Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy! Cyfrowy Polsat do Projektora

DarekVege

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi sie ze pelny sygnal RGB zawiera rowniez sygnaly synchronizacji, tak jak z komputera, i w moim przypadku dvd samsunga puszcza wlasnie taki pelny sygnal, a dziadoski tuner dvb-t wysyla zubozone rgb bez synchronizacji i dlatego d-sub w projektorze tego nie przyjmuje, a sony TV przyjmuje.

>Do DarekVege.

>Z sygnału komposit to max. 260 linii.

oj to znowu zamieszanie/bzdury

te 260 linii odnosza sie ddo formatu zapisu na tasmie magnetowidu w trybie np VHS albo Video8 i nie maja nic wspolnego z kommunikacja miedzy np Tunerem a Tv przez zlacze FBAS(Komposyt)

xajas

www.jaschiks.com

>oj to znowu zamieszanie/bzdury

wlasnie! ale co ciekawe takie(i inne niestety rowniez) bzdury powtarzane sa przez fachowcow ze sklepow elektronicznych...

... i to jest najbardziej przykre.

Wirtam forumowiczów!

Małe sprostowanie odnośnie rozdzielczości sygnału komposit inaczej nazywanym "całkowitym sygnałem" a po wyodrębnieniu sygnału fonii nazywany "całkowitym sygnałem wizji" a w przypadku telewizji kolorowej nazywanym "całkowitym sygnałem telewizji kolorowej".

Jak widać z tym sygnałem też jest różnie i tak samo różnie jest z jego rozdzielczością. Sygnał komposit pomimo że jest tak samo nazywany tak naprawdę niesie różną informację (chodzi o parametry zmienne w czasie oczywiście) w zależności od tego, w którym rodzaju i miejscu transmisji go rozpatrujemy.

Dlatego wydaje mi się (podkreślam -wydaje mi się, nie twierdzę) że rozpatrywanie rozdzielczości sygnału komposit (i nie tylko) bez określenia konkretnego miejsca w torze wizji nie ma sensu bo i tak wartość ta nie ma bezpośredniego przełożenia na ilość faktycznie wyświetlanych w danym momencie linii obrazu. Uważam że najważniejszy jest efekt końcowy widoczny na ekranie czyli ilość widocznych linii a to zależy przede wszystkim od standardu transmisji sygnału telewizyjnego lub formatu zapisu sygnału video.

Podany w poprzednim wpisie przeze mnie link dotyczy między innymi rozdzielczości sygnału komposit wykorzystywanego w formatach zapisu video co oczywiście powinienem od razu zaznaczyć, oszczędzając tym samym nerwów i spontanicznych reakcji osób doskonale wtajemniczonych w zagadnienia TV.

Pozdrowienia! Rober.

U mnie w koncu wszystko dziala! Pomogla jedna opcja ukryta w menu projektora w sekcji feature, mianowicie *8

SCART INPUT , gdzie

* 8: Available only when the input signal is from the COMPUTER IN/COMPONENT VIDEO IN terminal.

Zalaczenie na ON, gwizdek i Mundial start :-)) Tylko dlaczego w przypadku DVD Samsunga950 dziala na OFF? i wlasnie to mnie zmylilo i to bylo dziwne, chociaz jak cos nie dziala zawsze w pierwszej kolejnosci nalezy siegnac po instrukcje obslugi...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.