Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

z mojego punktu widzenia i slyszenia - testy podzielibym na złe, fatalne i kryminalne.

moze i byl jakis uczciwie przeprowadzony test , z roznymi deckami kalibrowanymi pod kazda tasme z osobna, uwzgledniajacy wlasciwosci mechaniczne dla kazdej grubosci tasmy, wplyw niskich i wysokich temperatur i wilgotnosci, zakres sily naciagu nie powodujacy znieksztalcen liniowych filmu etc ale pechowo- na takowy nigdy nie trafilem..

nie słyszałem, by w latach 90-tych jakikolwiek liczący się producent magnetofonów używał taśm BASFa do kalibracji fabrycznej!

^gauss, electrosound, studer.

Być może takie dogłębne testy przeprowadzano "industrialnie" albo w jakichś instytutach badawczych, na jakichś politechnikach, i wyniki były być może publikowane w pismach naukowych, ale nie były one dostępne publicznie.

Czy z tym nastawieniem do testów to nie jest jakaś lekka m... p.... ?

Wiem, powiesz, że jestem naiwny...

Źródło testów, o które prosił Maciej B:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) #tapes

^gauss, electrosound, studer.

Użytkownicy takich magnetonów, z definicji nieliczni, chyba rzadko czytali testy kaset, publikowane w czasopismach "dla ludu".

Podaj przykłady dostępnych masowo w latach 80-tych i 90-tych, magnetofonów kasetowych, kalibrowanych na kasetach BASFa...

I nie pisz o Revoxie, B&O czy Tandbergu, bo nie są to magnetofony dostępne masowo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

najwidoczniej inaczej rozumiem pojecie "liczącego sie producenta" ;)

kolejną kluczową dla wyników testu kwestią, której nikt nie podjął oficjalnie jest źródlo testowanej tasmy: czy przysyłał ja producent czy była losowana ze sklepowej półki..

(w przypadku "najlepszych": tdk i hitachi o tescie losowym nie bylo w ogole mowy)

Electrosound czy Gauss są producentami liczącymi się wyłącznie dla bardzo wąziuteńkiego grona specjalistów, 99,999999% ludzi zapewne nigdy nawet nie słyszało o tych firmach, nawet tzw. audiofile, bo firmy te chyba nigdy nie produkowały niczego na rynek konsumencki, a Studer poza podobnym rynkiem specjalistycznym może być znany co najwyżej niewielkiemu gronu audiofilów - więc może są to i firmy "liczące się", ale wyłącznie w maleńkim światku.

Przez "liczące się firmy" miałem na myśli firmy liczące się na rynku światowym i ogólnie znane.

Źródła testowanych taśm przeważnie są znane: amerykańskie Audio zwracało się do producentów i dystrybutorów o przysłanie próbek. Foster w teście z 93 pisze wprost, że prosił o trzy egzemplarze każdej taśmy w długości C-90; niektórzy przysłali więcej niż trzy, ale wtedy trzy sztuki były wybierane losowo spośród przysłanych. Wyznawca teorii spiskowych powiedziałby zatem, że producenci przysyłali specjalnie "podrasowane" kasety do testu.

Ale w jakimś innym teście wyraźnie napisano, że redakcja po prostu kupiła kasety w sklepach.

W przypadku kaset jest realne; w przypadku testowania drogiego sprzętu trudno sobie wyobrazić, by redakcja anonimowo kupowała urządzenia w sklepach, bo kogo na to stać?

Wyznawca teorii spiskowych powiedziałby zatem, że producenci przysyłali specjalnie "podrasowane" kasety do testu.

^to nie teoria tylko fakt.

ani w basfie ani w sony nigdy nie uzyskali takich wyników testując nosniki magnetyczne i optyczne tdk i maxella.

moze sprzet mieli za słaby ;)

No jasne, jak się w TDK dowiedzieli, że Audio prosi o kasety do testu, to do trzech kaset D wwinęli taśmę AD, do trzech kaset AD wwinęli taśmę AD-X, do trzech kaset SA wwinęli taśmę SA-X, a do MA-XG wwinęli taśmę BASFa, żeby wyniki były lepsze... ;-)

nikt niczego nie przewijał, nie przekładał etc - była osobna partia taśmy kazdego typu -co wystarczało na kilka tysiecy odcinkow 135 metrowych - i to sobie lezało czekajac na testy.

nie wszyscy pogrywali w ten sposób bo mieli w dupie testy i rankingi "konsumenckie" - inni, ktorzy wypadli z rynku pro robili co mogli zeby odbić sobie na laikach, a to był tylko jeden z tricków.

Ukryta Zawartość

^przewin na doł - skad niby pancake tdk MA? nigdy nie dostarczali nikomu tasmy kasetowej luzem.

wiec masz 66,6/33,3% ze to odpad/defekt albo wlasnie taki "podrasowany" metalloy na specjalna okazje .

Ukryta Zawartość

"podrasowany" to akurat w przypadku TDK niemozliwe - pod katem mielenia i polerki przekraczali granice zdrowego rozsadku na codzień ;) - ich lab queens byly po prostu odcinkami podzbawionymi skaz.

tak jednorodne i stabilne odcinki po 90 czy 135 metrów ciezko bylo trafic zdajac sie na przypadek.

w telegraficznym skrócie - do testów TDK szły tasmy wyselekcjonowane w identyczny sposob jak te do kaset z logo Nakamichi.

Moim zdaniem

W dzisiejszych czasach nie ma już handlu ,recenzji,oraz szeroko pojętej polityki związanej z ta branżą w oficjalnych przedstawicieli firm zajmujących się wytwarzaniem taśm jak i jej konfekcja.

Ale rynek obrotu towarami z przeszłości jest OGROMNY!!!

Kiedyś branża -fachowe pisma napędzały rynek recenzjami,opisami,zdjęciami,

producenci wydawali swoje katalogi i tak to wszystko się kręciło .

Dzisiaj mamy to co każdy widzi zwariowane ceny kaset!!!!

Dlaczego ? postaram się wyjaśnić pokrótce ,oczywiście pewna grupa osób tu piszących się z tym nie zgodzi ale mają do tego prawo.

Ilość for które zajmują się rozszczepianiem włosa na czworo jest porażająca!

Treści zawarte w niektórych tematach nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Sami na forach kreujemy ceny , sami sobie wyciągamy z kieszeni ostatnie złotówki czy inną walutę .

Jeśli tak dalej pójdzie to za 5-10 lat za kasetę będziemy płacić po 500-1000zł

Ogromna ilość osób prywatnych zwęszyła potężny interes i stworzyła sobie poletko dla osiągania niezłych dochodów .

Jest to swego rodzaju karuzela , klient pisze że ta kaseta A jest tak rzadka że jej nie można kupić po jakimś czasie tych rzadkości mamy na portalach aukcyjnych zatrzęsienie.

Paradoks for chciało by się rzec;)

Chcemy dobrze a wychodzi inaczej.

;Piszę do człowieka który ogłasza się że sprzeda dużą ilość kaset aby napisał mi jakie ma na sprzedaż , Odpisał że ma maxele,TDK,SONY -proszę go o wycenę a ww odpisuje że od 30-50zł szt dodaje od siebie abym poczytał to forum

temat-Śliczne kasety audio , tam piszą wszystko jasno i wyraźnie i znają się na cenach kaset.

Uśmiech z twarzy nie schodzi mi po dziś dzień na tę wiadomość.

Sami jesteśmy sobie winni w tym tkwi paradoks , z drugiej strony takie nasze hobby.

Oczywiście zdarza mi się kupić kasety 1-5zł ale to są strzały poza portalami aukcyjnymi,gdzie sprzedający często nawet nie wiedzą co sprzedają mówiąc np że są to kasety DV do kamery.

Nie jeden recenzent kaset zza oceanu i nie tylko po przeczytaniu takich For dotyczących kaset chyba by zaniemówił z wrażenia :)

To wielka studnia bez dna która ciągle nabiera wody czy się przeleje tylko od Was zależy.

Przemyślcie to na chłodno nikogo nie chcę urazić czy obrazić .

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Znowu wracamy do czasów lat 80-tych, kiedy do pewexów wchodziło się głównie żeby oczy nacieszyć pięknym widokiem. Jak się kupiło kasetę za dolar piętnaście, to już był wielki powód do dumy i zazdrości kolegów :) Oglądało się taką kasetę (folię) kilka dni celebrując należycie i przedłużając sam moment otwarcia cacka. Kasety po 2 dolary były już abstrakcją, a te po 3 i więcej, nieosiągalne jak przelatujące ufo. Znowu te czasy wróciły, znowu można to poczuć, jakbyśmy cofnęli się do lat młodzieńczych (niektórzy) - bezcenne. :)

Ceny kaset wynikają tylko i wyłącznie z faktu, że ludzie nadal je pragną z takiego czy innego powodu a w sklepach już ich nie ma. Nie opowiadajcie bajek jeden z drugiem, że tu czy na innym forum wycenia się kasety.

Ceny kaset ustalił popyt, większość kaset wystawiana od 1zł, $1, 1euro dochodziły do zawrotnych kwot, mniejsza podaż + większy popyt = wysoka cena, i tak jest z każdymi towarami.

Fora o kasetach jedynie mogą powodować przyrost nowych zbieraczy, albo uświadomić tym starym co jeszcze warto kupić/mieć, ale nikt nikomu nie mówi za ile to ma kupić lub ile to jest warte, zazwyczaj jak pojawia się coś rzadkiego to jak makiem zasiał, nikt nic nie mówi bo każdy chce kupić jak najtaniej :-)

z tą rzadkością kaset to jest kompletna bzdura - ich jest nadal pierdyliard, głownie wystawianych od zetki/eur - sam dojcze bay zajmuje mi dobre 10-15 minut co wieczor mimo, ze nie mam juz gdzie trzymac tasm ;/

jasne ,ze jak ktos sobie ubzdurał, ze potrzebuje c-46 z napisem "new" w niebieskiej chmurce z białą obwódką, z czarnymi szpulkami z białym klipsem to sobie poszuka fest i zaplaci jak za "sklepowego" decka - ale dla takich jak ja - (rzeźników) jest cała masa taśm - wystarczy zapytać to bede podsyłał linki - ile razy kupilem coś bo mi bylo żal zostawić..jak bezdomnego psa -

teraz poluje głownie na "koreanczyki" typu 1go - II i IV zawsze mieli słabe bo walczyli o rynek pro,a tam nie chcieli wojny z basfem - ba , przeciez to zmowa cenowa skc i basfa zakonczyla z hukiem byt niemcow na rynku.

jak ktos chce sie pogapic na szpulki w ruchu a nie przez szybkę to biegiusiem rejestrowac paypala a nie marudzić.

a jak ktos chce powalczyc o totalne rarytasy to tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^dokladnie te same kasety wisza potem na agro po 30-40 eur sztuka, co kto lubi ;)

edit:

i niemcow od razu pytac o dhl - nie zagłebialem sie w cennik reichowej poczty i nie wiem kiedy ktos probuje wydymac polaczynę, ale statystycznie ci ktorzy podaja cene wysylki dhl'em sa 2-krotnie tansi, czy chodzi o 10 czy 30 kaset.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ceny kaset wynikają tylko i wyłącznie z faktu, że ludzie nadal je pragną

To fakt 40-50 letni zarobieni kupują swoje marzenia młodości;)

Bo im się d...y ruszyć nie chce i poszukać , dlatego zamożniejsze matoły muszą słono bulić na allegro gdyż ich zaradność jest nijaka;)

Przeciętny pan Jan nie da za kasetę 999zł bo wie że to chore;)

audiomagia.blogspot.com

nikt niczego nie przewijał, nie przekładał etc - była osobna partia taśmy kazdego typu -co wystarczało na kilka tysiecy odcinkow 135 metrowych - i to sobie lezało czekajac na testy.

v12, nie chcę absolutnie wchodzić z Tobą, ani z kimkolwiek innym w tym wątku w niemiły spór, ale skąd wiesz, że tak postępowano jak piszesz? Z jakiejś literatury (mogli napisać nieprawdę), czy też pracowałeś w którejś z tych firm? Ja zakładam, że takie praktyki mogły mieć miejsce i może to dotyczyć nie tylko kaset/taśm, ale wszelakich produktów, które poddawane są testom. Ale tak naprawdę nie o tym chciałem pisać. Drodzy koledzy, fani kaset i magnetofonów (do których także zaliczam siebie), przecież najobiektywniejsze i najbardziej wiarygodne testy nośników dokonujemy sami nagrywając to, co lubimy. Kilka razy przekonałem się audiologicznie (słuchowo), że od kasety X ocenionej w specjalistycznym teście lepiej od kasety Y, dla mnie, na moim magnetofonie lepiej wypadła ta druga. Z drugiej beczki, pewna kaseta Z, określana w tym wątku przez kilka osób jako brzmieniowo średnia (chromowa a na jej powierzchni warstwa metalowa), wypadła u mnie znakomicie i cieszę się, że mam jeszcze jej 3 zafoliowane sztuki. I tak by można w nieskończoność. To co nam się podoba po odsłuchu (a nie co ktoś pisze) jest najważniejsze. Mam ok. 100 zafoliowanych kaset (NOSY z lat 1979-1988 i te kilka kultowych modeli z lat późniejszych, bo dopiero wówczas rozpoczęto ich produkcję), niektóre w podwójnej i potrójnej ilości, nagrywam na nie i mam często odmienne zdanie o poszczególnych modelach od tego, co tutaj się o nich pisze (odmienne, bo przecież nagrywamy na różne magnetofony, z różnych źródeł, a jakość brzmienia nośników z których nagrywamy - winyli, płyt cd itd. potrafi bardzo zafałszować obraz dźwiękowy danej kasety) Nagrywajmy, słuchajmy, a testy traktujmy wyłącznie jako zdanie innych osób.

gdzieś wspomniałem że koreanskie Cr było kiepskie - nie było, pozostawało w cieniu basfowskiego, ale nagrywam sobie dzisiaj różne rzeczy na takie coś:

cassettes_1_0.jpg

^taśma smierdzi nieprawdopodobnie - jak topione kable, dosłownie gryzie w nos - spanie w pokoju pełnym tej tasmy pewnie skonczyloby się źle.

przy 70ys moznaby pomyslec ze tasme ktos upiekł lub ze jest badziewna, ale przy 120ys - holy shit ;)

jak ktos sie przyzwyczaił do SA i XL -powie ze nie warto komplikowac czegos co mozna zrobic prosciej, ja twierdze ze jednak warto (przynajmniej sprobowac).

w kwestii kasecianych "biznesmanów" - kolejny ciekawy temat:

Ukryta Zawartość

"It's gotten REALLY bad since about 2008 to present. And I just don't want to deal with it anymore; it's poisoned the genuine love of the hobby.(...)

The fidelity may be there in many instances, no question. But I think a lot of irreperable damage has been done that's unlikely to reverse itself and these buyer/seller games alone probably constitute close to half of the blame."

Ukryta Zawartość

Ok;)

Zagadka kto rozpozna po pudełku zbiorczym jakie w nim siedzą kasety?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ok;)

Zagadka kto rozpozna po pudełku zbiorczym jakie w nim siedzą kasety?

Na pewno:

- tak unikalne, że już bardziej unikalne być nie mogą,

- bardzo drogie,

- kolorowe,

- kupione za 10 centów,

- plastikowe,

- bla, bla, bla , bla, itede, itepe,

GM

jezeli to pudelko oryginalne to strzelałbym w te okolice:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

MAG

Ja bym nie reagował, daj sobie spokój.

kasetki to That's Suono

Oczywiście, że to TDK MAR-90 jeśli zdążyłem zauważyć na zdjęciu wstydliwie usuniętym. Reszta się zgadza jak najbardziej. Trzeba dać sobie spokój.

GM

A ja stawiam na Stilon...

^pudełko pasuje jak najbardziej - stilonowskie oem'y z czarnym slip'em i białą "szpulką" też były tak pakowane po 100, swoja drogą te ostatnie podrygi stilonu - ma ktoś je jeszcze?

bujnęli sie troche pod koniec czy "burza piaskowa" po grobową deskę? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.