Skocz do zawartości
IGNORED

Media Center alias HTPC-czy to ma sens ?

Kondrat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Temat, który chciałbym wyciągnąć jest trochę na pograniczu kina domowego i stereo ale chyba bliżej jest do kina. Więc do rzeczy. Zapewne większość z Was dostrzegła panoszący się w co raz większej ilości miejsc sprzęt zwany Media Center (wg. terminologi rodem z Małego Miękkiego) lub HTPC czyli - Home Theatre Personal Computer. Niezależnie od nazwy jest to maksymalnie wyciszony komputer w obudowie zbliżonej wyglądem do sprzętu audio. Z założenia potrafi to niemalże wszystko z czym wiąże się tzw. cyfrowa rozrywka tj. odsłuch muzyki (mp3 itp), radio internetowe, przeglądanie zdjęć, DVD, Divx (i pokrewne), oglądanie telewizji (zarówno naziemnej jak i satelitarnej w miarę zapotrzebowania) wraz z możliwościami cyfrowego magnetowidu (magiczne PVR) + inne gadżety typu serwisy pogodowe, baza danych o filmach, muzyce, serwisy RSS itp. + ewentualnie również gry. Wszystko obsługiwane pilotem oraz ewentualnie i sporadycznie bezprzewodową klawiaturą z wykorzystanie maksymalnie przyjaznego oprogramowania (od MS Windows Media Center przez komercyjne i niekomercyjne nakładki na Windows do systemów oparty na Linuksie).

Dotychczas opis brzmi jak bajka w której ziszczą się wszystkie sny o uniwersalnym łatwym w obsłudze sprzęcie, który potrafi obsłużyć WSZYSTKIE media jakie mamy w domu, ale ..... czy naprawdę tego potrzebujemy ?

Swoje obserwacje wyrażam po przeszło 3 latach zabawy z tego rodzaju sprzętem w różnej konfiguracji i oprogramowaniu w związku z czym mam z jednej strony pole do porównań ale również trochę jestem już spaczony rozgryzaniem nowych rozwiązań. Więc uważam, że pomysł jak większość pomysłów jest dobry a nawet bardzo dobry, ale wykonaniu jeszcze trochę brakuje i w cale nie jestem pewien że szybko zostanie to nadrobione, w szczególności:

1. Męczy mnie powolność startu tego rodzaju maszyn, którą mogę porównać chyba tylko do uruchamiania starych telewizorów które znam z dzieciństwa - gdzie chcąc obejrzeć bajkę nalezało go włączyć o 18.30. Tu może nie trwa to 30 min ale jest to wystarczająco zbyt długo w porównaniu do reszty sprzętu (w tym rzeczonego telewizora). Rozwiązaniem byłoby pozostawianie sprzętu stale włączonego ale co oszczędzaniem energii elektrycznej, ewentualnym szumem wentylatorów (mi udało się zredukować je do 1 nad procesorem, którego słyszę dopiero jak wyłącze wszystkie swoje sprzęty i sąsiadów - czyli po północy, ale jednak słyszę).

2. Konfiguracja - jeżeli chcesz korzystać ze wszystkich jego możliwości a jesteś laikonikiem komputerowym raczej niewiele zdziałasz - konfiguracja nie zdaje w żadnym przypadku testu żony. U mnie wszystko było pięknie do momentu pojawienia się dzieci tj. do wchwili gdy uciekła większość wolnego czasu jaki miałem w domu. Wtedy na dodawanie nowych funkcji, muzyki, stacji radiowych itp. zaczeło brakować czasu - więc z bardziej zaawansowanych nie korzystam a szkoda.

3. Obsługa - w zasadzie prosta jeśli lubisz mieć stale włączony odbiornik tv lub monitor - inaczej jest to trudne lub niemożliwe (chyba że twój system ma ekstra opcję w postaci ekrana lcd na obudowie - co trochę kosztuje). Więc powstaje pytanie np. jak łatwo i szybko włączyć ulubioną muzykę którą mam zrippowaną na dysku.

Dla mnie te 3 szerokie kwestie wystarczą by poważnie się zastanawiać nad rezygnacją z tego rozwiązania na rzecz sprzętów specjalizowanych typu oddzielny ampli, DVD, itp + ew. to co jest poruszane w zakładce stereo odnośnie music servera czyli małego prostego nie opartego na klasycznym PC klienta do obsługi muzyki.

Chciałbmy tym swoim przydługim postem wzbudzić trochę dyskusji i poznać wasze zdanie i stosowane rozwiązania w tym zakresie. Może gdzieś popełniłem błąd w podejściu ?

Pozdrawiam

Kondrat

https://www.audiostereo.pl/topic/26609-media-center-alias-htpc-czy-to-ma-sens/

@Kondrat - (jak dla mnie) nie ma tutaj żadnego błędu.

Dość podobne wnioski można znaleźc w wielu pismach itp. ... .

Przez pewien czas drążyłem ten temat (i teoretycznie i praktycznie) i faktycznie "na dzisiaj" więcej szumu reklamowego , niz praktycznego działania.

Prostota obsługi faktycznie pozorna, jak chcesz troszkę poza schemat wyjść (...nawet własny system zapisu już utrudniający pozostałe działania...) i "sporo wody uplynie" zanim sam pilot i brak instrukcji obsługi wystarczy do komfortowej pracy.

Do tego każdy sprzęt zachowuje się indywidualnie! (duża wada - bo nie jesteś pewien, czy wszystko zadziała).

Raczej (tak zalecają fachowe pisama) należy poczekać z parę lat na jakiś przełom w tej kwestii.

Od siebie dodam, że jestem "skażony" (od lat) prawdziwym Centrum Multimedialnym (w postaci XBMC) = do tego zestawianym właśnie z nagrywarką DVD (z HDD) i twierdzę, że: WMC, czy HTPC z WMC nawet zblizyć się nie mogą do: funkcjonalności i prostoty mojego zestawu (choć bardzo sie zestarzał).

Raczej cała rodzina obsługuje całość (czy część) sprzętu, do tego bez obaw o jakimś zawieszeniu itp... .

(teraz mnie tylko kusi zamiana tego samego na lepszą jakość co nadchodzi...,ale i tutaj cisza).

Jak widać ...wnioski mamy dość podobne ;))))))

Pozdrawiam. ;)

biorąc po uwagę cene, to niestety mało oferuje... bez-sens (lepszą grafe mogli włożyć i K.muzyczną)

ani to komp, ani to magnetowid, ani wieża stereo... a GG chociaż ma.

To już lepiej kupić nagrywarkę DVD (2tyś) startuje dużo szybciej, a za resztę kompa :-).

pozatym większość z tych funkcji mamy z odtważacza DVD za parę setek (pomijając nagrywanie).

Sprzęt dla "koneserów" :-D

pzdr

123... test

@slayer - teraz już całkiem "zamotaleś" ;)

Wcześniej opisujesz o słabej grafice, czy muzyce (teraz, ze ogólnie), a przecież HTPC polega właśnie na tym, ze nie ma konkretnej grafiki itp (tylko sterownik ma być zgodny z MC) i w gruncie rzeczy nadal to PC co udaje coś innego, ale nadal (w większości) może też jako klasyczny PC pracować.

Centrum Multimedialne jest przyszłością (zarządzanie madiami) i nie ma w tym nic negatywnego.

Problem dotyczy tylko stanu dzisiejszego, opisanego w 1wszym "wejściu" (jednak bez związku z jakością np. grafiki...).

Tym razem ja potwierdzę co napisałeś - ideę MC uważam za bardzo dobrą (co zresztą sam napisałem w pierwszym poście). Nie mam też zarzutów odnośnie jakości grafiki (tzn. odpowiednią techniką można osiągnąć b. dobre rezultaty) oraz muzyki (też można osiągnąć niezłe rezultaty).

Natomiast chciałbym poznać odpowiedź na to co napisałeś (hojlo1) w swoim pierwszym poście - odnośnie stosowanych przez Ciebie rozwiązań czyli XBMC a w zasadzie o przyszłości twojego sprzętu (tudzież następstwie). Dodam, że u mnie kluczem dal MC jest b. dobre zarządzanie PVR przy dostępie do telewizji live i nagrań w kilku miejscach jednocześnie w domu (czego łatwo się nie da osiągnąć).

Pozdrawiam

Kondrat

@Kondrat - na dzień dzisiejszy moja nagrywarka DVD (z HDD) jest osobnym urządzeniem a Xbox podpięty do niej przez RGB (czasami nawet zaleta...., choc generalnie wada, ze osobno...).

To mi jednak dzisiaj wystarcza (musi).

W XBMC mozesz dopisywac skrypty i sporo osób zapisuje, czy ogląda streamy z netu (sam praktykowałem) a takze z poziomu XBMC obsługują tunery TV z PC (nawet jest skrypt do obsługi stacjonarnego Dreamboxa).

Gdy dodam możliwosci znane samego XBMC to WMC "blednie" całkowicie (choć nagrywa "sam z siebie" ).

Przypuszczam, że nie zadowoli to sporo osób, jednak mnie po zabawie z XBMC (na codzień) nie zadowala obecny WMC (bawiłem się nawet fabycznymi MC po parę godzin).

Wszystko to kompromis - jednak Xbox z XBMC stanał u mnie w miejsce KISSa (i innych tego typu wynalazków) i nie widzę następcy (i będzie to juz sprzęt tylko z tej dziedziny = Media Center).

hojlo1>>>

w sensie ogólnie chodziło mi o temat tego wątku MC... (jestem po imprezie i trochę mnie w głowie łupie :-(... tak że sorry za nieścisłości :-))

niewiem czy czytaliście ten test, ale myślę że warto jeżeli nie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

123... test

Do hojlo1

Zdaję sobię sprawę z tych możliwości, ale to co piszesz to są możliwości na jednym stanowisku (1 telewizor). Tak jak pisałem wcześniej chciałbym mieć taką samą możliwość na kilku stanowiskach bez duplikowania skrzynek (ty sam wspominasz łącznie o 3 - nagrywarka, xbox, dreambox). Zwłaszcza mój problem dotyczy powiązania z odbiorem tv satelitarnej - bo nie mam innych możliwości odbioru większej ilości kanałów.

Ostatnio czytałem wprawdzie, że Xbox 360 może działać jako końcówka o której marzę - główny engine daje WMC, ale WMC ma ograniczenie do 2 tunerów - dodatkowo nie spotkałem nikogo kto by to uruchomił w konfiguracji, która mnie interesuje.

Do slayer

Artykuł jak najbardziej znam, ale moim zdaniem nic nowego nie wnosi do tematu - chciałbym zobaczyć krok po kroku opis testu polegającego na wręczeniu "mamie pclabowej" sprzętu w zamkniętym pudełku z poleceniem uruchomienia, wgrania muzyki i pozostałych elementów oraz informację ile to trwało.

Kondrat>>>

co do wgrywania muzyki i innych multimediów wg mnie odbywa się to mniejwięcej (technicznie) tak jak w kompie... jakby nie było jest to PC tylko w innej paczce. Napewno interfejs jest bardziej przejrzysty "dla laika", ale dla kogoś kto jest obeznany z komputerem - będzie musiał się przyzwyczaić do obsługi pilotem, zamiast myszki. Może gdzieś w sieci jest inst. obsługi. Tak czy inaczej jak na taką konfigurację sprzętową... cena jest wysoka. Co do HDD 120GB to jest mało, mam w kompie 240GB (160 i 80) i HDD nigdy nie za dużo, a czasem nawet brakuje.

Jedno mnie zastanawia, a mianowicie ochrona antywirusowa... jako że jest to produkt microsoft-a (ulubieniec ataków hackerów, wirusów itp).

pzdr

123... test

Wiem jak wygląda wgrywanie muzyki i innych multimediów do czegoś takiego. Natomiast moja wątpliwość bierze się z tego że od 3 lat okresowo przeprowadzam "test żony" na różnym oprogramowaniu funkcjonującym w MC i nie spotkałem czegoś co nie sprawiłoby żadnych problemów, a muszę zaznaczyć że moja małżonka na codzień posługuje się kompem bez problemów - do normalnych czynności biurowych oczywiście. I wbrew pozorom problem nie jest pilot zamiast myszki.

Natomiast masz rację co do reszty - cena wysoka a zwłaszcza dysku zawsze mało. Z tego powodu na razie teoretycznie rozważałem możliwość - sieciowego magazynu danych (gdzieś głęboko schowanego na strychu lub w piwnicy - w zależności od możliwości lokalowych), gdzie przechowywane byłyby pliki multimedialne, które w salonie obsługiwałbym jakąś mało wymagającą zabawką typu xbox.

(np w kwestii zgrywania muzyki)

...dlatego taka fascynacja XBMC, gdyż problem zgrywania np. muzyki nie istnieje (do formatu np.WAV/mp3/oggVorbis) = parę kliknięć na obrazki lub tekst (po polsku).

Nawet można skopiować (nie zgrać) całą płytę audio do formatu .CDDA (czyli surowe dane) eksploratorem XBMC.... .

Wszystko intuicyjnie i nikt z rodziny nie miał problemu (można np. XBMC tak skonfiguraować, ze tylko muzykę będzie widział = soft cały swiat pisze - to jego siła...). :)))))))))))).

Zaś sterowanie (padem/pilotem/klawiaturą...) polega na wybieraniu obrazków czy polskiego tekstu... .

Nie bronię samego Xa (ma swoje wady , bo do czego innego był stworzony) ale przypomnę, że Windows Media Center (subiektywnie) nie ma tej prostoty co prezentuje np. ten pokaz:

Ukryta Zawartość

Ps - dlatego czekam na coś podobnego, co będzie miało: więcej i lepiej (cena mniej istotna i co to faktycznie będzie).... .

Ukryta Zawartość

@ Kondrat:

Role takiego 'seiciowego magazynu danych' u mnie pelni po prostu jeden z komputerow pracujacy jako file server.

Stoi sobie toto w spizarni ;) ma podpiete kilka duzych dyskow i chodzi 24/7. Nie ma zadnego monitora, klawiatury itp., a zarzadzam danymi za pomoca konsoli, albo innych PCtow. Roziwazanie tanie i sprawdzone.

Wczesniej uzywalem dyskow w obudowach sieciowych (z wlasnym mini file serverem wgranym we flashu) ale to sa zawodne i nie warte tych pieniedzy uzadzenia.

Dzięki sarilian

Dokładnie o taki rozwiązanie mi chodziło. U siebie wątek rozwinę dopiero po przeprowadzce w nowe miejsce, ale staram się przewidzieć pewne rozwiązania na możliwie jak najwcześniejszym etapie. W związku z czym mam pytanie odnośnie sprzętu jaki wykorzystujesz i oczywiście oprogramowania zarówno na file serverze i oprogramowanie sterujące z dystansu (wspomniane konsole i PC).

Pozdrawiam

Kondrat

Czesc,

ja mam podobnie to zorganizowane. Fileserver oparty co prawda na WinXP, gdyz komputera uzywam takze do innych celow. Nie ma przeciwskazan, zeby uzyc do tego linuxa i np. samby. Jako uzadzenie MC uzywam Xbox'a podpietego do TV 16:9 przy pomocy kabla RGB. Jakos obrazu super. Poszczegolne zasoby udostepnione i mozna je edytowac z poziomu konsoli. Bardzo wygodne.

Aktualnie sie remontuje na nowym mieszkaniu wiec sieciuje sobie dom. Po 2 kable cat.5 do kazdego pokoju, salon otrzyma pewnie 4 tak na zas (juz i tak 2 sa zajete). Wszystko podpiete do routera z firwallem. Kable puszczam pod panelami w specjalnie wykonanej bruzdzie. Mozna takze skonfigurowac to w oparciu o WiFi.

pozdr

Salata

@ Kondrat:

wczesniej mialem linuxa (Debian) i szerowanie po sambie, ale nie ma co sie tak bawic.

Teraz mam po prostu 'wlasna' wersje XP (kompletny golec) i szeruje na niej zasoby dyskowe.

Co do zarzadzania takim kompem, to uzywam badz windowsowego Remote Desktop, albo VNC server.

Z tak udostepnionych zasobow korzystaja moje PCty (zona muzyke, dzieciaki bajki) oraz konsola Xbox, ktory pelni role 'Centrum Multimedialnego'.

@ Salata:

Z doswiadczenia moge powiedziec, ze nie ma sensu sie tak okablowywac.

Ja przy budowie domu polozylem ponad pol kilometra skretki w scianach (wszedzie wyprowadzenai podwojne), siec mam wlasciwie w kazdym pomieszczeniu w domu. I po co?

Telefony mam DECT'y bezprzewodowe, a czesc komputerow i tak chodzi po WiFi.

@ Salata

Aktualnie jestem również na etapie zaawansowanej koncepcji okablowania budowanego (m.in. z tego powodu pojawiły się wątpliwości odnośnie MC).

Odnośnie MC to troszeczkę nadziei na stosowanie tego rozwiązania przywróciły mi Wasze posty odnośnie XBMC - potrzebowałbym w nim do pełni szczęścia tylko możliwości oglądania TV i jej nagrywania (PVR), ale coś sie dzieje w tym temacie - więc może wkrótce moej problemy się choć trochę rozwiążą. Czekam na wrażenia z korzystania z XBOX 360 oraz skryptów do XBMC umożliwiających oglądanie live TV korzystając z darmowego oprogramowania Media Center.

Natomiast odnośnie okablowania tu niezgodzę się z sarilian, że nie warto wrzucać km kabla - bo Dect, Wifi, itp. Aktualnie moja sieć oparta jest wyłącznie na Wifi, więc mam swoje obserwacje. Stosując Wifi - modnego i wygodnego rozwiązania ale przy transmisji wideo (typu TV na żywo) dającego mi problemy związane z jakością i stabilnością odbioru. Było one prawdopodobnie trochę uzaleznione od konstrukcji budynku - ale zawsze są to problemy z którymi należy się liczyć. Dlatego też u siebie też raczej okabluję budynek (co chyba wyjdzie taniej niż bezprzewodowo) w sposób podobny to proponowanego przez Ciebie. Zapewne też dojdą w przyszłości 1 - 2 acces pointy dla połączeń bezprzewodowych - telefonia IP, szybkie rozłożenie notebooka czy innego sprzętu tymczasowo w nowym miejscu oraz sterowanie bezprzewodowe muzyką i oświetleniem (jako daleko idące marzenie).

Kondrat

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.