Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto naprawiać starą kolumnę?

Dobry Duch 13BB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa. Otóż posiadam w domu starą kolumnę Tonsila (nie znam jej nazwy, ale mam pare informacji dotyczących głośników). Jest to skrzynka, o niedużych wymiarach, zamknięta, w środku wytłumiona, sprzed 20, może 30 lat. Parametry niskotonówki: GDN 16/15/1 8 Ohm, wysokotonówki: GDW 9/15/3 8 Ohm. I tu pojawia się moje pytanko. Wysokotonówka jest bodajże spalona, w basówce wykruszył się resor górny. Czy warto jeszcze naprawiać tą kolumnę? Czy można zostawić w niej samą niskotonówke, podłączoną do wzmacniacza Unitra Diora WSH 110? Czy można założyć w niej zamiast resora piankowego, resor gumowy? Jakie są wasze spostrzeżenia, doradźcie mi. Pozdrawiam - Dobry Duch....

w zasadzie sam sobie odpowiedziales. jesli czujesz do ww. kolumn sentyment, skrzynki sa w bdb stanie, masz mozliwosc tanio glosniki naprawic to tak. Ale jesli juz to wszystkie, naprawa samych glosnikow niskosredniotonowych jest bez sensu.

Oczywiscie nie mozna wymagac od nich nadzwyczajnego brzmienia.

Nie ma sensu zostawiać samej niskotonówki, ponieważ będzie obcięte górne pasmo. Nie powinno się też regenerować głośników innym zawieszeniem niż w oryginale-zmieni się charakterystyka głośnika. Jeśli była pianka, powinna być założona pianka.

A czy warto naprawiać starą kolumnę? Opinie są różne. Jedni robią to z zamiłowania do starego sprzętu, inni dlatego, że dobrze naprawiona kolumna może jeszcze całkiem fajnie zagrać. Z Twojego opisu wnioskuje, że kolumny, o których jest mowa to Unitra Tonsil ZG15.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.