Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

pamiętam ,że w czasach kiedy otwierałem kasety z ciekawości - wszystkie sróbki "lepiły" sie do wkrętaka az miło, ale ekrany tylko niektóre, a jeśli juz to słabo i trzeba było wsadzać je na miejsce szczypczykami - nie mam czym sprawdzić/ pomierzyć na jakie pole reagują, więc nie pozostaje nic innego jak po raz n-ty zrobic z siebie debila pisząc @.

jak stracą do mnie cierpliwosć, a ja dojście do info - znajdę i utopię w szklance wody. skończą sie tandbergi i inne duperele - bedzie akwalung 24/7 ;)

p.s. błagam nie "kolega" -to słowo uzywane na forach doprowadza mnie do szału.. nawet zaczepki kleksa bardziej bawia niż drażnią ale

"kolega" brzmi gorzej niz "towarzysz" czy "obywatel"

wystarczy "12", od biedy rychu ;)

Raczej nigdy nie powiem do znajomych towarzyszu lub obywatelu .Z przekonania od dawna jestem antykomunista .

Tandbergi nigdy się nie skończą i inne duperele gdyż kapitaliści prawdziwi wietrzac zarobek poprostu otworza fabryki kaset i taśm

jak grzyby po deszczu pojawią się taśmociągi i biznes sie będzie kręcił od nowa.

:)

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

wyprodukowanie maszyn , które wyprodukowałyby elementy reaktora mielacego rude zelaza na czasteczki potrzebne do produkcji emusji typu II czy IV kosztowaloby tyle, ze chyba jednak troche nam braknie.

dopoki roman abramowicz nie zapragnie nowego tandberga i metal masterów - to se ne wrati..

ale wciaż nie jest źle, jest znacznie bliżej od OK niz...

3807586_std.jpg

reaktor do robienia typu II jest, o czym świadczą ostatnio zakupione przeze mnie kasety :) ale z magnetofonami, to fakt, będzie porażka, możemy jedynie reanimować nasze i nic więcej:)

II sa jeszcze powlekane w meksyku i korei, gdyby imation kupowalo stamdtad tasme nie mogloby jej sygnowac jako SA - tdk type II is dead. na bayu bedzie ich przyslowiowa "kupa" jeszcze przez dlugie lata, ale kaset nie przybedzie.

Podejrzewam, że żaden z nas tak naprawdę nie ma się czym martwić. Moją ponowną zabawę z kasetami zacząłem pół roku temu, mam ich już około 250 w tym 150 zafoliowanych, kupując 5 w miesiącu przez następne dwa lata, starczy mi do ukichanej, tym bardziej że zacząłem jeszcze zabawę minidisc-mi :) Skoro ja przez pół roku uzbierałem około 200, to szanowni koledzy mają znacznie więcej:)

głównie w "bulki" , sony chyba ostatecznie wycofalo sie z dealu z aurexem.

generalnie trzeba pilnowac tyłu kasety i napisu "made/manufactured in.."

takie huby mozna smialo czytac jako made in korea:

cassettes_1_0.jpg

Chciałbym ponowić pytanie o taśmy amerykańskie czy ktoś ma wiedzę w tym temacie ?

firmy 3M ,Quantegy ,szczególnie mnie interesuje Ampex.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

quantegy i ampex są.. kopane nawet przez z reguly bezkrytycznych w stusunku do rodzimej produkcji hamburgejros..

wszelkiego "stuffu" z usa unikam jak moge wiec w tym akurat nie pomoge.

scotch'e sa jak memorexy - wszystko zalezy od producenta - 90% scotchy jakie widze to skc, tasmy ok, ale malo ktory deck jest do nich fabrycznie kalibrowany.

quantegy i ampex są.. kopane nawet przez z reguly bezkrytycznych w stusunku do rodzimej produkcji hamburgejros..

wszelkiego "stuffu" z usa unikam jak moge wiec w tym akurat nie pomoge.

scotch'e sa jak memorexy - wszystko zalezy od producenta - 90% scotchy jakie widze to skc, tasmy ok, ale malo ktory deck jest do nich fabrycznie kalibrowany.

Gdzieś nie pamiętam gdzie czytałem iż koncern 3M wykupił Scotch'a i już nie ma marki kaset o tej nazwie.

Przepraszam źle się wyliterowałem nie ma już tej marki.

Teraz jest tylko 3M

Ostatnio nabyłem na próbę 3 kasety 3M SX 90 type II nie wiem czy to chrom czy kobalt i 3 Quantegy AVX 90 type I.

Muszę je roskminić co prezentuja sobą umieszczone w środku taśmy.

Po sekcji bebechów widać iż Quantegy jest prawie wierną kopią 3M .

Różnią się budową rolek prowadzących taśmę ,3M ma osie ze stali Quantegy jak TDK plastikowe kołki.

ale ktoś miał farta... i to nie byłem ja :(:(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że jest to absolutny absurd, bo ma wszystkie wady kasety (elementy odpowiedzialne za ustawienie taśmy względem głowic są częścią kasety) i wszystkie wady taśmy szpulowej (trudniejsze zakładanie - w przypadku tej kasety nawet odczuwalnie trudniejsze niż w szpulowcu), a nie ma żadnych zalet ani kasety (łatwość posługiwania się), ani szpuli (szersza, grubsza taśma, szersze ślady, wyższa prędkość przesuwu, precyzja prowadzenia po głowicach). To bajer dla Japończyków, lubujących się w zupełnie nieprzydatnych gadżetach - zresztą widziałem je wyłącznie w opakowaniach z japońskimi napisami, więc chyba oficjalnie nigdy nie była sprzedawana poza Japonią.

Ale właśnie dlatego jest to fajna, absurdalna ciekawostka.

Ciekawe było też to, że do tych kaset produkowano całkiem sporo akcesoriów - specjalne podstawki do przechowywania szpulek z taśmami, pokrowce na 10 szpulek, w dwóch kolorach, itd., itp. Poza zestawami kaseta + taśmy można też było kupić same taśmy (I, II i IV), puste kasety, itp. Można podziwiać pomysł Teaka na sprzedawanie czegoś, co jest technicznym absurdem i jeszcze wymyślenie do tego całego systemu dodatków! ;-)

nie sądze zeby wchodzili z tym na rynek bez odpowiedniej kampanii medialnej..

uwielbiam ekscentryczne, bezkompromisowe rozwiązania - akurat w tym nie umiem doszukać się niczego.. ot kolejne origami

Prawdę mówiąc, nie wiem, co ma oznaczać ten napis 3Hz-100kHz, bo przecież nie pasmo przenoszenia, które wg instrukcji jest oczywiście mniejsze (25-20k Metal +/- 3dB). To jakiś reklamowy BS.

Znalazłem na YouTube filmik człowieka, który nie wiedział jak załadować szpulkę do kasety Ocasse i żeby to zrobić, rozkręcał kasetę, aż ktoś mu podpowiedział w komentarzach, że można to zrobić inaczej. Wrzucił więc drugi filmik, tym razem już z prawidłowym sposobem zakładania taśmy. Ale pod tym drugim filmikiem jest pytanie, które mnie rozbawiło: "Mam dokładnie taką samą kasetę Teac z nagraną muzyką. Czy znasz jakiś sposób żeby nagrać na niej inną piosenkę?"

Znak czasów - młodsi ludzie już chyba nie wiedzą, co to magnetofon...

Albo to ludzie zza Wielkiej Wody - loads of money and no brains...

"Mam dokładnie taką samą kasetę Teac z nagraną muzyką. Czy znasz jakiś sposób żeby nagrać na niej inną piosenkę?"

i to ma być światowe mocarstwo:) z takimi obywatelami :)

Rozbawił mnie też komentarz słowny autora filmiku, który w drugim filmie, wkładając szpulkę już prawidłowo, przyznał, że zastanawiał się, po co w kasecie jest szczelina...

Myślę, że można się było tego domyślić bez problemu. Poza tym, do kaset dokładana jest wkładka z instrukcją, co prawda po japońsku, ale z ilustracjami, które nie pozostawiają wątpliwości co do tego, jak ładować kasetę taśmą i jak ją wyjmować.

W lewym brzegu kasety jest szeroki otwór, pozwalający wsunąć całą szpulkę, którą zatrzaskuje się w tych sprężystych obejmach środkowych, które trzeba lekko rozchylić. Potem przeciąga się taśmę i przez szczelinę zaczepia końcówkę o szpulkę odbiorczą, a następnie trzeba taśmę ułożyć w prowadnicach w obszarze głowic.

Wyjętą szpulkę przechowuje się w plastikowym pudełku z białą, sprężystą obejmą, chroniącą taśmę przed rozwinięciem się.

Oczywiście nadal twierdzę, że z technicznego punktu widzenia jest po pomysł zupełnie poroniony; jest to po prostu fikuśny gadżet i nic więcej...

Ukryta Zawartość

post-16389-0-99459300-1359024415_thumb.jpg

post-16389-0-71608000-1359024416_thumb.jpg

post-16389-0-52394800-1359024417_thumb.jpg

post-16389-0-26833900-1359024660_thumb.jpg

post-16389-0-87614800-1359024660_thumb.jpg

post-16389-0-37695300-1359024661_thumb.jpg

post-16389-0-71004700-1359024953_thumb.jpg

post-16389-0-40930000-1359024954_thumb.jpg

post-16389-0-89112400-1359024954_thumb.jpg

post-16389-0-39160200-1359024955_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.