Skocz do zawartości
IGNORED

LCD dla audiofila i kibica do 6 kzł

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mecze na mundialu tak fajne, że naszła mnie ochota na telewizor, żeby wciąż po pubach i kinach nie jeździć, aby pooglądać kawałek dobrej piłki ( nie łączyć tego z naszą drużyną) :-).

Moje wymagania:

- cena do 6 kzł

- LCD/ Plazma - na technologii się nie znam więc nie wiem co lepsze ( oglądam z odległości 2,5 - 3 m).

- telewizor ma służyć głównie do transmisji imprez sportowych i koncertów ( program TVP- sygnał z indywidualnej anteny, może w przyszłości kablówka )

- musi mieć bezpośrednie wyjście Audio na wzmacniacz ( RCA)

- musi mieć dobry dźwięk

- niemęczący, naturalny obraz.

Dźwięk chciałbym "wypuścić" na wzmacniacz i kolumny więc telewizor nie musi mieć dobrych głośników, tylko dobry tuner i ścieżkę, którą wychodzi sygnał.

Czy ktoś może coś polecić ? Czy raczej wszystkie telewizory mają kaszaniasty sound ? :-)

Z góry dziękuję za pomoc.

Sądzę, że przedwzmacniacze w dobrych telewizorach stoją na przyzwoitym poziomie, choć o poziomie audiofilskim można zapomnieć. Niemniej jednak z pewnością warto podłączyć dźwięk na wzmacniacz, gdyż sekcja mocy w telewizorach, w połączeniu z ich głośnikami, to zdecydowanie nie to samo. Rezultat powinien być satysfakcjonujący, zależny jednak od jakości nadawanego dźwięku. To przede wszystkim nadawca decyduje o ostatecznej jakości dźwięku.

ArtS

>ART S

Zgoda, ale jednak różnica między telewizorami jest i dlatego nie chciałbym mieć ładnego obrazu i tragicznego dźwięku. Tym bardziej jak się taki zły sygnał wzmocni na przejrzystym systemie stereo, to może się odechcieć oglądać.

Kupiłem jakąś niemiecką gazetkę Audio-Video z testami telewizorów i widzę że oceny za dźwięk są dość zróżnicowane np. od 8 do 18 pkt. na 20 możliwych.

Generalnie dobrze wypada Sony, Panasonic i Loewe.

PILOT

Akurat tutaj zgodzę się z tą niemiecką gazetką. Co prawda nie znam TV Loewe ale jeśli chodzi o TV Panasonic i Sony można przyjąć, że dźwięk mają na dobrym poziomie. Kilka lat miałem okazję pracować w Avansie i powiem, że telewizory te bez różnych "polepszaczy" miały lepszy dźwięk niż inne odbiorniki. Porównywałem kiedyś jakiś wysoki model LG, zdaje się "coś tam Q90" i dźwięk, mimo włączenia dodatkowego, centralnego głośnika i regulacji korektorem barwy nie dorównywał prostemu Sony i podobnie Panasonikowi. Na marginesie telewizor ten (LG) miał bardzo dobry obraz, bardzo mi się podobał, tylko dźwięk jakiś taki słabszy... . Z innymi markami bywało podobnie .. jeszcze może Philips, ale tylko w niektórych odbiornikach było dobrze. Generalnie Sony i Panasonic zachowywało poziom już w najtańszych odbiornikach a z pozostałymi firmami bywało różnie.

witam

w tej klasie podkreślając zapotrzebowanie na obraz i dźwięk , najlepszą opcja jest JVC 32 X 70

Posiada specjalny system Maxx Bass - opracowany przez firmy zewnetrzne do poprawy jakości dźwięku.

Ale do Pilki sprawdzic musisz LCD które maja nawą matrycę i zbieraja znakomite opinie .

Sharp 32 BV 9 / lub Ga 9 .

Nowa matryca TRU D - z czasem reakcji 6 ms - pozwala na płynne odtwarzanie obrazów Video.

pozwala to z mniejszej odległosci ogląć słaby system Pal np. z kablówki.

Ma też znakomita czerń która mozna uwypulklić zmieniajac parametry podświetlenia matrycy.

W tej klasie cenowej sprawdź też Loewe Concept Digital oraz Sharpa serii P 70.

pozdrawiam

moim zdaniem zmieniłbym podejście do tematu,

1. kupuj LCD jako monitor

2. głowica WCZ w TV nie jest ważna, bo nigdy nie uzyskasz super jakości z anteny analogowej, osobiście nie podłaczabym ekranu powyżej 40" do analogu, zainwestuj w źródło cyfrowe, porządny tuner TV-SAT plus karta abonencka np. C+ lub inna i połączenie cyfrowe tunera SAT z TV np. typu DVI.

3. do tunera SAT, który posiada wyjścia cyfrowe RCA podłączasz DAC albo amplituner kina domowego dalej to już wiadomo, może być osobny wzmak na przednie stereo i kolumny przód, tył, centralny i sub.

taki zestaw polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.