Skocz do zawartości
IGNORED

Zapalenie ucha - i co potem?

Shadowsky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może to nieodpowiednie forum na takie pytania :), ale nie będę łaził po jakiś forach medycznych, a ludzi na tym forum problemy słuchu powinny jak najbardziej interesować :D.

Dwa tygodnie temu zakończyłem leczenie bardzo bolesnego zapalenia ucha zewnętrznego (w czasie trwania którego _NIC_ nie słyszałem na lewe ucho). Niestety chociaż zapalenia jest już wyleczone (2 wizyty u larynglologa, antybiotyki, płukanie ucha, itp.), nie odzyskałem całego słuchu - praktycznie w ogóle nie słyszę wysokich częstotliwości tym uchem, co doprowadza mnie do szału :(. Czy ktoś ma może wiedzę/doświadczenie czy takie objawy są normalne po zapaleniu ucha _zewnętrznego_? Jakoś nie bardzo mam czas i ochotę znowu przechodzić ścieżkę zdrowia: rejestracja -> lekarz rodzinny -> rejestracja -> laryngolog. Dodam że oprócz utraty części słuchu, w uchu tym właściwie non-stop mi dzwoni (słabo, ale jednak dzwoni...). Chciałbym wiedzieć czy już trwale utraciłem część słuchu (co ze względu na zainteresowania było by bardzo niefortunne), czy też z czasem mi przejdzie. Jak ten stan rzeczy utrzyma sie jeszcze ze dwa tygodnie, pójdę do laryngologa tak czy inaczej...

https://www.audiostereo.pl/topic/26791-zapalenie-ucha-i-co-potem/

W dzieciństwie (ok. 10-12 lat) przeszedłem kilkakrotnie zapalenie ucha. Wiadomo ... straszny ból, kapiąca z ucha ropa, itd. Aktualnie oceniam swój słuch na dość dobry. Czasami wydaje mi się, że na jedno słyszę troche słabiej, ale nie dał bym głowy, że nawet o decybela. Słyszę częstotliwości od ok. 17 hz do 17 khz. Ogólnie z uszami nie mam już problemów, a napewno nic mi nie dzwoni i nigdy nie słysze dźwięków, których nie ma.

Uważam, że Twoje dolegliwości nie są normalnymi konsekwencjami zapalenia uszu.

Dziedziństwo mam daaawno za sobą :p, i nigdy wczesniej nie chorowałem na uszy. W czasie tego zapalenia nie miałem 'wycieków' z uszu, ale potwornie bolało, i bolała mnie i spuchła cała lewa strona twarzy :), co sprawiało problemy nie tylko ze słuchem ale także np. z jedzeniem. Przed chorobą minimalnie gorzej słyszałem na prawe ucho, obecnie sporo gorzej słyszę na lewe.

Pobawiłem się też trochę dzisiaj SoundForge'm - generowałem różne sinusoidy, i puszczałem raz w lewym, raz w prawym uchu (na słuchawkach Sennheiser PX100 podłączonych bezpośrednio do SB Audigy). Przy 5kHz nie słyszę różnicy, 14kHz w prawym uchu słyszę dobrze a w lewym w ogóle, pomiędzy tymi dwiema częstotliwościami jest płynne przejście - lewe słyszy coraz gorzej niż prawe.

Szukaj porad u fachowca, a nie u dyletantów - gawędziarzy. Czyli: ścieżka zdrowia.

Wybierz najlepszego specjalistę w Twoim mieście (popytaj ludzi).

Życzę całkowitego odzyskania słuchu i żadnych z nim problemów.

To nie było tylko zapalenie ucha zewnętrznego. O ile nie masz niedrożności trąbki Eustachiusza (nieco obcina percepcję wysokich tonów), to chyba jednak uszkodzeniu uległo ucho wewnętrzne. W jakim stopniu i czy odwracalnie ? Pytaj się innego specjalisty, nie tego co Ciebie dotąd leczył. Wymagaj badań dodatkowych - choćby zwykłego audiogramu. Na własną rękę możesz brać witaminy z grupy B, szczególnie B1, preparaty z miłorzębu japońskiego (Tanakan, Ginkofar) - są bez recept.

Polecam udać się do odpowiedniego specjalisty, który zna się na rzeczy.

Sam miałem problem natury laryngologicznej, włóczyłem się ponad rok po laryngologach, każdy stawiał odmienne diagnozy, a pomóc nie potrafił, problem wracł, aż do czasu kiedy trafiłem na leciwego laryngologa który wyleczył mnie w tydzień.

tarant, 18 Cze 2006, 10:29

>To nie było tylko zapalenie ucha zewnętrznego.

Też tak sądzę.

> chyba jednak uszkodzeniu uległo ucho wewnętrzne.

Miejmy nadzieję, że tylko środkowe. Może w nim zalegać zgęstniała wydzielina pozapalna i blokowac kosteczki słuchowego. Do lekarza jak najszybciej. jak możesz , próbuj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.