Skocz do zawartości
IGNORED

Audioquest Granit - bi-wire jak?

sputt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o schemat lub podpowiedź jak zakonfekcjonować do bi-wiringu Audioquesta Granit.Kabel mam konfekcjonowany oryginalnie ale do silgle-wire , wolałbym do ProAc Studio 100 wykorzystać zalety bi-wiringu.Nieznalazłem na stronie Audioquesta przekroju Granita.Będe wdzięczny za wszelkie sugestie i uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/26533-audioquest-granit-bi-wire-jak/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Flat Rock Series> Granit Cos tam o biwiringu granita pisze.

Kiedys Teo podal mi w/w linka i ladnie wytlumaczyl co i jak- z tym ze ja pytalem o midnight+:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wrażenia odsłuchowe tyczą wersji single-wire zarówno Granita jak i XLO Ultra.Są to subiektywne odczucia po użytkowaniu obu kabli przez ponad miesiąc.Generalnie oba kable mi się podobają,mają klasę jednak reprezentują odmienne szkoły brzmienia.Postaram sie opisać różnice.Jeszcze jedna uwaga : jako kabel sygnałowy słyżył Audioquest Viper , niestety nie miałem możliwości wpiąć nic droższego z Audioquesta ani z XLO.Choć posiadałem kiedyś XLO Reference(ponad rok) i uważam go za dość przeciętny kabel - to tak na marginesie.

Granit - precyzja i dokładność ,wybrzmienie nadrobniejszych szczegółów w górze pasma,żadna informacja z górnej części pasma nie jest zatrzymana czy spowolniona,generalnie Audioquest ma żywe brzmienie,nie rojaśnione ale żywe,doskonały bas,ma odpowiednią wagę ,jest szybki i konturowy,napewno nie zadowoli zwolenników masywnego brzmienia,nic sie nie ciągnie i nic nie zamazuje,posłuchajcie gry dobrego kontarbasisty,naprawdę duża klasa,średnica znów pełna informacji ale słychac że dość otwarta,wokale wypadają bardzo przekonująco jednak XLO tutaj jest bardziej wciągający.

XLO - po wpięciu tego kabla dźwięk się uspokoił,muzyka jakby została spowolniona,dół nabrał nieco masy,stał się nieco ciężkawy,obawiałem się że straci kontrole ale nic takiego nie nastapiło,najbardziej użekła mnie średnica,wokale stały sie magicznie ciepłe nabrały nieco szorstkości,po prostu stały się naturalne,jest to najważniesza jak dla mnie i jedyna róznica na korzyśc XLO względem Granita,góra już nieco przygaszona,informacje z tła były czytelne ale trzeba było się wsłuchiwać,na Granicie wszystko było jak na tacy,XLo skupia się na instrumentach,na głosie na dźwiękach,mam wrażenie że odgłosy z sali (skrzypnięcia krzeseł,szmery) gdzies sa przykrywane,XLO oświetla tylko instrumenty grające lub po porstu źródła dźwięku,ciężko jest mi to opisać więc proszę o wyrozumiałość staram się ująć to zjawisko możliwie precyzyjnie,niewątpliwie jest to któy napewno nie jest przeźroczystym akystycznie,modyfikuje brzmienie bardziej niż Granit,XLO uLtra ma swój czar - tak to dobre słowo,po prostu czaruje nas nieco swoim brzmieniem.

* * * *

Reasumując wybrałem jednak Granita jako kabel bardziej transparentny i prawdziwy.Chciałbym jednak podkreślić że XLO to równie ciekawy kabel - kwestia systemu w jakim ma grać i gustu słuchacza oczywiście.Jakiś czas temu posiadałem zestaw Coplanda CSA-8 oraz CDA 266 i tutaj XLO byłby zbawieniem.

Sputt

Dzieki za opis wrażeń. O to własnie mi chodziło, a teraz pozostaje posłuchać na własnym systemie.

Pozdrowienia

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

sputt, 30 Maj 2006, 09:50

...Audioquest Viper...

Miałem dokładnie tak jak Ty - zmieniłem IC na Panther i .......... mistrzostwo świata!! szczena kilka raz w dół!!!!

Na prawde warto!!!!!!!Jeszcze raz podkreślam MISTRZOSTWO ŚWIATA !!!!

Viper jest świetny , ale od panther w góre , IC AQ pokazują klase - nawet jak słuchałem z tunera FM .

Między Panther , a Viper jest przepaść " szczegółów " :) a jeszcze w góre to mniam mniam :))) Ale tu kwestia rozbija się o kase :((((

jachh

Dziękuję za twoją istotną radę,wystarczyło rozciąć oplot i ..wszystko opisane,który kabelek do czego.Mam to szczęście że kiedys kupiłem widełki Audioquesta i przeleżały jakiś czas w szafie - teraz jak znalazł.

Co do kwestii interkonektu to zdaję sobie sprawę z różnic jakie mogą dzielić Viper a Panther , szukam więc IC i okazuje się że na allegro jest Panther z DBS , cena uczciwa i cóż będę licytował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.