Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jedna sprawa: jezeli mr.dubunia znajduje frajera ,ktory za 4 mc placi 600 pln to tylko pogratulowac.

przezyc wygodnie miesiac za 25 kaset to sztuka.

nikt przy zdrowych zmyslach nie wyrzuca pieniedzy w bloto,wiec zarabianie na takich pierdołach przy tak niskim nakladzie wlasnym - nie ukrywam wzbudza uznanie. nad debilami nie ma co się litować; ba trzeba trzaskać kase poki są (i niekoniecznie czytają ten temat;)

jedyne co faktycznie odrzuca,to ta głupia gadka.

poza tym - mając na uwadze tzw "kryzys" gospodarczy, sprzedaz compact cassette przy sredniej cenie /szt oscylujacej okolo 65-80 pln to fenomen.

az sie wierzyc nie chce ze user "wwwwojtek" to nie figurant,a prawdziwa postać nie majaca co robic z gotówką.

o 15stej koncze prace i siadam do allegro ;)

Nie można generalizować.Kasety typu TDK MA-R czy Maxell Metal Vertex nie osiągają cen z regóły poniżej $40-50.Doliczając koszt wysyłki za jedną kasetę na poziomie $7-10 to mamy koszt kasety w okolicach $50-60, a to przy dzisiejszym kursie daje 190-230zł i to są ceny bez ewentualnego zarobku dla sprzedającego u nas na allegro.A niekiedy te kasety jak i inne rzadkie modele na ebayu osiągają znacznie wyższe ceny. Pamiętam tranzakcję Sony Super Metal Master która poszła za 90 euro albo Denon HG-M110 za 110Euro. Podsumowując, żadkie modele i te najlepsze są w cenie, ale przeciętne kasety nazywać "najlepszymi" i tak też je cenić to trochę nie fair.

Witam

v12 obrażasz użytkowników największego portalu aukcyjnego w Polsce. Ludzie są zainteresowani dobrą jakością i unikatowością w Polsce towarów o których większość mogła pomarzyć w "komunie" a teraz jest możliwość zakupu za rozsądną cenę choć niestety często nie dla Polaka rozsądną to nie ma co roztrząsać tematu.

V12

Nadmieniam, że ONE POUND nigdzie nie jest kosztem wysyłki 1 szt. kasety do Polski i wysyłka kosztuje co najmniej 4 Funty. Do tego dochodzi koszt przeliczania kursu waluty za nabycie za pośrednictwem płatności elektronicznej o czym pisałem wcześniej i raptem z 30 zł zrobi się 60 więc nie ma co porównywać i przeliczać jeśli nie ma się o tym wiedzy. Dodatkowo chcę podkreślić, że nie powinno się krytykować czegoś o czym nie ma się pojęcia. Jeśli kupuje się tylko 1 szt. niedostępnych powszechnie kaset to nie można porównywać cen bo nie ma z czy.

V12 poczytaj sobie :

Ukryta Zawartość

Mogę Ci sprzedać za połowę tych kosztów taki sam przedmiot, ale proszę o pytania na PW bo widzę, że odbiegają drodzy Forumowicze od zasadniczego charakteru tego "wątku" Śliczne kasety audio.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Dibunia, to akurat słaby przykład z tym vertexem. To nawet na ebay wygórowana cena. Z regóły sprzedają się za $50-70.

Tu też jest chora cena ale jednak spzedał kilka sztuk. Normalnie są po $40-50

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Green Apple

Tak to było porównanie kontrastowe i mało realne. Ja mogę zaproponować oczywiście znacznie taniej, ale to tylko na PW. Opisz mi trochę o tych MgX i HgX. Mam je ale nie pamiętam, które. Nawet nie wiedziałem, że są w ceramicznej obudowie i to miła niespodzianka ;-).

Pozdrawiam

Tutaj fotki poglądowe.Nie testowałem ich bo mam tylko po jednej zafoliowanej sztuce.

Ukryta Zawartość

post-14246-100003454 1235076929_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu jest CD/IVF w rozsądnej cenie

Ukryta Zawartość

W końcu porobiłem zdjęcia swoich kaset, pozwolę sobie coś wrzucić :-)...

Pierwsze zdjęcie to cała moja pułka z kasetami, skromny zbiór...

Ukryta Zawartość

post-19067-100003195 1235246389_thumb.jpg

post-19067-100003196 1235246389_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BASF'y ciąg dalszy...

Ukryta Zawartość

post-19067-100003189 1235246889_thumb.jpg

post-19067-100003190 1235246889_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1.BASF LH-E I 90

2.Fabrycznie nagrywany BASF (niestety po przejściach)

3.Bardzo rzadko spotykana "Dindy Super" wbrew pozorom nie gra tak źle.

Ukryta Zawartość

post-19067-100003186 1235247310_thumb.jpg

post-19067-100003187 1235247310_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1.Nikomu nie dziwny fabrycznie nagrywany szajs :-)

2.SONY CDit I i II

3.SONY UX-S

Ukryta Zawartość

post-19067-100003181 1235247502_thumb.jpg

post-19067-100003182 1235247502_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

c.d.

Tych SONY HF unikać...

Ukryta Zawartość

post-19067-100003177 1235247709_thumb.jpg

post-19067-100003178 1235247709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mała kolekcja Stilonek

Ukryta Zawartość

post-19067-100003175 1235247838_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

c.d.

Ukryta Zawartość

post-19067-100003172 1235248139_thumb.jpg

post-19067-100003173 1235248139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

c.d.

Ukryta Zawartość

post-19067-100003168 1235248196_thumb.jpg

post-19067-100003169 1235248196_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RS-TR373, 21 Lut 2009, 19:46

>Te DENON'y też mają ceramiczną obudowę jak SONY Metal Master?

Diabli wiedzą z czego to jest zrobione! Sony wyraźnie pisze, że to kompozyt ceramiczny, i ostrzega, że kaseta jest krucha i należy się z nią obchodzić ostrożnie, nie narażać na upadek lub uderzenie. Być może dlatego kaseta zamiast wyłamywanych zabezpieczeń przed zapisem ma wyjmowane plastikowe wkładki które można włożyć odwrotnie i w ten sposób zabezpieczyć kasetę.

Denon pisze tylko że połówki obudowy wykonane są z materiału o wysokiej masie właściwej. Kaseta ma zwykłe wyłamywane ząbki.

Masa kaset jest podobna, obie są zdecydowanie cięższe niż zwykłe kasety. W dotyku jednak Sony wydaje się bardziej "ceramiczna", a Denon bardziej "plastikowy".

Kiedyś będąc w dalekowschodniej podróży zasłyszałem, że HG-M ma identyczną taśmę jak UX MAster, a MG-X to to samo co Metal Master, w dodatku obudowy produkuje ten sam producent. Ile w tym prawdy - nie wiem. W każdym razie obie SONY mam i spisują się świetnie, a do Denona jakoś nie mogę się przemóc przez te zaokrąglane krawędzie pudełek;-)

Jeśli ktoś chce to mogę odstąpić okładkę do BASF LH-E I w bardzo dobrym stanie w cenie kosztów wysyłki.

W zamian potrzebuję okładek do kilku innych modeli ale nie mam teraz listy po ręką a i fotki konkretnych modeli też by się przydały więc muszę porobić.

lucas22, 22 Lut 2009, 00:10

>Kiedyś będąc w dalekowschodniej podróży zasłyszałem, że HG-M ma identyczną taśmę jak UX MAster, a

>MG-X to to samo co Metal Master, w dodatku obudowy produkuje ten sam producent.

Denon MG-X i Sony Metal Master były w teście 51 kaset w amerykańskim Audio z kwietnia 93 roku. O ile Sony Metal Master minimalnie tylko ustąpiła TDK MA-XG (nowy typ) (największą wagę w ocenie miała osiągana dynamika w trzech zakresach - basów, średnich i wysokich tonów), to Denon MG-X wypadł blado - był jedną z najgorszych (!) spośród 14 taśm metalowych, ustępując, i to dość znacznie, zupełnie zwyczajnym taśmom metalowym takim jak TDK MA i MA-X, Maxell MX i MX-S, Sony Metal SR czy Fuji FR Metal. Gorsze były tylko metalowe taśmy Memorexa i Realistic, i Denon HD-M! Ciężka obudowa nie wpłynęła też w widoczny sposób na zmniejszenie szumów modulacyjnych, które również były przeciętne.

Co ciekawe, dość słabo (ale lepiej od Denona) wypadł też Maxell Vertex - pomiary wykazały dynamikę gorszą niż choćby Maxella MX i MX-S. Natomiast jego ciężka obudowa sprawdziła się, doskonale redukując szumy modulacyjne (najlepszy wynik w teście).

Ponieważ test był przeprowadzany bardzo rzetelnie (a metodyka dość dokładnie opisana), wierzę w jego wyniki. (Cena w ogóle nie była brana pod uwagę, ani nawet wspomniana).

W każdym razie, ponieważ w teście te dwie taśmy wypadły na dwóch przeciwnych biegunach, myślę, że różnią się dość znacznie.

Przyznaję, że wynik tego testu zaskoczył mnie, bo po superkasetach (w supercenach!) spodziewałem się superosiągów. Sprawdziło się to w przypadku TDK MA-XG i Sony Metal Master, natomiast bardzo wymyślny Maxell Vertex wypadł znacznie poniżej oczekiwań (i poniżej "zwykłych" kaset Maxella), a Denon MG-X okazał się zupełną porażką.

Szkoda, że w teście nie było jeszcze jednej superkasety - That's Suono - ale w owym czasie That's chyba wycofał się już zupełnie z rynku USA, bo w teście nie było ani jednej kasety That'sa.

^i nawet gdybys wkleil skan testu,podkreslił naziwska inżynieró i metody,zaraz allegro-boys powiedza ,ze nie wiesz o czym piszesz ;)

co do that'sa - vs u.s. of a. - nie bylo tez w tescie zadnych tasm TRIAD ?

przez ostatni rok zajechalem sporo tasm taiyo.

(bardzo podoba mi sie to,co kaseta EM-X (4->2) robi z zimnymi nagraniami)

nie wiem zupelnie w ktorym miejscu ich parametry przekladaja sie na dynamikę nagrania,lub

jaki deck jest niezbedny zeby te roznice uwidocznic.

wsrod 2-ek wciaz najchetniej siegam po ux-pro a wsrod 4ek XR.

Maciej,

czyli Denon MG-X i Sony Metal Master to jednak nie to samo - dzięki za wyjaśnienia. Będąc w Bangkoku, w jednym ze sklepów z high-endowym sprzętem audio mieli tylko te dwa modele kaset. Ponieważ Metal Master'ów mam kilka, zastanawiałem się nad MG-X'ami. No i sprzedawca, słysząc, że zachwalałem MM, chyba, żeby mnie zachęcić, twierdził, że MG-X to klon MM. Na szczęście nie dałem się zwieść:-) No może uległbym, ale tamte Denony miały zaokrąglane pudełka, a tego nie lubię. Czy wszystkie MG-X i HG-M tak mają?

v12, 22 Lut 2009, 08:20

>co do that'sa - vs u.s. of a. - nie bylo tez w tescie zadnych tasm TRIAD ?

Nie. Marka Triad zmieniła się w That's w USA gdzieś pod koniec lat 80-tych - w teście z '87 były kasety Triad, w teście z '90 - That's, a w '93 nie było ich już w ogóle. O ile w '90 zebrano do testu aż 88 kaset, w tym także kasety mniej powszechnie dostępne, to do testu w '93 wybrano wszystkie powszechnie spotykane marki z dobrą dystrybucją, a Taiyo wśród nich nie było. Albo firma wycofała się w ogóle z USA, albo miała bardzo ograniczoną sieć dystrybucji. W teście nie było też np. kaset Philipsa - PDM wycofało się z USA jeszcze w latach 80-tych, nie było też Agfy, która chyba w ogóle nigdy nie próbowała wejść na amerykański rynek. Natomiast we wcześniejszych testach były Raksy!

Test nie wypowiedział się pozytywnie o kasetach metalowych typu IV (w teście był Denon HD8 i Realistic z taką formułą, ale we wcześniejszych testach był też tak Memorex, Triad/That's i TDK HX-S). Mają one wysoką wysterowalność na wysokich tonach, jak taśmy typu IV, i jak u taśm metalowych dość daleko sięga pasmo przenoszenia przy 0 dB, ale mają też znacznie wyższe szumy, co ogranicza ich łączną dynamikę, która w efekcie jest gorsza niż u taśm typu II i typu IV, szczególnie w zakresie niskich tonów. Ponadto mają bardzo wysoką czułość, o 3 - 3,5 dB wyższą niż u taśmy odniesienia typu II, co może zakłócać pracę redukcji szumów.

Taka charakterystyka powoduje, że mają one bardzo konkretnie ograniczone zastosowanie do:

- nagrywania muzyki o bardzo dużej zawartości tonów wysokich (jak taśmy metalowe)

- ale jednocześnie dość głośnej, bez cichych pasaży, w których przeszkadzałyby wyższe szumy

- i nie zawierającej zbyt dużo tonów niskich

- magnetofonów w których nie można osiągnąć dostatecznie dużego prądu podkładu by uzyskać równomierną charakterystykę częstotliwości na taśmach typu IV, bez przerysowania wysokich tonów (dość częsta przypadłość), i lepiej jest stosować taśmy typu II

- magnetofonów z kalibracją poziomu (czułości taśmy)

Wszystkie te warunki powinny być spełnione jednocześnie.

Nie dziwi mnie więc, że TDK, które z kasetą HX/HX-S było pionierem takich taśm, dość szybko wycofało się z produkcji kaset o tak wąskim zastosowaniu. Nie dziwi mnie też, że inni wielcy producenci (Maxell, Sony, Fuji, BASF) też nawet nie próbowali się w to bawić. Natomiast dziwi mnie, że Denon, That's i Realistic tak długo utrzymały je w produkcji. Rozbawiła mnie też taka kaseta Memorexa, w której jej bardzo wysoką czułość reklamowano jako jej główną zaletę!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.