziecie mieli... itd. Po prostu basu nie słychać bo taka jest akustyka pokoju!!!! ja pierdziele, akustyki nie trzeba skończyć do tego. Wstaw monitory do pokoju 12 m2 a np wielkie podłogówki albo suba - założę się, że bas będzie lepszy z monitorów. Tu po prostu cała energia idzie w powietrze!!!!!!!!!! fale rozchodzą się poza pomieszczeniem.

na dowód tego - w łazience trzęsie się szyba a nic nie słychac - albo basu brakuje. Dlaczego się trzęsie? dlatego że za mało basu? czy dlatego, że jest za dużo i tylko nie po naszej myśli fale się rozchodzą? Marnujecie tylko pieniądze, prąd i narażacie sąsiadów na przykre dolegliwości, nie majac nic w zamian. Wstawcie sobie jeszcze po 3 suby, pewnie będzie 3 razy więcej basu:) Sam osobiście walczę o uzyskanie lepszej akustyki... i nie jest to łatwe, ale napewno droga nie wiedzie przez dokładanie subów w pokoju parometrowym w bloku:))))

Oj Seba78, zagalopowałeś sie trochę. Fala przy 40 Hz ma ok. 8m. długości. Jak wielkie musiało by byc pomieszczenie aby fala ta swobodnie mogła w nim "wędrować". A idąc dalej tą myślą to w słuchawkach zamknmiętych bas powinien być całkiem kiepski, bo fala w tak ograniczonej przestrzeni może się pojawić od kilkuset Hz do ok. 1 kHz.

Myślę, że głównym problemem są jednak uwypuklenia i tłumienia basu spowodowane odbiciami od ścian a nie długość fali przekraczająca wymiary pokoju. Czytałem ostatnio artykuł gdzie autor wręcz zalecał stosowanie suba w małych pomieszczeniach w których prawidłowe postawienie frontowych kolumn jest kłopotliwe.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.