Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 5000 - pytanie o... obsługę?

Nienormalny

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem sobie w/w CD playerek właśnie. Swoją drogą... jestem bardziej niż zadowolony z dźwieku, no ale do rzeczy. Na zdjęciach poniżej widać obiekty moich rozterek. Po pierwsze przycisk CDR. Co to takiego?? Podobno, to wcale nie jest tryb odtwarzania płyt CDR (czyta bez tego bez problemu), zatem co to takiego?

Druga kwestia to wyjścia audio. Jaka jest różnica pomiędzy Fixed a Variable? Ja widze tylko róznicę w dźwięku, z tego niby "zmiennego" gra dużo ciszej, jest też mniej basu. Jak to działa?

Gdyby ktoś miał manuala do tego... byłbym dozgonnie wdzięczny już:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12108-100000617 1170294206_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26646-nad-5000-pytanie-o-obs%C5%82ug%C4%99/

Nienormalny ależ masz cudny nick :)

A co do rzeczy to wyjście Fixed ma stały poziom wyjścia a Variable regulowany. Więc wyreguluj go na maxa i wtedy porównaj dwa wyjścia (pilotem lub potkiem ręcznie) - jeśli nie ma potka osobnego to najczęsciej robi się to tym od wyjścia słuchawkowego.

CDR nie wiem co autor miał na myśli, nie znam sprzętu nawet nie znam jego typu.

Nie odpowiem Ci na pytanie ale na 2. Jedno z wyjsc ma regulacje ,,glosnosci'' jezeli nie posiada sie tego np. we wzmacniaczu mozna regulowac to odtwarzaczem oczywiscie pod warunkiem ze wlasnie tym wyjsciem podlaczone jest cd do wzmacniacza.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Panowie, logika dokładnie to by nakazywała, wyjście variable powinno miec regulowany poziom głośności. Problem w tym, że na CD nie ma regulacji a pilota nie posiadam. Zamiennik jaki mam nie ma takiej funkcji.

Poniżej link do aukcji podobnego playerka, lecz z regulacją głośności właśnie... jest tam oryginalny pilot, nie ma na nim regulacji również. Oczywiście nie znaczy to że na moim (gdybym miał) nie ma.

Funkcja CDR ciągle jest dla mnie niewiadomą:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie... róznica pomiędzy modelem 5000 i 5100 to m. in. potencjometr głosności do słuchawek. Ja mam ten pierwszy model, stąd moja frustracja:)

Poniżej zdjęcie mojego egzemplarza (niewidoczna lewa strona to tylko szufladka, włacznik i wejście słuchawkowe):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. Tak dla innych.. z szybkich wyczytań wynika, że to obcina troszkę górę i dół pasma, ułatwiając nocne, bardzi ciche słuchanie. Przydaje się też na przykład do robienia kaset z zastosowaniem do słuchania samochodów, gdzie dźwięk musi być raczej spokojny. Dobre też do nagrywania podkładów muzycznych.

Pozostaje mi rozwikłaćzagadkę variable audio out... jeśli nie ma regulacji głośności na pilocie (którego brak niestety), to nie widzę zastosowania:/

Swoją drogą... nie słyszę róznicy w trybie CDR i bez niego

Miałem ten model i na pilocie była regulacja głośności.Można dobrać jakiś uniwersalny pilocik z głośnością.

Sprzęt grał nieźle,ale często padają w nich silniczki napędu płyty,co i u mnie miało miejsce.

No... i sprawa wyjaśniona, dziękuję. Jakoś specjalnie nie cierpię z powodu braku możliwości regulacji, więc zakup pilota sobie daruję. Może jak skompletuję wszystkie klocki od NADa to kupię HTR-2, czyli pilot nada do wszystkich urządzeń nada:)

Pozdrawiam:)

PS. Mój daleki wujek ma tego nada od 1991 roku... działa bez zarzutów:)

Cześć!

CDR - ja akurat wyczytałem na tych grupach coś zupełnie innego na temat funkcji CDR. Chodzi o optymalne wybranie utworów na kasetę przy nagrywaniu z płyty. Powiedzmy, że masz kasetę, która trwa 45 minut. A płyta trwa 50 minut, z czego ostatni utwór 4 minuty a przedostatni 6 minut. Normalnie nagrywając w kolejności nie zmieściłyby się dwa ostatnie (przedostatni urwany, a ostatniego wogóle). Po wciśnięciu czarodziejskiej funkcji CD-R player proponuje, aby opuścić nagrywanie przedostatniego a w zamian za to ostatni zmieści się w całości.

Tą funkcję miał także np. najtańszy Sony CDP-195. Jednak jak mi zaczął przestwiać kolejność utworów w suitach to sobie darowałem używania go i niemal zapomniałem o jego istnieniu.

Tomek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.