Skocz do zawartości
IGNORED

Potencjometr do CA A500 - ratunku !!!

amin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W wyniku burzy ( i piorunów) uszkodził się potencjometr wzmocnienia ( z motorkiem) od CAMBRIDGE AUDIO A500.

W związku z tym mam prośbę i pytnia:

1. czy mógłby ktoś przesłać mi schemat wzmacniacza?

2. czy mógłbym zastosować któryś z potencjometrów ALPSa ( który) lub inny odpowiednik, albo może oryginalny( ale gdzie go kupić) ?

Jestem załamny :(

pomocy!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/26745-potencjometr-do-ca-a500-ratunku/

Temat przerabialem w swoim CA. Latwo nie bedzie. Oryginal do dostania tylko w autoryzowanym serwisie i to chyba z problemami i za duza kase - zadzwon zapytaj, moze cos sie zmienilo. Pisalem do soundwella (producent potencjometru), ale oni nawet nie wiedza dokladnie gdzie jest Polska :) (pomylili z Turcja) i nie maja tu zadnych oficjalnych dilerow/dystrybutorow. Poszedlem wiec w strone Alpsa i dobrze zrobilem. Alpsik nie dosc ze porzadniej wykonany to tez duzo precyzyjniej reguluje sie volume z pilota (brak wady opisywanej w tescie CA w Audio - ciezkie ustawianie na niskich poziomach glosnosci). Co trzeba zrobic - tez tak latwo nie bedzie - ja kupilem alpsa pasujacego tzn. 100k logarytmiczny (u japoncow A jest logarytmiczny - pamietaj nie B jak u nas) w swoim sklepie elektronicznym ale mozna powidziec ze cudem, wlasciciel wygrzebal gdzies z szuflady oryginalny alps w pudeleczku ktory byl czescia serwisowa do jakiegos wzmacniacza yamahy i pasowal parametrami elektrycznymi, zaplacilem cos ponad 40 zl chyba. Schemat polaczen byl gdzies na forum ale nie do konca pasowal, pomierzylem miernikiem na jakim pinie co jest. Oczywiscie trzeba tego alpsa dopasowac mechanicznie do mocowania w CA bo na pewno takiego zeby pasowal bez przerobek nie dostaniesz (bardzo specyficzny jest ten soundwell oryginalny). Do plytki od pinow kabelkami, oske obciac na potrzebna dlugosc (jak w oryginale) i zeszlifowac jak trzeba koncowke pilnikiem. Troche roboty z tym jest ale efekt b. dobry, lepiej jak oryginal moim zdaniem. Schemat mam - pisz na priv. W razie pytan - sluze pomoca.

pozdrowka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.