Skocz do zawartości
IGNORED

Nikon 5700 a Nikon 5400

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pytanie do milosnikow fotografii: czym rozna sie te niezle badz co badz aparaty? Chodzi mi przede wszystkim o jakosc zdjec. Mam 5400 bo na 5700 nie bylo mnie za bardzo stac - niestety doplata rzedu 200 - 300zl nie wchodzila w gre. Jednak nie zaluje ani jednej wydanej zlotowki. Dostalem aparat faktycznie nowy z pelnym wyposazeniem i mozliwoscia tworzenia bezstratnych plikow RAW (produkcja to schylek 2005 roku - wersja amerykanska).

https://www.audiostereo.pl/topic/26572-nikon-5700-a-nikon-5400/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wybierz interesujące Cię modele i dostaniesz porównanie.

Chcesz opinii - ja bym dopłacił te 200 pln. 5400 to kompakt, a 5700 to już hybryda.

A co do samych funklconalności - tak na szybko: 5400 ma mniejszą matrycę (mniajsza matryca przy tych samych MP - większe szumy przy większych czułaściach), dużo słabszy zoom (4 x mniejszy przy tym samym świetle) i wizjer optyczny a nie elektroniczny.

Twój wybór - niech Ci dobrze służy.

pzdr

k.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kubedes mnie chodzi o jakosc zdjec nie o parametry... wiesz gdybym wtedy mial te 200zl... choc chyba wiecej niz 200zl bo za 5400 ze Stanow w idealnym stanie w komplecie nawet z futeralem i z karta 512 MB ze wszystkimi papierami sterownikami itp wlacznie z przesylka dalem 835zl - podejrzewam ze za 5700 w takich samych warunkach dalbym 1200...

discomaniac71, 1 Cze 2006, 10:48

>Prawde mowiac po lekturze teoretycznego porownania mam mieszane odczucia... Nie jestem juz

>przekonany ze 5700 jest lepszy.

napisałem Ci swoje subiektywne zdanie - bo, zdaje mi się, o takie prosiłeś.

CO do jakości zdjęć.

po pierwsze 5400 (1) ma matrycę rozmiaru 1/1.8", 5700 (2) - rozmiaru 2/3". czyli (2) ma dwukrotnie(!) większą matrycę przy takiej samej rozdzielczości. daje to tyle, że zdjęcia z (2) będą ostrzejsze, dokładniejsze i przy dużych czułościach > 200 mniej zaszumione.

po drugie.

(2) ma lepszą optykę - dwukrotnie więszy zakres zoom (1) 28-116 mm, (2) 35-280 mm przy takim samym świetle F2.8 (W) / F4.2 (T). można stąd wywnioskować że przy ogniskowej 116mm (2) będzie miał światło ~3.2 - (1) tu ma 4.2.

tyle w temacie jakości zdjęć, bez złośliwości oczywiście. opisałem tylko moje (podkreślam) subiektywne zdanie o tych aparatach.

Najważniejsze że to Ty jesteś zadowolony.

ja mam taki: www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.320-casio_exilim_pro_ex-p600

aparat + karta 1GB, rok temu kosztował mnie ~1kpln.

jestem bardzo zadowolony.

pozdrawiam

k.

discomaniac71, dla pocieszenia napisze Ci ze sam chcialem 5700 kiedys, ale sobie podarowalem..... z tego co slyszalem 5700 jest jednym z bardziej awaryjnych nikonow...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kubedes fajnie ze jestes zadowolony - Casio ma obiektyw Canona a Panasonic Leica tylko ze moje zdanie jest takie (jesli moge sie nim rowniez podzielic) Casio to Casio Panasonic to Panasonic a Nikon to Nikon (bez urazy).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To tak jak mam cdeka Akai i mimo tego ze z najwyzszej polki i gra niezle to Akai bedzie zawsze Akai a Linn Krell czy Meridian nie produkuja klimatyzatorow (ostatni boom na rynku i podobno sukces Akai). Mam nadzieje ze dobrze zrozumiales moj skrot myslowy:P

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Po prostu uwazam ze tak jak Meridian Krell czy Linn stoja wysoko w hierarchii sprzetu audio tak Nikon stoi wysoko w hierarchii foto. Moim zdaniem wyzej niz Canon choc mam dwie profesjonalne lustrzanki analogowe Canona. Mialem kiedys malutkie Sony - zdjecia swietne ale generalnie to nie to. Brakowalo mu tego czegos co wychodzi na zdjeciach z Nikona. Ale Sony produkuje niemal wszystko jesli chodzi o elektronike. Podobnie Casio i Panasonic. Canon takze robi np drukarki. Bawilem sie dzisiaj FZ 4 znajomego - wiem ze to nie FZ 10 ktory mialem kupic - ale zdjecia robi fajne i znow brakuje mi tego czegos co mam np na profesjonalnych zdjeciach czy to robionych zawodowo przez ojca czy nawet przeze mnie na Canonach (T 50 i FTb) czy wlasnie owym nowo nabytym Nikonie. Bron Boze nie chce wykazywac wyzszosci mojego Nikona nad pozostalymi i gloryfikowac ze oto kupilem mega super najleposzy na swiecie aparat. Nie. Wybor byl kompromisem pomiedzy posiadana kwota i oferta. Niezlym kompromisem. Chce sie tylko przekonac ile stracilem nie kupujac Nikona 5700. Widzialem z niego zdjecia i mnie zachwycily. Taki chcialem miec aparat (choc nie ukrywam ze zastanawialem sie nad FZ 10 - z zcasem okazalo sie ze na zoomie optycznym i stabilizacji nie zalezy mi tak jak na jakosci zdjec). Jednym slowem glebia i to nieokreslone "cos" wygraly.

discomaniac71, 1 Cze 2006, 17:01

> Jednym slowem glebia i to nieokreslone "cos" wygraly.

Masz świętą rację. To zupełnie tak jak w audio. Jak mawiał mój niedoszły teść: "Jeden lubi musztardę a drugi jak mu nogi śmierdzą."

Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz porównanie tanich kompaktów Canona i Nikona. Niby to samo, za taką samą kasę, to samo miejsce, te same nastawy, a inaczej.

ZTCW Casio P600 jest często wybierany przez zawodowców jako "drugi".

pzdr

k.

Ukryta Zawartość

disco, nie jestem fanem panasonica, nawet nie mam panasonica... imho to bestbuy w tym co chciales wczesniej... fz4 a fz10 to jak nikon 5700 a nikon 8700 wiec porownanie takie se ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

discomaniac71, 2 Cze 2006, 14:51

>Zastanawiam sie czy uda mi sie kiedys zrobic Nikonem 5400 takie zdjecia jak kolega spilner modelem

>5700...

Sam aparat zdjęć nie robi. Zdjęcia robi fotograf.

Jest takie powiedzenie wśród fotografów: "OK. Twój sprzęt już widzialem, teraz pokaż mi swoje zdjęcia".

Zam ludzi (kilku), którzy kompaktami robią przepiękne zdjęcia.

Znam tez takich, którzy twierdzą że czasem za bardzo skomplikowany aparat im przeszkadza - zdjęcia robią wcale niezłe.

Wejdź sobie do archiwum tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zdjęcia w Ameryce południowej były robione starym Ixusem - Canon. Widzialem te zdjęcia na żywo w oryginalnej rozdzielczości. Piękne.

Discomaniac71 >

W czym te zdjęcia zrobione 5700 (przez splinera) były lepsze od tych 5400 (przez ciebie - jak sądzę)?

pzdr

k.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.